Hlavní obsah

Zázračné dítě překrásnou trefou pokořilo další rekord

Aktualizováno

Primát v žebříčku nejmladších hráčů na fotbalových Eurech už mu patří. V semifinále proti Francii dosáhl španělský křídelník Lamine Yamal dalšího milníku. Ve 21. minutě se blýskl nádherným gólem a srovnal na 1:1, čímž se stal historicky nejmladším střelcem evropských šampionátů. A rozjásal do červena oděnou část mnichovské Allianz Areny.

Sestřih zápasu Španělsko - FrancieVideo: Česká televize

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje) - Až dosud platilo, že na Eurech se prosazují výhradně dospělí. Dosavadní držitel rekordu, Švýcar Johan Vonlanthen, se v roce 2004 prosadil proti Francii ve věku 18 let a 141. Slušný počin, o tom žádná.

Jenže Yamalovi ještě nebylo ani sedmnáct.

Ano, čtete správně. Supertalent z akademie Barcelony sfoukne sedmnáctou svíčku na dortu 13. července, tedy den před finálem Eura. A způsob, jakým se stal benjamínkem mezi bombarďáky na mistrovstvích starého kontinentu, byl vskutku výstavní.

Foto: Heiko Becker, Reuters

Francouzský brankář Mike Maignan se marně natahuje po ráně Španěla Lamina Yamala.

Za stavu 1:0 pro Francii přenechal Yamalovi míč kapitán Álvaro Morata několik metrů za vápnem. Šestnáctiletý šikula si posunul balon na svoji milovanou levačku a fenomenálním obstřelem nedal brankáři Miku Maignanovi šanci zasáhnout. Gólman Francie marně plachtil vzduchem, na takovou obalovačku by byl krátký snad každý muž v rukavicích.

Kromě Vonlanthena, který velkou díru do světa neudělal, předčil Yamal řadu dalších mladíků. Někteří z nich se pak rozehráli k parádním kariérám. Angličana Wayna Rooneyho sesunul Yamalův zásah na třetí příčku, slavný Cristiano Ronaldo spadl na sedmou pozici mezi střelci-benjamínky.

Španělské křídlo bude doufat, že věhlasu dvou naposledy zmíněných pánů se v budoucích letech minimálně přiblíží. Našlápnuto má slušně.