Hlavní obsah

Varga je po operaci a brzy opustí nemocnici. Prožívali jsme těžké chvíle, svěřil se jeho otec

Dobrých zpráv není nikdy dost a další z nich se objevila v pondělí večer. Maďarský útočník Barnabas Varga, který v nedělním utkání fotbalového Eura zůstal po srážce se skotským brankářem Angusem Gunnem bezvládně ležet na trávníku a musel být odnesen na nosítkách, je v dobrém stavu. Dokonce brzy opustí nemocnici a jeho rodině se obrovsky ulevilo.

Sestřih utkání Skotsko - MaďarskoVideo: Česká televize

Článek

„Varga se odpoledne podrobil úspěšné operaci na klinice ve Stuttgartu, ta podle lékařů proběhla bez komplikací. Hráč může ve středu nemocnici opustit,“ oznámila Maďarská fotbalová asociace na sociální síti X.

Zprávy jsou velmi pozitivní. Možná takové, jaké si v neděli večer málokdo dokázal představit. Varga má po srážce s gólmanem několik zlomenin v obličeji a utrpěl otřes mozku. Ihned se kolem něj shromáždili spoluhráči, kteří signalizovali k postranní čáře, ať přiběhnou zdravotníci.

Jejich zásah ale následně ostře kritizoval kapitán Dominik Szoboszlai, který pomáhal možná ze všech nejvíce. Sám se chopil nosítek a snažil se lékaře popohnat. „Byl jsem jeden z prvních, který u něj byl. Byl jsem šokovaný. Snažil jsem se ho položit na bok, což je v těchto situacích to nejlepší. Nemohl pořádně dýchat. Nevím, jak zní protokol, jestli lidé nemohou na hřiště, když potřebujeme pomoct. Musíme v tomhle směru něco změnit, mnoho věcí musíme dělat rychleji. Každý ví, že vteřiny rozhodují,“ prohlásil.

Podle UEFA ale k žádnému pochybení nebo prodlení nedošlo. „K zásahu týmového lékaře došlo do 15 sekund po incidentu, ihned po něm následoval druhý lékař, aby provedl první posouzení zranění a poskytl odpovídající ošetření, jak je to podle obvyklých postupů,“ zmínila UEFA ve svém prohlášení.

Dodala, že tým záchranné služby čekal podle protokolu u hřiště a dorazil s nosítky, jakmile si zásah vyžádali lékaři, aby hráče mohli okamžitě převézt do nemocnice.

„Koordinace mezi všemi zdravotníky na místě byla profesionální a vše proběhlo v souladu s platnými postupy. Při ošetření hráče a poskytnutí pomoci nedošlo k žádnému zpoždění,“ zdůraznila UEFA.

Samotný sled událostí možná projde ještě nějakým šetřením, možná dojde, nebo již došlo, na oficiální stížnost ze strany Maďarů, pokud jsou hromadně přesvědčeni, že zdravotníci neplnili své úkoly dostatečně pečlivě.

Hlavní ale je, že Varga by měl být v pořádku. „Není tajemstvím, že naše rodina prožila u televizní obrazovky těžké chvíle. Ale teď už můžeme být klidnější,“ cituje maďarský list Nemzeti Sport Vargova otce Andráse.

„S manželkou čekáme na každou zprávu, kterou nám pošle Barniho milá. Klidně ať nám píše každou minutu,“ dodal. Jisté je, že Varga už do turnaje v Německu nezasáhne. Zda maďarský tým, který skončil ve skupině A třetí, ano, ukážou až další dny.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  0 : 0 pk Portugalsko - Francie 0 : 0 pk   dohráno
20240705T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Francie
Portugalsko vs. Francie
Portugalsko
Francie
  2 : 1 pp Španělsko - Německo 2 : 1 pp   dohráno
20240705T18 : 00:00+0200
Španělsko vs. Německo
Španělsko vs. Německo
Španělsko
Německo
  Anglie - Švýcarsko dnes 18 : 00
20240706T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie
Švýcarsko
  Nizozemsko - Turecko dnes 21 : 00
20240706T21 : 00:00+0200
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.