Hlavní obsah

Výsledky voleb? Mnoha lidem se ulevilo, říká opora Francie

Dvě minuty. Tak krátkou dobu trvalo francouzským novinářům na tiskové konferenci před úterním semifinále fotbalového Eura, než téma z duelu Francie se Španěly stočili na domácí politiku. Hned druhá otázka na záložníka Adriena Rabiota se týkala čerstvých výsledků francouzských parlamentních voleb. „Těžké soudit, co bude. Ale mnoha lidem se ulevilo,“ reagoval vytáhlý středopolař.

Foto: Carmen Jaspersen, Reuters

Francouzský záložník Adrien Rabiot slaví gól proti Belgii

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje)  Rabiot se po politicky směřovaném dotazu zhluboka nadechl a spustil poměrně dlouhý monolog, za který by se nemusel stydět ani vystudovaný politolog. Aby také ne. Volby byly ve Francii i přes probíhající evropský šampionát v kopané tématem číslo jedna.

Pro připomenutí – pravicové Národní sdružení Marine Le Penové ovládlo první kolo, ve druhém (jehož kompletní výsledky byly známy až v pondělí ráno) ale skončilo až třetí za vítězným levicovým uskupením a koalicí Společně současného prezidenta Emmanuela Macrona.

Někteří Rabiotovi kolegové, jako například hvězdný Kylian Mbappé, během turnaje nešetřili ostrými slovy na adresu Le Penové a jejích stoupenců. „Situace je vážná. Extremisté jsou na prahu moci. Jen my máme šanci to změnit,“ hlásil kapitán Francie.

Rabiot se prezentoval diplomatičtěji. „Samozřejmě některým z nás v předchozích dnech nebylo do zpěvu. Pár hráčů se kvůli tomu prezentovalo aktivně na sociálních sítích. Společně jsme to nijak neřešili, ale myslím, že mnoha lidem se ulevilo. Děkuji všem, kteří šli volit, bylo jich opravdu hodně,“ soudí levonohý středopolař.

Právě rekordní volební účast podle odborníků zajistila, že strana Le Penové nenavázala na úspěšné první kolo. Po volebním intermezzu se ale Rabiot vrátil do módu profesionálního fotbalisty.

„Sport a politiku by lidé neměli tolik míchat dohromady, i když to je někdy těžké. Před námi je semifinále Eura a musíme dát ostatní věci stranou. Jak to bude s budoucností země? Uvidíme. To je teď těžké říct,“ uzavřel Rabiot.

Přítomní novináři mu udělali radost. Dalšími otázkami na politickou situaci ve Francii jej už nebombardovali. Řešil se jen a pouze fotbal. Tak jako na řadových tiskových konferencích.