Článek
Právě taková je cuketová polévka, kterou můžete jíst jak tradičně teplou, tak i později za studena. A navíc – je rychlá a propašujete tak cuketu do žaludku i těm, kteří ji jinak moc nemusí. Co budeme potřebovat?
♦ 1 středně velká cuketa (nebo ½ velké, zbavená tvrdých jader)
♦ 2 hrsti lístků mladých kopřiv
♦ 1 cibule, 2-3 stroužky česneku
♦ voda, sůl, pepř
♦ bazalka nebo jiné čerstvé bylinky ze zahrádky podle chuti
Na oleji nebo másle ghí připravíme nakrájenou cibuli a česnek. Když cibule zesklovatí, přidáme kousky cukety – klidně se slupkou, ale zejména větší cukety zbavíme tvrdších jader. Zalijeme vodou. Aby měla polévka dobrou konzistenci a nebylo třeba ji dále dohušťovat, osvědčilo se mi právě tolik vody, aby z ní nakrájená cuketa ještě trochu koukala. Přivedeme k varu, občas promícháme a vaříme cca deset minut. Když změkne, vypneme vařič, přidáme kopřivy (pozor, raději jen listy – části natí obsahují vlákna, s nimiž si ani mixér příliš neporadí). Nechcete-li si spálit prsty, může kopřivu v polévce zastoupit baby špenát – a celý obsah hrnce rozmixujeme. Do mixované směsi dále přidáme lístky čerstvé bazalky. Nemáme-li bylinky čerstvé, poslouží i sušené – jen jich dáváme raději méně, protože jejich chuť je dosti koncentrovaná.
Na závěr můžeme do polévky ještě pokrájet vše, co zahrada dá: lístky popence, trochu pažitky, nebo několik kvítků sedmikrásek...