Hlavní obsah

Zděšení na Euru. Maďarský fotbalista bezvládně ležel, ožily hororové vzpomínky na Eriksena

Aktualizováno

Obrázky, které nechce vidět žádný fotbalový fanoušek. Jeden ze závěrečných duelů skupiny A na Euru mezi Maďarskem a Skotskem opařila událost, při níž přítomným tuhla krev v žilách. Útočník Barnabas Varga zůstal po srážce se skotským brankářem Angusem Gunnem bezvládně ležet na trávníku a musel být odnesen na nosítkách. Později přišly dobré zprávy. „Stav Vargy je stabilizovaný,“ informoval oficiální účet Maďarského fotbalového svazu.

Sestřih utkání Skotsko - MaďarskoVideo: Česká televize

Článek

Při utrpěl zlomeninu lícní kosti a zřejmě i několika dalších v oblasti obličeje. „Navíc má otřes mozku. S největší pravděpodobností podstoupí operaci,“ stojí dále v příspěvku svazu na sociální sítí X. Varga strávil uplynulou noc v nemocnici ve Stuttgartu a v nejbližších týdnech se bude zotavovat. Nic vážnějšího se ale nepřihodilo.

Ještě že tak. O Vargu měl totiž strach celý fotbalový svět.

Moment v lecčems připomínal kolaps Dána Christiana Eriksena na minulém šampionátu starého kontinentu. Varga se ale zřítil k zemi vinou srážky se soupeřem, respektive jeho loktem. Brankář Angus Gunn se pokoušel vyboxovat centr Dominika Szobozslaie, jenže do oblasti spánku zasáhl Vargu, který si nabíhal směrem k puntíku.

Následné chvíle si nikdo z fotbalistů nepřeje zažít. Maďaři se seběhli ke svému parťákovi a brzy je následovali i lékaři. Jakmile Vargovi kolegové zjistili vážnost situace, okamžitě volali další pomoc. Ošetřovaného kolegu obestoupili, aby na něj nemohly mířit zraky diváků ani televizní kamery. Dle výrazů v jejich tvářích bylo jasné, že se nejedná o žádnou malichernost.

Po několika minutách v péči doktorů byl Varga naložen na nosítka a za potlesku tribun odnesen do útrob stadionu. Část doprovodu zakrývala výhled na maďarského útočníka dekami.

Foto: Lee Smith, Reuters

Maďar Barnabas Varga po kolizi se skotským gólmanem

„Můžeme jen doufat, že Varga bude v pořádku,“ přál si spolukomentátor ČT David Kobylík. Jeho slova lze maximálně tak podepsat a podle nejnovějších informací se snad i naplní. Z herního pohledu se k souboji vrátili i videorozhodčí, ale vzhledem k tomu, že skotský gólman trefil i míč, penalta nařízena nebyla.

Maďarský svaz později na sociální síti X uvedl, že hráč je v nemocnici a jeho stav je stabilizovaný. „Zatím nevíme, jestli postoupíme, ale on s námi určitě nebude,“ řekl trenér Marco Rossi.

Na tiskové konferenci pak potvrdil, že se hráči o zraněného útočníka opravdu báli. „Vypadalo to, že je v bezvědomí, a znepokojilo je, že lékaři nespěchali, protože si asi mysleli, že to není tak vážné. Naštěstí není v nebezpečí, ale čeká ho tady operace,“ řekl Rossi a dotkl se tváře.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  1 : 1 Anglie - Slovensko 1 : 1 přestávka Živě
20240630T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Slovensko
Anglie vs. Slovensko
Anglie
Slovensko
  Španělsko - Gruzie dnes 21 : 00
20240630T21 : 00:00+0200
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko
Gruzie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.