Hlavní obsah

Mladí Španělé kouzlili, ohromili i Poborského

Druhý postupující do osmifinále fotbalového mistrovství Evropy je znám. Španělsko sice proti Itálii vyhrálo pouze 1:0 díky vlastní brance obránce Calafioriho. V zápase však ukázali drtivou sílu a poslední finalisty Eura pustili pouze k jedné střele na branku. Výkonem zaujali především Nico Williams a Lamin Yamal. O španělských křídelnících básnil i Karel Poborský.

Sestřih zápasu Španělsko - ItálieVideo: Česká televize

Článek

„Musím říct, že Yamal v šestnácti letech je neskutečný. Umí oběma nohama a je mu jedno, z jaké strany jde do kličky. To samé platí i pro mnohem staršího, jednadvacetiletého, Nica Williamse. Španělsko má opravdu neskutečné krajní hráče. Takový křídla podle mě nemá nikdo na turnaji a budoucnost mají zajištěnou,“ říkal Poborský pro Českou televizi.

Kdo koukal na šlágr mezi Španělskem a Itálií, nemohl podobně jako bývalý český reprezentační záložník z Williamse i Yamala spustit oči.

Nadějní křídelníci se na obou stranách starali o většinu akcí Španělska. Po Williamsově centru padl také jediný gól zápasu, který si smolně srazil do vlastní brány obránce Calafiori.

„Úplně si nemyslím, že by gól padl díky mé zásluze. Prostě jsem se snažil přihrávat do správného prostoru a vyšlo to. Proti Itálii jsme zahráli všichni dobře. Hráli jsme jako tým a jeden gól nám stačil k vítězství,“ hodnotil střetnutí Williams.

Vyfoťte se s trofejí pro mistry Evropy!

Chcete mít snímek s pohárem, o který aktuálně bojují v Německu fotbalisté na Euru 2024? Trofej pro mistry Evropy bude vystavena v pražském obchodním centru Westfield Chodov ve dnech 21.–22. června. V pátek 21. června ve 13 hodin proběhne slavnostní odhalení, pohár bude k vidění až do 20 hodin. V mezičase proběhne autogramiáda dvou hráčů FC Viktoria Plzeň (15:30–16:15 hod.) a AC Sparta Praha (17:00–17:45). V sobotu bude pohár vystaven od 10 do 15 hodin.

Jednadvacetiletý křídelník se na levé straně dělil o prostor s obráncem Marcem Cucurellou. „Vycházíme spolu skvěle. Hodně mi na hřišti pomáhá. Trenér na mě naléhal, abych se nebál jít do kličky v souboji jeden na jednoho. Proti Itálii se mi to dařilo, což mě samozřejmě těší,“ podotkl.

Samotné statistiky obou hráčů jsou všeříkající. Yamal i Williams vytvořili pro své spoluhráče dvě šance či třikrát pronikli do vápna Italů. Starší ze dvou křídelních hráčů si moc dobře uvědomoval, že výkon byl povedený. Nadále však zůstává nohama na zemi.

„Byl to můj nejkomplexnější výkon v reprezentačním dresu. Doufám, že se tím nakopnu a budu moct ještě víc pomoct týmu. Cítím stále slabinu v tom, že nepodržím tolik míč. Snažím se na tom ale pracovat,“ dodal Williams, který se zaslouženě stal hráčem zápasu.

U Yamala je zajímavé, že trhá jeden rekord za druhým. V šestnácti letech se stal nejmladším hráčem, který kdy nastoupil na šampionátu. V zápase proti Itálii měl sedm driblinků a je zatím tak s tímto počtem nejlepší hráč na probíhajícím Euru.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Jeden rekord však před ním stále stojí. Pokud v následujících střetnutích vsítí gól, stane se i nejmladším střelcem branky v historii mistrovství Evropy. Nutno říct, že v zápase k tomu několikrát neměl daleko.