Hlavní obsah

Změna pravidel na obzoru? Prodloužení bych klidně zrušil, šokoval trenér giganta

Třicet minut, během nichž nikdo nesmí udělat chybu. Bez prodloužení si vyřazovací fáze (nejen) fotbalového Eura umí představit málokdo. Kouči semifinalistů šampionátu ze Španělska Luisi de la Fuentemu to ale problém nedělá. „Upřímně by mi nevadilo, kdybychom se ho v určitých fázích turnaje zbavili,“ překvapivě prohlásil na tiskové konferenci před utkáním s Francií (úterý, 21:00).

Sestřih zápasu Španělsko–NěmeckoVideo: Česká televize

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje) – Klíčový zápas proti Mbappému a spol., který jeho svěřence čeká, ale na mysli neměl. Ke změně pravidel by podle něj mělo dojít v dřívějších kolech play-off. „Mohlo by to pomoci. Ne v semifinále či finále, ale předtím. Na fotbal by se lépe koukalo. Hráči by se do nejzajímavější fáze turnaje dostali čerstvější,“ domnívá se 63letý kouč.

„Fotbalisté narazili na limity fyzična, už takhle mají v nohách hodně utkání,“ ví de la Fuente. Například Rodri, nepostradatelný člen jeho zálohy, zapsal jen za Manchester City padesát zápasů. Společně s těmi reprezentačními tak již hravě přesáhl šedesát duelů v jediné sezoně.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

Evropa by mohla inspirovat u Jižní Ameriky. Tamní kontinentální šampionát Copa América se letos hraje bez prodloužení, tedy kromě finále. Jenže pro mnohé to působí poněkud zvláštně.

„Nerozumím tomu. Hraje se bez prodloužení, ale ve finále už zase s ním? To přece nedává smysl,“ kroutil hlavou někdejší hráč Bayernu Mnichov Alexander Baumjohann. „Jasně, ne vždycky se třicet minut navíc rovná atraktivní podívané. Ale už jsem viděl tolik případů, kdy v nich padly rozhodující góly. Pěkně se na to koukalo,“ dodal bývalý záložník.

Mělo by se uvažovat o zrušení prodloužení v určitých fázích Eura?
Ano, je to dobrý nápad
69,2 %
Ne. Stávající formát je ideální
30,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4111 čtenářů.