Článek
Na pomoc si bereme knihu a tak trochu i kuchařku světoznámého ultramaratónce Scotta Jurka. Návod vypadá vcelku snadno - nasypat vše do mixéru a zmáčknout knoflík - a tak usuzujeme, že mléko zvládneme připravit i bez přítomnosti žen.
K ruce máme malý mixér a naběračku vařené rýže kombinujeme s vodou v poměru 1:4. Přidáváme ždibec soli a necelou polévkovou lžíci kukuřičného oleje. Mixujeme až do úplného vyhlazení směsi.
Rýže patří mezi středně zásadité potraviny a v jídelníčku sportovců má nezastupitelné místo jako zdroj polysacharidů. Tyto složité cukry slouží tělu jako zásobní a stavební látky a jsou hlavním zdrojem energie svalové činnosti.Vysokému příjmu jednoduchých cukrů (monosacharidů) bychom se naopak měli vyhýbat. Tělo jejich zpracování zařídí vyplavením většího množství inzulínu a my se pak paradoxně krátce poté, co jsme požili „energetickou bombu", ocitáme v opačném extrému - bez cukru v krevním řečišti (v hypoglykémii).Jednoduché cukry je naopak vhodné doplňovat v průběhu, ale hlavně po náročném výkonu. Kromě doplnění ztráty tekutin a minerálů je třeba se soustředit na obnovu glykogenu ve svalech a játrech. |
Na první lok je to asi takové, jako kdybyste pili vodu z kastrolu, co ve školní jídelně zbyla po navaření rýže. Prostě ne úplně nejedlé, ale dobrovolně byste to asi do svého jídelníčku nezařadili.
Původní receptura se nám moc nepozdává, a tak celý výtvor korunujeme ještě špetkou vanilky a půlkou banánu. Hned je to lepší a výživnější!
V lednici vydrží mléko z rýže čtyři až pět dní, s banánem o něco méně.
CO BUDEME POTŘEBOVAT |
---|
1 díl vařené rýže |
4 díly vody |
špetka soli |
lžíce oleje |
můžeme ještě přidat vanilku a banán |
„Já to pít nebudu!" hlásil redakční kolega Libor při pohledu na zatím nerozmixovanou směs vařené rýže s vodou a solí a několika mastnými oky u horního okraje mixéru. Další kolega bere beze slov hrnek s hotovým nápojem a zhluboka si přihýbá. „Dobrý! Zítra přijdu zas!"