Hlavní obsah

Šestnáctiletý kluk táhne Španělsko. Je ještě dítě, zastavíme ho, říká trenér Německa

Aktualizováno

Už v 18 hodin odstartuje velký šlágr letošního mistrovství Evropy ve fotbale, ve čtvrtfinále se utká Španělsko s Německem. Jednu z největších hrozeb v kádru La Roja představuje teprve 16letý pravý křídelník Lamine Yamal. Německý výběr musí podle svého trenéra Juliana Nagelsmanna využít Yamalových nezkušeností a co nejvíce mu utkání znepříjemnit.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Španělský útočník Lamine Yamal oslavuje gól svého týmu v osmifinálovém střetnutí ME s Gruzií.

Článek

„Yamal je nesmírně talentovaný. Letos byl velmi konzistentní, ale jedna sezona nic neznamená. Ještě pořád je dítě a musí v tvrdé práci pokračovat,“ vysvětluje Nagelsmann. „Existuje jen velmi málo hráčů, kteří dokážou v jeho věku hrát na tak vysoké úrovni. Je velmi šikovný, obzvláště v soubojích jeden na jednoho, ale je mu teprve šestnáct, a proto si myslím, že máme dobrou šanci ho zastavit.“

Odchovanec FC Barcelony prozatím sice na EURU ani jednou neskóroval, ale zaznamenal dvě asistence, a to v osmifinále s Gruzií, kde přihrával na trefu na 2:1 záložníkovi a nejlepšímu střelci Španělska na letošním ME Fabianu Ruizovi, a také v úvodním duelu skupinové fáze proti Chorvatsku, kdy připravil gól obránci Danimu Carvajalovi.

„Řekl bych, že jeden z důvodů, proč hraje tak dobře, je ten, že má okolo sebe spoustu lidí, jež ho podporují, ale zároveň drží při zemi,“ myslí si Nagelsmann. „Určitě nebude jednoduché ho ubránit, protože dokáže udělat kličku jak po lajně, tak směrem ke středu. Jeho levá noha je určitě silnější, ale umí i pravou, takže zkrátka se musíme připravit na všechny možné varianty,“ pokračuje šestatřicetiletý kouč. „Na druhou stranu však nemá tolik zkušeností s tím, když jeho soupeři přitvrdí nebo když se mu tolik nedaří. Tím neříkám, že ho chceme zranit, to vůbec ne, ale samozřejmě uděláme vše pro to, abychom ho zastavili, protože představuje velkou hrozbu,“ dodává bavorský rodák.

Čtvrtfinálový šlágr mezi dvěma velkými favority letošního EURA Španělskem a Německem vypukne v 18:00. Vítěz tohoto duelu vyzve v semifinále lepšího z dvojice Portugalsko - Francie, která se utká rovněž dnes, a to od 21 hodin večer.