Hlavní obsah

Zklamaný Chorvat: Česku nikdo u nás přát nebude

Aktualizováno

Klíčový zápas s Itálií sledoval bývalý útočník Andrej Kerič se synem a nechybělo moc, aby spolu slavili postup. Squadra azzura však dokázala v osmé minutě nastavení srovnat na 1:1 a naděje Chorvatů na pokračování je už jen teoretická. „Objektivně jsme Euro dobře nezvládli a postup by asi nebyl zasloužený,“ říká bývalý útočník Liberce či Sparty.

Sestřih zápasu Chorvatsko - ItálieVideo: Česká televize

Článek

Bolí to hodně? O výhru v nastaveném čase přišlo Chorvatsko i předtím s Albánií.

Celé mistrovství je z naší strany špatné. I kdyby gól s Itálií v devadesáté osmé minutě nepadl. Celý šampionát hrajeme špatně a objektivně musím říct, že jsme si asi ani víc nezasloužili. Od prvního zápasu to není dobré.

Co Chorvatsku jako medailistům předchozích dvou světových šampionátů na Euru chybělo?

Nevím, bylo to celé špatné. Ať už sestava, výběr hráčů, taktika. I když proti Itálii se kluci fakt snažili, dali do toho všechno, ale prostě to nešlo. Nevím, co teď bude dál, ale myslím, že tahle generace měla na víc. Musí se udělat dobrá analýza, aby se vědělo, co a jak dál. Je špatné v tomto systému nepostoupit, když dál jdou i čtyři nejlepší týmy ze třetích míst…

Kvůli tomu si fanoušci v Česku výhru Chorvatska nepřáli, neboť v tom případě Součkovi a spol. může ve středu s Tureckem stačit i remíza…

Vím, vím. Však taky teď v Chorvatsku zase nebudeme přát Česku. (usměje se) Taky je ještě možnost, že Anglie porazí Slovinsko o tři góly, Dánsko Srbsko a Turecko Česko, a nakonec Gruzie taky nesmí vyhrát… Ještě nakonec máme teoretickou šanci, ale muselo by toho klapnout hodně, takže je to nepravděpodobné.

Mohl to být poslední zápas Luky Modriče za reprezentaci?

Nevím. Říkalo se, že bude končit už po mistrovství světa v Kataru, pak po Lize národů a zase zůstal. U něho těžko říct. Ale můj názor je, že by skončit měl. Ať si ho lidi pamatují v dobrém světle a vyhne se kritice. Myslím, že pro něho samotného by bylo nejlepší, kdyby už skončil. Reprezentaci dal hodně, vlastně nejlepší výsledky v historii. Myslím, že je čas na nějaké okysličení.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

Je to předzvěst jedné veleúspěšné generace v chorvatském fotbale?

O tom se tady hodně mluví, že víc prostoru potřebují dostat mladší hráči. Ale nevím, jestli je trenér Dalič schopný tohle udělat. V nějakém rozhovoru říkal, že kluci, kteří byli druzí a třetí na mistrovství světa, pro něj udělali hodně, a není jen tak dát je pryč, protože jim věří. Uvidíme, co bude po tomhle mistrovství. Je možné, že nějaké změny přijdou, ale taky je možné, že zůstane vše stejné.

Na druhou stranu, skupina s Itálií a Španělskem byla tou nejtěžší na Euru.

To určitě, Itálie se Španělskem jsou kvalitní soupeři. Ale na druhou stranu tam byla Albánie a po prvním poločase proti ní jsme byli rádi, že to bylo jen 1:0 pro Albánii. Mohlo to být mnohem horší. Ano, ve druhém jsme zabrali, dali rychle dva góly a otočili to, ale jak jsem říkal, nebylo to ono. S Itálií jsme taky zabrali, ale po vstřeleném gólu jsme se zase zatáhli. Něco nám tam prostě celé mistrovství chybělo.