Hlavní obsah

Ukrajina už je na hokejovém mistrovství. Kdo jsou nejzajímavější postavy?

Po dvouleté odmlce způsobené pandemií covidu probíhají hokejová mistrovství světa v nižších patrech. Zatímco Rusko a Bělorusko se momentálně nemohou účastnit jakékoliv akce IIHF, Ukrajina už je v polském městě Tychy na mistrovství světa skupiny B, divize I, tedy ve třetí nejvyšší kategorii.

Ukrajina je na hokejovém mistrovství světa divize I.Video: Sport.cz

Článek

Hlavním favoritem na postup by měl být domácí výběr, ten se ovšem potýká s absencí Arona Chmielewského, jenž hraje s Třincem finále extraligy. Naopak Alan Lyszczarczyk a Bartosz Ciura, které jsme v této sezoně také mohli vídat v dresu Ocelářů, jsou na místě a naskočili do prvního utkání.

Na soupisce Ukrajiny nechybí jednadvacetiletý bek Ivan Lytvynov. Rodák z Mariupolu žije od pěti let v České republice a dokonce si zahrál za místní reprezentační dvacítku. Kmenový hráč českobudějovického Motoru však nyní pomáhá své rodné zemi.

Ukrajinský hokej se nevzdává.Video: Sport.cz

Kapitánem týmu je 38letý forvard Andrij Michnov, jenž je stálicí v ukrajinské reprezentaci. Jeho bratr Alexej přitom reprezentoval Rusko a zahrál si v NHL dva zápasy za Edmonton. Mladší z bratrů byl sice draftován St. Louis, prestižní zámořskou soutěž však nehrál, zato se může pochlubit mistrovskými tituly z Ukrajiny, Běloruska a Polska.

Z pětičlenné skupiny postoupí jen jeden tým. Vedle Polska by k největším soupeřům Ukrajinců mělo patřit Japonsko. Na jeho soupisce nechybí Jutaka Fukufudži. 39letý gólman je dosud jediným Japoncem se zkušenostmi z NHL. V dresu Los Angeles zasáhl do čtyř utkání v sezoně 2006-2007.

Hokej bez Ruska? Jediné správné rozhodnutí. Pasáž z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

Tím druhým by však s trochou štěstí mohl být 26letý útočník Juširo Hirano, který se srdnatě prosazuje v Severní Americe. Na farmě Vancouveru v tomto ročníku odehrál 30 utkání, vstřelil pět branek a na dalších sedm asistoval. Při úvodní výhře Japonska 8:0 nad Srbskem se uvedl hattrickem.

A na soupisce asijského výběru najdeme také Jukiho Miuru, českým fanouškům známého z šest let starého působení v Kladně.

PŘÍKLEP: S Jalonenem jsem neměl nejlepší vztah. Jaký byl jako trenér?Video: Sport.cz

Příští rok by Japonsko nemuselo být jediným asijským týmem na třetí úrovni. Velmi pravděpodobně si totiž vybojuje postup Čína aktuálně hrající divizi II. A. Tým vedený Ivanem Zanattou je kompletně poskládaný z hráčů Kunlunu. Je tak zřejmé, že domácími olympijskými hrami čínská snaha o posílení vlastní hokejové reprezentace neutichla.

Český úspěch jsme zaznamenali v divizi II. B, kterou vyhrál Island vedený trenérem Vladimírem Kolkem. Příští rok si tak zahraje čtvrtou úroveň světového šampionátu.

Související témata: