Hlavní obsah

Vzkazy z nominace: Hašek odpouští, risk na levé straně a titul krále střelců nestačí

Český tým, který se pokusí o úspěch na mistrovství Evropy ve fotbale, je sestaven. Reprezentační trenér Ivan Hašek a jeho kolegové vybrali šestadvacet hráčů. Co nominace říká? Sport.cz ji rozebírá ve čtyřech bodech.

Kluky z Belmonda všichni podrželi, říká Ivan Hašek o nominaci Coufala a Kuchty na EUROVideo: Sport.cz

Článek

Hašek odpouští

Dostanou milost, nebo budou za svůj úlet pykat? Hašek a jeho pobočníci nakonec Vladimíru Coufalovi, Janu Kuchtovi a Jakubu Brabcovi za noční tah Olomoucí dva dny před posledním kvalifikačním zápasem s Moldavskem odpustili. Na březnovém srazu, kam je nevzali, si promluvili s ostatními. „Kluci je podrželi. Nebyl nikdo, kdo by je odmítl,“ vylíčil Hašek. Při výběru hráčů se tak „kauzou Belmondo“ se svými kolegy nesvazoval a hleděl pouze na sportovní výkonnost.

Na Euro pojedou Coufal s Kuchtou. Opomenout Coufala by byl velký luxus, jako jeden z mála hraje pravidelně evropskou top ligu. V uznávané anglické Premier League se měří s nejlepšími borci na světě. Kvalitativně na jeho pozici stejný hráč není. David Douděra je solidní alternativou, další hráči, jak ukázal příklad Adama Gabriela na minulém srazu, potřebují dozrát.

Kuchta si nominaci pracovitostí, produktivitou, dobrou aktuální formou a znatelným podpisem pod double Sparty také zasloužil. Absenci Brabce si Hašek v pohodě obhájí a také tak učinil. „Bylo těžké rozhodnutí nevzít ho. Vyrostlo nám tady ale několik hráčů na jeho pozici, kteří jsou zajímaví. Dali jsme přednost jiným,“ uvedl Hašek. Bere šest jiných stoperů (Ladislava Krejčího, Martina Vitíka, Tomáše Holeše, Davida Zimu, Tomáše Vlčka a Robina Hranáče). Většina z nich představuje pro národní tým velmi zajímavý potenciál do budoucna.

Risk na levé straně

Ať už bude hrát národní tým ve čtyřčlenné obranné linii, nebo ve formaci se třemi stopery a na krajích hřiště s wingbeky, je na pozici levého obránce/wingbeka zvyklý pouze David Jurásek. Třiadvacetiletý hráč má za sebou turbulentní sezonu. Po nepříliš povedeném podzimu v Benfice Lisabon šel hostovat do bundesligového Hoffenheimu, kde naskakoval do hry více jako náhradník (na jaře 13 startů, 488 minut, 0 gólů, 1 asistence).

Sázka na Juráska je i tak logická. Otrkával se na top úrovni, v týmu je adaptovaný, umí létat po lajně a sypat do vápna centry. Jenže alternativa chybí, což se může jevit jako risk, zvlášť když Hašek a spol. mohli vzít o tři hráče víc, než bylo původně plánováno.

Všeobecně se čekalo, že pojede jeden ze sparťanského dua Jaroslav Zelený - Matěj Ryneš. Oba ale figurují jen mezi náhradníky. „Na poslední chvíli jsme se rozhodovali ohledně Jardy Zeleného. Neměl od posledního srazu takové vytížení. Máme na levou stranu obrany připravené jiné varianty, ale je pravdou, že jako klasický levák hraje jen David Jurásek,“ řekl Hašek. Jiné varianty mohou představovat Lukáš Provod, Michal Sadílek, David Douděra, na wingbeka i Matěj Jurásek.

(Ne)překvapivá nominace Červa

Naopak jedno místo zaplnil Haškův štáb nečekaným jménem. Vybral i plzeňského záložníka Lukáše Červa. Na první pohled jde o překvapení, na druhý má tahle volba opodstatnění. O tři políčka rozšířená nominace, do které se vejde 26 hráčů, dává dobrou možnost vsadit i na někoho, kdo může přinést osvěžení a třeba být faktorem X.

„Rozhodly jeho výkony v poslední době, to, jak zapadl do týmu Plzně, nebo jeho typologie. Na hřišti má emoce, je důrazný a tvrdý,“ vysvětlil Hašek, proč na Červa ukázal.

Třiadvacetiletý rafan zápasy prožívá. Umí tým strhnout, velkých soupeřů se nezalekne, v Plzni pokračuje ve svém růstu. Nepojede jen v roli stafáže, týmu může dodat emoce, důraz, zarputilost. To se vždy hodí.

Jurečka pod čárou

Status nejlepšího střelce české ligy neznamená místenku v reprezentaci. Václav Jurečka ze Slavie nasázel v nejvyšší soutěži devatenáct gólů, ale na Euro se nedostal. Jedou tři jiní útočníci z Fortuna ligy: Jan Kuchta ze Sparty, Tomáš Chorý z Plzně a Mojmír Chytil ze Slavie. Doplňuje je duo z Leverkusenu Patrik Schick - Adam Hložek.

„Byl hodně blízko. Je to střelec, za poslední tři roky dal ohromující počet branek. Vybrali jsme ale jiné hráče, kteří umí dávat góly a jsou i typologicky trošičku jiní,“ zmínil Hašek.

Jurečka nebyl i přes dobytí střelecké koruny úplně stěžejním hráčem Slavie. V klíčové fázi sezony nepanovala s jeho výkony spokojenost, pak i vypadl ze základní sestavy. Hašek má k dispozici rozmanitou typologii útočníků. Ačkoliv je pro Jurečku jeho vynechání docela kruté, Haškovo rozhodnutí šokem není.

  1 : 1 Anglie - Švýcarsko 1 : 1 98. min Živě
20240706T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie
Švýcarsko
  Nizozemsko - Turecko dnes 21 : 00
20240706T21 : 00:00+0200
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.