Hlavní obsah

Nominace na Euro: Hašek zvažuje překvapení. Dostane černého Petra nejlepší ligový střelec?

Datum: 28. května 2024. Čas: 14.00. Věc: nominace české fotbalové reprezentace pro Euro. Hokejová zlatá euforie pomalu opadá, štafetu na několik dalších týdnů převezme blížící se evropský šampionát fotbalistů. Trenér Ivan Hašek zveřejní v úterý odpoledne svůj výběr, který bude čítat 26 jmen. Nominace je předběžná, definitivní podobu dostane 7. června. Sport.cz se pokusil odhadnout, jak Hašek uvažuje, jak bude vypadat jeho seznam.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Souček během utkání kvalifikace na EURO 2024, Česká republika - Faerské ostrovy, hrané 15. října 2023 v Plzni.

Článek

BRANKÁŘI

Jindřich Staněk, Matěj Kovář, Vítězslav Jaroš.

Pod čarou: Václav Hladký, Martin Jedlička.

První dvě pozice jsou dané - jednička Jindřich Staněk, dvojka Matěj Kovář. Staněk si přenesl do Slavie výbornou formu z Plzně, Kovář odchytal za Leverkusen až na dva zápasy všechny pohárová utkání v právě skončené sezoně (Německý pohár, Evropská ligy). Vítězslav Jaroš byl významným článkem Sturmu Graz v cestě za rakouským titulem. Horkým kandidátem je také Václav Hladký, který s Ipswichem postoupil do Premier League, nicméně vzhledem k jeho věku a ambicím je nepravděpodobné, že by pozici trojky akceptoval.

Foto: Martin Malý | SK Slavia Praha

Brankář Slavie Jindřich Staněk na San Siru před zápasem s AC Milán.

OBRÁNCI

Vladimír Coufal, Tomáš Holeš, David Douděra, David Zima, Robin Hranáč, Ladislav Krejčí, Martin Vitík, David Jurásek, Jaroslav Zelený.

Pod čarou: Tomáš Vlček, Matěj Ryneš, Jakub Brabec.

I přes listopadový průšvih v olomouckém baru Belmondo bude v nominaci Vladimír Coufal. Na pravé straně obrany nemá konkurenci. Za West Ham odehrál na jaře většinu zápasů, navíc byl produktivní. Silnou pozici má také slávista Tomáš Holeš. Pochyby nejsou ani nad kapitánem Sparty Ladislavem Krejčím, který dovedl Pražany k double. Krejčího může navíc Hašek využít na postu defenzivního záložníka. O Euro si jasně řekl plzeňský stoper Robin Hranáč. Hašek zvažuje také jméno Hranáčova parťáka z mládežnických kategorií Tomáše Vlčka, spíš ale skončí mezi náhradníky. I přes ne úplně ideální jaro by měl na turnaj odjet i slávista David Zima. Vzhledem k nikterak značné nabídce na levé straně obrany pojede David Jurásek, přestože na hostování v Hoffenheimu spíš vysedával na lavičce. Konkurenci by mu měl dělat buď Jaroslav Zelený nebo Matěj Ryneš. Pro Zeleného hraje uvniverzálnost, pro Ryneše větší jarní vytížení ve Spartě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Coufal během utkání Ligy národů.

ZÁLOŽNÍCI

Tomáš Souček, Antonín Barák, Michal Sadílek, Lukáš Provod, Ondřej Lingr, Václav Černý, Pavel Šulc, Lukáš Sadílek, Lukáš Červ.

Pod čarou: Matěj Jurásek, Petr Ševčík, Dominik Janošek, Alex Král, Lukáš Masopust.

Bez kapitána Tomáše Součka si národní tým nelze představit. Stejně tak bez navrátilce Antonína Baráka a motorové myši Michala Sadílka. Koho k nim? V nominaci by neměl chybět plzeňský Pavel Šulc, který v rámci všech soutěží vstřelil za Plzeň v této sezoně 22 gólů, ani slávista Lukáš Provod, jenž se vrátil do bývalé formy. Ondřej Lingr a Václav Černý toho na jaře příliš nenahráli, nicméně pro Haška mají cenu jako hráči, kteří z pozice náhradníků dokáží změnit průběh zápasu. V zákulisí se spekuluje, že Hašek uvažuje o plzeňské kometě Lukáši Červovi. Pokud by ho zařadil do nominace, jednalo by se o velké překvapení. Stejně tak v případě Dominika Janoška, který se významně podílel na postupu Bredy do první nizozemské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Antonín Barák z Fiorentiny během utkání ve Štruncových sadech

ÚTOČNÍCI

Patrik Schick, Tomáš Chorý, Adam Hložek, Mojmír Chytil, Jan Kuchta.

Pod čarou: Václav Jurečka.

Patrik Schick je jasná volby. I kvůli zranění neměl v Leverkusenu, který získal německý double a byl ve finále Evropské ligy, takovou pozici jako před rokem, nicméně i tak si odvedl svůj standard. V životní formě odehrál sezonu Tomáš Chorý, který je pro Haška využitelný i jako žolík. Do Německa pojede i přes nižší herní vytížení v Leverkusenu Adam Hložek. Když za Bayer nastoupilo, byl cítit. Čtvrtým do party útočníků byl na posledním srazu slávista Mojmír Chytil, podle všeho ho Hašek vezme také na Euro. Nad pátým jménem visel dlouho otazník, minisouboj Jan Kuchta - Václav Jurečka ale pravděpodobně dopadne líp pro sparťanského útočníka, který v závěru sezony nabral fantastickou střeleckou formu.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Patrik Schick ve finále Německého poháru

  0 : 3 Rumunsko - Nizozemsko 0 : 3 dohráno
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
  Rakousko - Turecko dnes 21 : 00
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.