Hlavní obsah

Všechno nejlepší, kámo! Hvězdný Kane před finále popřál soupeři k narozeninám

Do zákulisních her se zaplétat odmítl. Francouzům se to totiž pár dní zpět hrubě nevyplatilo… Kapitán fotbalistů Anglie Harry Kane před nedělním finále Eura proti Španělsku vsadil na kartu dobrého vychování. Když mu na tiskové konferenci jeden ze španělských novinářů pokládal dotaz týkající se čerstvě sedmnáctiletého soupeře Lamina Yamala, kanonýr bez rozmýšlení jako první vypálil: „Všechno nejlepší!“

Foto: Lee Smith, Reuters

Anglický kapitán Harry Kane na tréninku

Článek

Berlín (od našeho zpravodaje)  Kane svojí odpovědí mnoho přítomných rozesmál. Přece jen není úplně běžné, aby si soupeři před tak důležitým duelem přáli k narozeninám. K dokonalosti chybělo pouze to, aby anglický útočník přinesl dort, pestrobarevné špičaté čepičky a papírové frkačky.

No, tak zase vážně. Ještě vzácnější než gratulace k sedmnáctinám, které Yamal slavil v sobotu, jsou jeho výkony na Euru. Nikdo mladší ještě na šampionátu nehrál. A málokdo hrál tak skvěle.

Jeden gól, tři asistence a skvostné driblérské schopnosti. Španělský supertalent s kořeny v Rovníkové Guineji na turnaji ohromil celou Evropu a Angličané si uvědomují, kdo proti nim stojí. „Hraje s volností, ničeho se nebojí. Je vidět, že si to užívá, platí za jednu z hvězd Španělska. Musíme se na něj chystat. Jeho kariéra zatím byla krátká, ale zatraceně dobrá,“ smekl Kane.

Možná tak ale neudělal jen z úcty k soupeři. Ale i proto, že zaznamenal, jak Yamal reaguje na popichování a mediální hry.

Když před semifinále francouzský záložník Adrien Rabiot prohlásil, že mladík „musí ukázat víc než dosud“, Yamal tak učinil. Překrásným gólem pomohl Španělům procpat se do boje o zlato a svému sokovi (jehož mimochodem před přesným zakončením vymíchal) do kamery vzkázal: „Teď mluv!“

Kane na to šel jinak. Šalamounsky a slušně. Jenže bohužel pro něj to nevypadá, že by se tím Yamal měl uspokojit. Aspoň podle těch, kdo ho znají nejlépe.

„Je skvěle mentálně nastavený. Poslouchá trenéry i zkušenější borce, hraje opravdu parádně,“ chválil sedmnáctiletého parťáka o generaci starší, 38letý Jesús Navas.

Ať už kometa šampionátu předvede ve finále cokoliv, jedno jí nikdo nevezme. Narozeninových gratulací od kapitána anglického nároďáku se nedočká jen tak někdo…