Hlavní obsah

Gratulace a inspirace. Fotbalisté přejí hokejistům zlato, Souček navštívil finále

Sledují, jak si hokejisté vychutnávají titul mistrů světa na domácím šampionátu a jak je celý národ oslavuje. Čeští fotbaloví reprezentanti partě okolo Davida Pastrňáka úspěch moc přejí a chtějí se jejím příběhem inspirovat před vlastním blížícím se mistrovstvím Evropy v Německu. „Těší mě, že hokejisté vyhráli, zvlášť když se hrálo doma v Česku. Teď věřím, že s námi fanoušci pojedou do Německa a celý národ nám bude držet palce,“ přál si kapitán národního týmu Tomáš Souček.

Oslavy hokejistů na Staroměstském náměstíVideo: Sport.cz

Článek

I fotbalisté hokejovým šampionátem žili. Souček fandil v hledišti při finále proti Švýcarsku (2:0). „Bylo to úžasné,“ užíval si Souček boj o zlato. „Lidi za nimi hned od prvního zápasu šli, podporovali je. Atmosféra na stadionu byla skvělá,“ dodal borec z anglického West Hamu.

Křídelníka Václava Černého z Wolfsburgu zlaté tažení Pastrňáka a spol. pohltilo. „Bylo to neuvěřitelné. Celá moje rodina ví, že jsem sledoval každý zápas. Buď na plátně, nebo doma u televize. Pokud to šlo, nevynechal jsem ani minutu. Neuvěřitelná inspirace a obrovská gratulace. Klobouk dolů,“ líčil Černý, jenž se stejně jako Souček a někteří další reprezentanti objevil na premiéře dokumentu Hrdí lvi: Postup, který mapuje cestu národního mužstva kvalifikací do Německa.

„Teď je řada na nás,“ zavelel předseda fotbalové asociace Petr Fousek. „Hokejistům gratuluji. Blahopřál jsem svému kolegovi Lojzovi Hadamczikovi (šéf hokejového svazu - pozn. aut.). Myslím, že úspěch hokejistů ukázal, jaká síla je v soudržnosti týmu, partě, a to zvlášť v českém kolektivním sportu. To platí nejen pro hokej, ale i pro fotbal,“ mínil Fousek.

Reakce fanoušků na zisk titulu mistrů světaVideo: Sport.cz

Reprezentace se na Euru utká s Portugalskem, Gruzií a Tureckem. Také by chtěla pobláznit a stmelit celý národ. „Věřím, že když nás čeští fanoušci stejně poženou, může se nám něco podařit. Nechci říct, že vyhrajeme, ale nějaký zázrak a obrovský úspěch by se povést mohl,“ přemítal Souček. „O úspěchu na turnaji rozhodne, jestli postoupíme ze skupiny, nebo ne,“ dodal.

„Konkurence ve fotbale je veliká. V hokeji hraje o medaile několik týmů, ve fotbale jich o ně hraje mnohem víc, ale to neznamená, že bychom se vzdávali. Chceme se probojovat ze skupiny a pak se dostat co nejdál,“ vyhlásil Fousek.

Hokejový úspěch je inspirací a motorem. „Tohle by byla motivace pro každého sportovce, když vidí, jak by to mohlo vypadat,“ přiznal Černý.

  0 : 3 Rumunsko - Nizozemsko 0 : 3 dohráno
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
  Rakousko - Turecko dnes 21 : 00
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.