Hlavní obsah

Vzkaz pro Součka a spol. Vrátíme se silnější, varují Gruzínci svého příštího soupeře

Končíme, ale získali jsme cenné zkušenosti, a počítejte s námi dál! V podobném duchu mluvili hráči Gruzie po jednoznačné porážce 1:4 se suverénním Španělskem, která ukončila jejich premiérovou účast na velkém turnaji. „Vrátíme se silnější,“ slíbil záložník Giorgi Kočorašvili. Jako první jeho slova prověří už za dva měsíce Česko v Lize národů.

Sestřih zápasu Španělsko - GruzieVideo: Česká televize

Článek

Při své premiérové účasti na Euru Gruzínci překvapili postupem z „české“ skupiny do osmifinále, tam však jejich senzační jízda coby nováčka zhasla.

„Sice jsme neuhráli výsledek, jaký jsme chtěli, ale nakonec jsme neskutečně šťastní, jak jsme zemi na našem prvním velkém turnaji reprezentovali. Byl to pro nás úžasný zážitek. Jsme nesmírně hrdí na to, čeho jsme dosáhli,“ prohlásil Guram Kašija, kapitán reprezentace ani ne čtyřmilionové země, která prošla do vyřazovací části díky senzačnímu, ale nutno dodat zaslouženému triumfu 2:0 nad Portugalskem.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Zakavkazská země nejprve na moment znejistila i další tým z Pyrenejského poloostrova. Přestože Španělé svého soupeře od první minuty válcovali, Gruzínci od 18. minuty po vlastním gólu Le Normanda vedli. „Co mně v tom okamžiku blesklo hlavou? Něco ve smyslu ‚pane jo, máme na to‘, ale to jsme věděli už před zápasem, přestože jsme hráli proti výbornému týmu. Kdybychom si nemysleli, že máme šanci, tak v osmifinále vůbec ani nejsme,“ prozradil francouzský kouč ve službách Gruzie Willy Sagnol.

Jeho tým proti favoritovi vyprodukoval čtyři střely, kdežto sám čelil drtivému tlaku, rekordním 35 střeleckým pokusům. „Dostali jsme se do vedení po naší úplně první útočné akci, a kdybychom stav 1:0 udrželi až do přestávky, možná bychom měli do druhé půle ještě víc energie. Ale bylo to na nás trochu moc, Španělé si zasloužili vyhrát, o tom není pochyb,“ uznal Sagnol upřímně. Zároveň i smířeně.

„Někdy je dobré podívat se až s odstupem na to, co jste dokázali. Můžeme si v klidu sednout a být velmi šťastní za poslední rok, během něhož tým naprosto fantasticky vyrostl. Jsem nesmírně hrdý na to, co za posední měsíc ukázal. Teď sice naše cesta končí, ale jsem si jistý, že ta další bude opět vzrušující,“ řekl 47letý Sagnol. A už na začátku září u toho bude znovu Česko ve skupině Ligy národů B, kde je ještě Ukrajina s Albánií.

„Hráči příští generace nás sledují, potřebujeme se dál zlepšovat. Z našeho týmu se tady stala jedna rodina a až odsud odjedeme, budeme si chybět. Ale vrátíme se silnější a pro naši zemi uhrajeme další úspěchy,“ slíbil záložník Giorgi Kočorašvili.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.