Hlavní obsah

Dokonce i v Portugalsku tvrdí: Rozhodující gól neměl platit! Čechů se zastává i legenda

Jde o moment, který možná zapříčinil, že Portugalci nakonec v nastavení urvali na fotbalovém Euru v utkání s českými fotbalisty tři body. Před rozhodující trefou byl sražen na zem David Douděra, sudí Marco Guida ale faul neodpískal a z následného protiútoku vstřelil Francisco Conceicao vítěznou branku.

Článek
Fotogalerie

Nemá cenu zastírat, že Češi se v herním projevu favoritovi nevyrovnali. Většinu duelu se bránili, ale když po brance Lukáše Provoda náhle vedli, a ještě v závěru drželi remízu 1:1, mohou ve finále cítit menší či větší křivdu.

Řeč je o situaci z první minuty nastavení, kdy Davida Douděru poslal za pomocí rukou na zem na vlastní polovině obránce Nélson Semedo. Následoval odkop od brány a Portugalci po chybě Vladimíra Coufala a nešťastném zákroku Robina Hranáče vsítili rozhodující gól.

„Je škoda, že jsme se nedostali rychle dozadu. Byl tam faul na Doudise. Byli jsme vpředu ve třech a přebíhali najednou celé hřiště. Škoda,“ komentuje trenér Ivan Hašek, který jinak přiznal, že parta kolem hvězdného Cristiana Ronalda byla určitě lepší.

Leckoho napadne, že jde o pohled v emocích smutného týmu, který v posledních sekundách ztratil velmi nadějně rozehraný duel. Jenže úplně stejně to vidí někdejší rozhodčí Duarte Gomes, jenž pro portugalský web A Bola analyzuje výkony svých nástupců.

„Jasný faul Semeda na Douděru, který italský rozhodčí neodpískal. Zákrok se odehrál u postranní čáry a nesprávně skončil odkopem od brány ve prospěch Portugalska,“ hodnotí.

Anketa s fanoušky po zápase s PortugalskemVideo: Sport.cz

Následně Pedro Neto poslal přízemní centr do vápna, míče se šťastně zmocnil Conceicao a gólman Jindřich Staněk byl bez šance. „Celá akce byla v pořádku, ale, přísně vzato, k odkopu nemělo vůbec dojít. Rozhodčí měl odpískat faul a volný kop pro Česko,“ má jasno Gomes.

A ještě další hlas. Tentokrát od legendy německého fotbalu Bastiana Schweinsteigera. „Jasný faul. Semedo jde jen do Douděry. Ani se nepodívá, kde je míč. To mi vadí. Pokud tohle mezinárodní rozhodčí nevidí, když je k situaci relativně blízko, tak je mi to líto,“ pronesl.

Člověka napadne, proč se do celé věci nevložil VAR. „Je důležité si uvědomit, že po přerušení a obnovení hry už nemůže zpětně zasáhnout,“ podotýká někdejší arbitr.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.