Hlavní obsah

Šetřený na Čechy? Turecko řeší, proč nehrál supertalent Realu v základu

V prvním zápase na fotbalovém Euru předvedl, proč ho koupil Real Madrid. Devatenáctiletý záložník Arda Güler parádní ranou vstřelil vítězný gól Turecka proti Gruzii (3:1). Před duelem s Portugalskem některá média dávala na titulní stranu jeho a Cristiana Ronalda, jenže talentovaná hvězdička zůstala na lavičce. A Turecko se po porážce 0:3 od favorita ptá: Proč?

Sestřih zápasu Turecko - PortugalskoVideo: Česká televize

Článek

Italský trenér Turků Vincenzo Montella už před zápasem avizoval, že Arda Güler je unavený a že v základní jedenáctce možná nenastoupí. Nakonec ho poslal na hřiště proti Portugalcům v 70. minutě za stavu 0:3.

„Byl unavený, nechtěli jsme riskovat jeho zranění. Nebyl ve stavu, kdy by mohl odehrát více než třicet minut. Přemýšleli jsme o tom, že bychom ho nenasadili ani na těch dvacet minut, ale nakonec jsme se rozhodli tyto plány změnit. Nejlepší hráči by měli být na hřišti a snažili jsme se ještě změnit skóre,“ vysvětloval po utkání Montella. „Když prohrajete, trenér se stává největším nepřítelem,“ byl smířený kouč s kritikou, která se na něj valí.

Gülerova absence v základní sestavě se intenzivně řeší. Turečtí novináři přibližují, že před utkáním byla hlavním tématem. Kolegové ze zahraničí se jich na to ptali a divili se únavě po jednom zápase.

„Někdy zapomínáme, že řada našich hráčů není zvyklá hrát v klubech pravidelně. Když pak hrajete zápas každé čtyři dny, musíte být fyzicky i mentálně připraveni,“ podotkl Montella.

Šikovný borec z Realu chtěl logicky hrát, trenér mu vše vysvětlil. „Arda je velmi dobrý a inteligentní hráč. Je hrdý na svou zemi a hraje velmi vášnivě. Chtěl jít na hřiště, i když věděl, že riskuje zranění. Mluvili jsme spolu na konci prvního poločasu. Naše rozhodnutí konzultujeme. Ale spekulace nejsou nic, co bychom chtěli,“ uvedl Montella.

Oproti vítěznému zápasu s Gruzií vyměnil v sestavě čtyři hráče (brankářská rošáda byla kvůli zranění Merta Günoka vynucená), i tyhle tahy turecká média a experty zaujaly. „Nevím, jestli se uvažovalo o tom, že se utkání s Portugalskem stejně prohraje. Pokud se už věnovala pozornost zápasu s Českem, je to snad ještě horší. Proto by mě zajímalo, jestli nenechal Montella některé hráče odpočívat, ale to je případně jeho volba, kterou je potřeba respektovat,“ citoval tureckého trenéra Hamzu Hamzaoglua list Hürriyet.

Sestřih zápasu Turecko - GruzieVideo: Česká televize

Je těžké odhadnout, zda si Turci svůj mladý klenot šetřili na středeční klíčové utkání proti českému týmu. Nicméně pokud bude Arda Güler hrát, nebude to překvapení. A čeští defenzivní hráči se budou muset otáčet.

  0 : 0 Portugalsko - Slovinsko 0 : 0 111. min Živě
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
  1 : 0 Francie - Belgie 1 : 0 dohráno
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Rumunsko - Nizozemsko zítra 18 : 00
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.