Hlavní obsah

Zdravý, nemocný a zase zdravý Barák. Cítím se skvěle, hlásí záložník

Mluvil dlouze. Hezky rozvíjel odpovědi. Několikrát ujistil, že se cítí skvěle. Zdravotně i jako člen fungujícího kolektivu. „Nikdo tu není účastník zájezdu. Realizační tým věnuje pozornost každému z nás,“ pověděl záložník fotbalové reprezentace Antonín Barák. Jemu se ale na Euru dostalo mimořádné péče a zájmu.

Nikdo neví, proč jsem měl teplotu. Teď už se ale cítím výborně a na Turecko budu připravený, říká Antonín Barák. Video: Sport.cz

Článek

Hamburk (Od našeho zpravodaje) - Jeho překotný příběh na šampionátu se mezi kolegy vymyká. Na úvod Eura vyběhl proti Portugalcům jako náhradník a nezklamal. Čekalo se, že proti Gruzii nastoupí kreativní plejer z italské Fiorentiny v základu. Den před utkáním mluvil jako vyslanec týmu na tiskovce, jenže přes noc ho schvátily horečky.

Reprezentační lékaři ho až zázračně za několik hodin dali do kupy, proti outsiderovi nakonec odkopal deset minut.

V úterý, dva dny před rozhodující partií s Tureckem, o všem už coby vykurýrovaný reprezentant promluvil.

Antoníne, jak se cítíte?

Skvěle! Paradoxně jsem se velice dobře cítil i v sobotu v den zápasu. Byla ale hrozně krátká doba, kdy nastala změna. Jsem rád, že tělo zareagovalo na doporučenou minutáž. I po ní jsem se cítil velice dobře. Nebyly žádné příznaky únavy ani žádné svalové problémy. Tělo to zvládlo velice dobře.

Pídil jste se, kde mohlo dojít k nákaze?

Vůbec netuším, mohlo to být z klimatizace nebo čehokoli jiného. Nemá cenu si tím lámat hlavu. Stalo se to v blbý okamžik. Doktoři mi nedali zelenou na celý zápas. Nevěděli, jak bude tělo reagovat. Nebyl jsem v kondici, kdy na mě realizační tým mohl vsadit. Mohl jsem po pár minutách fyzicky odejít.

Jak reagovali spoluhráči?

Kluci až do oběda v den zápasu nevěděli, že mi něco bylo. Nechtěl jsem nic dát znát, chtěl jsem se zápasu zúčastnit, i kdybych byl jen na lavici v roli fanouška. Stačilo mi být podporou. Z kluků jsem ale cítil, jakou mi dávají energii, a že to chtějí zvládnout jako tým. Máte z toho hroznou radost. Vážím si toho. Věřím, že nejsme na konci. Teď se cítím výborně. Budu připravený jako všichni ostatní, abychom zápas proti Turecku zvládli.

Proti Gruzii jste i přes potíže hrál. Patrik Schick marodí s lýtkem. Stmelují tým podobné rány?

Za prvé si nechcete nechat ujít jedinou minutu na hřišti. Euro je obrovský svátek. Jsme z toho všeho trochu zklamaní, ale pořád to máme ve svých rukou, což je super. Atmosféra v týmu je úžasná, máme fantastické vztahy, panuje fantastická nálada. Z kluků je cítit, že mají hlad. Nikdo se necítí odstrčený, že sem jel na výlet.

Po středečním duelu s Turky váš pobyt v Německu může skončit. Co se bude dít na hřišti?

Od Turků čekám velmi agresivní nástup. Půjdou do toho s tím, aby nás dostali pod tlak. Bude to soupeř, proti kterému se nehraje nejlíp. Budeme si dávat pozor na disciplínu, abychom se nenechali vyprovokovat. Jde o to, aby toho oni měli plné zuby a spíš oni v důležité chvíli udělali chybu nebo ztratili koncentraci. Čekám vyrovnaný zápas. Neočekávám, že jeden tým bude dominovat.

Ve středu pole se můžete potkávat s kapitánem Calhanogluem, kterého znáte z Itálie. Co o něm lze říct?

Poslední dvě sezony se našel na jiné pozici, než byl zvyklý hrát dřív. Vylítl nahoru a zmiňuje se, že je v Itálii špička na pozici defenzivní šestky. V Interu odvádí skvělou práci. Konfrontace s ním mě baví. Když na mě bude vycházet, snad se mi bude dařit, abychom to přetavili v dobrý výsledek.

Proti vám bude publikum. V Německu žije početná turecká menšina.

Připravujeme se na to jako na nejdůležitější zápas sezony. Hrajeme o všechno, atmosféra v takový moment nerozhodne, nebude to na nás mít nějaký vliv. I pozitivní podpora může být někdy negativní. Bereme to jako fakt, že to tak bude.

Po pondělní výhře Maďarska klesá šance, že vám k postupu může stačit i remíza. Problém?

Je to buď, anebo. Jedete domů, nebo pokračujete na turnaji dál. Je to v podstatě šestnáctifinále a zápas úplně o všechno. Nebudeme kalkulovat. Stejně jdete do zápasu s tím, abyste ho vyhráli. Možná pár minut před koncem lze rozkouskovat hru střídáním, pokud by stačila plichta. Myslím, že se ale člověku vymstí, když od začátku kalkuluje. Výsledku Maďarska nedáváme velkou váhu. Chceme si to uhrát sami, a když chceme být úspěšní i v dalších fázích, musíme koukat na sebe a nečekat, že nám někdo pomůže.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  0 : 0 Portugalsko - Slovinsko 0 : 0 109. min Živě
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
  1 : 0 Francie - Belgie 1 : 0 dohráno
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Rumunsko - Nizozemsko zítra 18 : 00
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.