Hlavní obsah

Turecký gólman připomněl zákrok století. Těžké, když mají Gordona Bankse, posteskl si Rangnick

Jak tohle chytil? Neuvěřitelným reflexem v posledních vteřinách nastaveného času zachránil gólman Mert Günok Turecko od vyrovnávací branky. Země půlměsíce díky němu i dvěma gólům stopera Demirala porazila v osmifinále Rakousko 2:1. „Těžké, když mají v brance Gordona Bankse,“ připomněl kouč Rakouska Ralf Rangnick ikonický zákrok gólmana Anglie.

Sestřih zápasu Rakousko - TureckoVideo: Česká televize

Článek

Rakušani prohrávali s Tureckem 1:2, ale v posledních minutách přemožitele české reprezentace mocně tlačili. A sahali po vyrovnání. Šancí měli dostatek.

Běžely již poslední vteřiny čtyřminutového nastavení, když se po dlouhém nákopu do šestnáctky dostal na hraně malého vápna do obrovské šance Christoph Baumgartner. Hlavičkoval dobře. Prudce a o zem.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Jenže Mert Günok vytáhl famózní zákrok, když skočil a reflexivně vytěsnil míč pravačkou mimo tyče a zachránil zemi půlměsíce od prodloužení. Nešťastný střelec schoval hlavu do dlaní. „Upřímně, je to jeden z nejsmutnějších dnů v mém životě. Je těžké najít ta správná slova,“ přiznal smolař. „Měli jsme na konci několik šancí na vyrovnání, obzvláště já, asi nám nebylo souzeno…,“ hlesl.

Naopak Günok s parťáky euforicky slavil. Právě možná předvedl nejlepší zákrok celého šampionátu… Znamenal třetí postup Turecka do čtvrtfinále Eura v historii.

„Neměli jsme potřebné štěstí. Myslím, že kdyby zápas šel do prodloužení, vyhrajeme. Měli jsme čas na vyrovnávací gól, jenže je to těžké, když mají v brance Gordona Bankse,“ posteskl si rakouský kouč Ralf Rangnick.

Poukázal na zákrok jednoho z nejlepších gólmanů historie na mistrovství světa v roce 1970 v Mexiku. Tam Anglie obhajovala světové zlato a Banks neuvěřitelným způsobem vyrazil hlavičku pomalu již slavícího Pelého.

Turecký gólman Mert Günok jeho famózní „zákrok století“ oživil. „Nemůžu uvěřit, že jedeme domů. Věřili jsme, že naše cesta bude pokračovat,“ smutnil kouč Rakouska, které do osmifinále postoupilo z prvního místa ve skupině, kde předčilo Francii i Nizozemsko.

„Jsem velmi, velmi zklamaný a smutný. Nezasloužili jsme si prohrát. Na naše výkony na tomto turnaji můžeme být hrdí, jenže teď po zápase je těžké se smířit s porážkou. Na hřišti jsme nechali všechno,“ litoval Michael Gregoritsch, autor jediného gólu Rakouska. Víc mu a jeho parťákům Günok nedovolil, přestože na střely vyhráli 20:6…

  Španělsko - Německo dnes 18 : 00
20240705T18 : 00:00+0200
Španělsko vs. Německo
Španělsko vs. Německo
Španělsko
Německo
  Portugalsko - Francie dnes 21 : 00
20240705T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Francie
Portugalsko vs. Francie
Portugalsko
Francie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.