Hlavní obsah

Zachránil Ronalda, psal historii. Portugalský čaroděj uhranul Evropu

Chytit v rozstřelu jednu penaltu? Dá se. Dvě? Hodně solidní počin. A co tři? A navíc ze tří pokusů? To v historii fotbalového Eura dokázal jen Diogo Costa. Portugalský démon zneutralizoval všechny slovinské střelce a po bezgólové remíze posunul svůj výběr do čtvrtfinále. „Tohle byl nejlepší zápas mého života,“ culil se hrdina pondělního večera.

Článek

Pokud Portugalci zvládnou i následující tři kroky a podruhé v historii se stanou mistry Evropy, čtyřiadvacetiletému gólmanovi Porta zřejmě postaví sochu v nadživotní velikosti. To, co předvedl, Evropa nepamatuje. „Jsou to nepopsatelné emoce. Musel jsem si počkat na příležitost, ale pak jsem dokázal týmu pomoci. Tak to v bráně občas chodí,“ bilancoval po zápisu do historických knih.

Costa se stal také prvním gólmanem, který na Euru ve 120 minutách hry a následné penaltové loterii ani jednou neinkasoval. Všichni jeho předchůdci po udržení čistého konta z puntíku kapitulovali.

Slušné. Ale pojďme popořadě.

Costa po většinu utkání neměl do čeho píchnout. Portugalci drželi míč, houževnatě bránící Slovinci hrozili zřídka. Poprvé se zaskvěl až ve druhé polovině prodloužení. Benjamin Šeško na něj po minele zkušeného Pepeho upaloval naprosto sám. Jenže Costa mu skvěle zmenšil úhel a nenechal se prostřelit.

Portugalský čaroděj tím ale sotva naservíroval aperitiv. Předkrm, hlavní chod i dezert si schoval na penaltový rozstřel.

První pokutový kop, velezkušený Josip Ilčič? Tygří skok doleva a bouřlivá oslava. Druhý pokus z kopačky Jureho Balkovce? Robinzonáda na opačnou stranu a další úspěšný zákrok. Benjamin Verbič si ve třetí sérii na Costovi také vylámal zuby. Vzhledem k tomu, že Portugalci se nemýlili ani jednou, bylo o postupujícím rozhodnuto.

Costa přiznal, že střelce nastudované neměl. „Prostě jsem šel podle citu,“ vysvětloval čtyřiadvacetiletý hrdina, jehož samozřejmě UEFA vyhlásila mužem zápasu.

V roli gratulantů se u něj vystřídali všichni spoluhráči, kapitána Cristiana Ronalda nevyjímaje. Právě CR7 mohl rozhodnout z penalty už v prodloužení, jenže selhal. Parťák s rukavicemi ho ale dokázal vykoupit.

„Tři skvělé zákroky. Musím před ním smeknout,“ chválil Ronaldo.

„Zachránil celou svoji zemi,“ trefně doplnil bývalý skotský záložník Pat Nevin.

Obdivem nešetřil ani kouč Roberto Martínez. „Diogo je naší tajnou zbraní. Jsme na něj všichni neskutečně hrdí,“ chválil trenér portugalského nároďáku.

Jako další čeká Ronalda a spol. – tedy pardon, Costu a spol. - soupeř z Francie. Kylian Mbappé a jeho kumpáni si asi budou přát, aby duel tentokráte do penalt nedošel.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.