Hlavní obsah

Vzpoura mezi Srby. Hvězdy nechtějí trenéra a kapitán tvrdí: Zasloužím si lepší zacházení

V srbské reprezentaci není po vyřazení z fotbalového Eura očividně vůbec dobrá atmosféra. Důvodem je nespokojenost s některými tahy trenéra Dragana Stojkoviče, který například příliš nevyužíval kapitána Dušana Tadiče. Lídr týmu s tím opakovaně vyjádřil nespokojenost a v médiích se objevují informace, že jádro národního týmu už nechce pod stávajícím koučem hrát.

Sestřih zápasu Dánsko - SrbskoVideo: Česká televize

Článek

Pětatřicetiletý Tadič platí zřejmě za největší hvězdu srbského výběru. Má fenomenální levačku i pravačku a čísla na klubové úrovni mu může většina fotbalového světa jen závidět. Pravidelně dává mezi 10 a 15 brankami za sezonu a přidává ještě o něco vyšší počet asistencí. Vedle toho ale dokáže dát jasně najevo, když se mu něco nelíbí.

Třeba když na úvod Eura s Anglií šel na trávník až v 61. minutě. „Upřímně, je to těžké. S trenérem komunikujeme, ale je složité to přijmout. Vždyť jsme hráli proti Anglii. Jsem lídr a kapitán, právě v tom jsem nejlepší. Samozřejmě si myslím, že jsem měl být v základu. Respektuji ale rozhodnutí trenéra, i když bych za 90 minut určitě pomohl víc,“ prohlásil po prohře 0:1.

Srbský svaz musel reagovat. Na veřejnost vyslal vzkaz, že Tadič využil týmového setkání a trenérovi i spoluhráčům se za výrok omluvil. Proti Slovinsku už byl v základu a střídal v 82. minutě. Remíza 1:1 znamenala, že Srbové hráli o všechno ve středu s Dánskem. A Tadič? Začal na lavičce a do hry se dostal na druhou půli. Plichta 0:0 nakonec poslala balkánský celek, v jehož kádru je i sparťan Veljko Birmančevič, po skupině domů.

Když se ho novináři ptali na vytížení, vzal si chvíli na rozmyšlenou. Ještě jednou se vrátil k duelu s Anglií, kde mu údajně trenér slíbil nasazení hned po pauze, ale už rozcvičeného ho ještě nechal čekat.

Následně spustil: „Myslím, že si zasloužím lepší zacházení, abych mohl dát týmu víc. Chci nám pomoci. V celém příběhu však nejsem důležitý já, ale výkony každého z nás. Co dokážeme předvést. Kdybych hrál, určitě jsem mohl přispět větším dílem. Dívám se na Luku Modriče v Chorvatsku. Je o tři roky starší a na hřišti bojuje skoro každý zápas. Bez ohledu na věk a situaci,“ prohlásil Tadič, jenž aktuálně kope za turecké Fenerbahce.

Fotbalovým fanouškům se zřejmě nejvíce ukázal v sezoně 2018/2019. V prvním ročníku v dresu Ajaxu po přestupu ze Southamptonu nastřílel jen v lize 28 branek, přidal 13 asistencí a s holandským gigantem málem bojoval o triumf v Lize mistrů. Ajax ale předvedl kolaps ve druhém semifinále a dál šel Tottenham.

A vzpomínáte, jak v Ajaxu skončilo jeho působení? Podle tamních médií požádal v srpnu 2023, rok před vypršením smlouvy, o rozvázání kontraktu. Údajně byl hrubě nespokojený s přestupovou politikou klubu a oslabováním kádru. Po hádce s klubovými šéfy ani nenastoupil do přípravy. Na druhou stranu byl i prorokem. Klub zvyklý usilovat o titul má za sebou bídnou sezonu a z boje o záchranu se nakonec vyškrábal alespoň na páté místo.

Ale zpět k Tadičovi, kterého se zastal někdejší srbský fotbalista a reprezentant Jugoslávie Rade Bogdanovič. „Bylo by lepší, kdyby po MS v Kataru ukončil v národním týmu kariéru, než se tady nechat znásilnit tímto systémem a fotbalem. (…) Nevím, jestli je v Evropě nějaká země, která se svým kapitánem takto zachází,“ prohlásil.

Z úterý na středu se pak v srbských i jiných balkánských médiích začaly objevovat informace, že některé hvězdy už nechtějí pod Stojkovičem hrát. Kromě Tadiče také Aleksandar Mitrovič, Sergej Milinkovič-Savič a jeho bratr Vanja.

Kouče se naopak zastal gólman Predrag Rajkovič. Po vyřazení z Eura řekl: „Trenér odvádí svou práci dobře. Každý ví, co má dělat, kam se má na hřišti posouvat. Ano, je potřeba improvizace, ne vše se dá natrénovat, ale zdá se mi, že systém jsme měli dobrý,“ uvedl.

Související témata:
Dušan Tadić
  0 : 3 Rumunsko - Nizozemsko 0 : 3 dohráno
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
  Rakousko - Turecko dnes 21 : 00
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.