Hlavní obsah

Ukrajina končí se čtyřmi body. Je to nevídané, postěžoval si obránce Tymčyk

Bitva, která mohla dopadnout jakkoliv. Ukrajina ještě v nastavení měla šanci rozhodnout o svém vítězství a postupu do osmifinále fotbalového mistrovství Evropy. Belgie příležitosti taktéž měla, ale spíše si hlídala remízový výsledek 0:0, který ji posunul do vyřazovací fáze z druhého místa v tabulce. Ukrajina přepsala historii evropských šampionátů, když jako první tým vypadla z turnaje se čtyřmi získanými body.

Sestřih zápasu Ukrajina - BelgieVideo: Česká televize

Článek

„Věděli jsme, že nemůžeme selhat. Snažili jsme se vyhrát a hráči do toho dali všechno. Jsem ale pyšný na svůj tým, že v závěru se jim podařilo výsledek ubránit. Kdybychom dostali jeden gól, jsme venku z turnaje,“ říkal po zápase trenér Belgie Domenico Tedesco.

Skupina E zdánlivě vypadala pro Belgii jako jednoduchá, ale opak byl pravdou. Rudí ďáblové byli v úvodním zápase zaskočeni Slovenskem, když těsně prohráli 0:1. S Rumunskem sice zvítězili 2:0, ale v utkání s Ukrajinou se strachovali až do poslední minuty o tolik potřebný bod.

„Tato skupina se ukázala jako daleko těžší, než si mnozí mysleli. Na papíře jsme mohli být za favority, ale hráli jsme proti týmům, které neměly co ztratit,“ vrátil se trenér k těžkým bojům.

Belgie postupuje z druhého místa skupiny E za prvním Rumunskem. V osmifinále narazí na Francii.

„Jdeme vyhrát, nic jiného nás nezajímá. Jsme tady, abychom byli součástí společnosti nejlepších týmů v Evropě. Čeká nás špičkový soupeř, ale kvůli takovým střetnutím jsme se kvalifikovali. Jinak bychom mohli zůstat doma,“ dodal Tedesco.

Na straně Ukrajiny se po vyřazení míchají pocity smutku i hrdosti. „Bohužel jsme nepostoupili kvůli prvnímu zápasu s Rumunskem. Jsem ale vděčný za to, jak hráči zareagovali a porazili Slovensko. Také proti Belgii jsme si šli pro tři body. Myslím, že jsme ukázali naši sílu, ale bohužel to nevyšlo,“ zhodnotil průběh celého turnaje trenér Serhij Rebrov.

Nikdo nám nevěřil, ale podařilo se nám něco krásného a chceme jít ještě dál, říká po postupu Slováků Stanislav LobotkaVideo: UEFA

Fotbalisté Ukrajiny i samotný trenér vzpomněli na své spoluobčany, kteří čelí bojům ve válce s Ruskem.

„Chtěli jsme všem u nás přinést radost, aby na nás mohli být hrdí. Nechali jsme na hřišti všechno, ale nestačilo to,“ neubránil se slzám při rozhovoru obránce Oleksandr Tymčyk.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Jeho slova parafrázoval i trenér Rebrov: „Bylo to pro naši zemi nesmírně důležité, že jsme tady mohli být. Myslím si, že jsme ukázali charakter našeho národa. Jsem na své kluky hrdý.“

Jak bylo již zmíněno, Ukrajina se jako první tým v historii evropského šampionátu nedostala do vyřazovací fáze se čtyřmi získanými body.

„To, že jsme nepostoupili, pramení z našeho prvního zápasu. Je ale bezprecedentní, že se tým se čtyřmi body nedostane do vyřazovací fáze,“ dodal Tymčyk.

  Švýcarsko - Itálie dnes 18 : 00
20240629T18 : 00:00+0200
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko
Itálie
  Německo - Dánsko dnes 21 : 00
20240629T21 : 00:00+0200
Německo vs. Dánsko
Německo vs. Dánsko
Německo
Dánsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.