Hlavní obsah

Obhájci titulu v troskách! Fenomenální Španělé mají rolls-royce, nikdo s nimi nechce hrát, žasne bývalé eso

Můžeme snít ve velkém. Bravissimo. Titulní strany některých novin ve Španělsku jasně odrážejí nadšení, které vyvolal výkon jejich fotbalistů na mistrovství Evropy proti Itálii. Výhra 1:0 je sice hubená, herně však družina s úžasnými křídly Nicem Williamsem a Laminem Yamalem dominovala. Španělsko si chce jít pro titul. Je sebevědomé, ale také pokorné.

Sestřih zápasu Španělsko - ItálieVideo: Česká televize

Článek

„Líbí se mi, že si lidé začínají myslet, že bychom mohli vyhrát Euro, ale musíme zůstat šťastní, klidní a hráči si musejí užívat to, co jim jde nejlíp, tedy hraní fotbalu. Musejí nadále růst,“ prohlásil trenér Španělska Luis de la Fuente.

Borci v červených dresech drtili Italy dravostí, účinným presinkem, přímočarostí, svižnou kombinací. Přidejme nejzákladnější statistiky: držení míče 57 procent/43, střely celkem 20/4, střely na branku 8/1. Ano, vše ve prospěch vyslanců z Pyrenejského poloostrova.

„Když teď ostatní viděli Španěly, pomysleli na to, že ve vyřazovací fázi proti nim nechtějí hrát. Španělé byli fenomenální. Všichni budou mluvit o Nicu Williamsovi s Laminem Yamalem, kteří byli opět skvělí. Rodri je rolls-royce ve středu hřiště a jeho spolupráce s Fabiánem Ruizem pomohla k totální dominanci nad Itálii,“ zhodnotil pro BBC Radio 5 bývalý anglický útočník Chris Sutton, jenž hrál například v Celticu, Blackburnu nebo Chelsea.

I obhájci titulu se před už jistým vítězem své základní skupiny sklonili. „Každý by rád kopíroval způsob hry Španělska. Už dlouhou dobu hrají nejlepší fotbal,“ uvedl kouč Itálie Luciano Spalletti.

Rodrimu a spol. se všechny komplimenty hezky poslouchají. Zároveň vnímají svou sílu. „Byl to náš nejlepší výkon za dobu, co tým vedu. Hráli jsme proti Itálii dobře v Lize národů, ale teď byl náš výkon ještě komplexnější. Nikdy mě neunaví zviditelňovat španělský fotbal. Myslím, že jsme nejlepší na světě,“ zmínil v obecné rovině De la Fuente, který vede áčkovou španělskou reprezentaci od ledna loňského roku.

„Jsem hrdý na výsledek i způsob, jakým jsme ho dosáhli. Ale šampionát je náročný, a čím dál půjdeme, budou nás soupeři víc poznávat a bude to pro nás těžší a těžší. Je tu spousta špičkových týmů,“ řekl třiašedesátiletý stratég.

Nebojí se však ani sebevědomějšího výroku. „Žádný tým není lepší než my, ale musíme dál tvrdě pracovat. Musíme se zlepšit, zůstat nohama na zemi a ve střehu,“ burcoval De la Fuente.