Hlavní obsah

Uhrin má z Gruzie titul. Dbá se na individuální rozvoj, kondici moc rádi nemají, říká

Poznal fotbalové prostředí v Gruzii a dál ho sleduje. Trenér Dušan Uhrin mladší dovedl před jedenácti lety Dinamo Tbilisi k triumfu v lize i poháru a vnímá progres, jaký Gruzínci ve fotbale zaznamenali. „V posledních patnácti letech dělají všechno pro to, aby si vychovali hráče pro národní tým. Mají hodně akademií, životní úroveň je trošinku horší než u nás, hráči a jejich rodiče mají obrovskou motivaci něčeho dosáhnout. Dělají pro to všechno,“ říká Uhrin v rozhovoru pro Sport.cz před zápasem české reprezentace s Gruzií na Euru.

Rozhovor s Dušanem UhrinemVideo: Sport.cz

Článek

Rozdíl mezi českými a gruzínskými hráči najde syn trenéra vicemistrů Evropy rychle. „Gruzínští hráči jsou velice dobře technicky vybavení. V individuální práci s hráči je velký rozdíl, v akademiích se vyžaduje. Český fotbal je zase víc spjatý s taktikou a kondicí. Tu Gruzínci nemají rádi, i když se to mění. Chtějí se dostat do zahraničí,“ vypráví Uhrin.

Před jedenácti lety se o jisté pohodlnosti borců v Dinamu Tbilisi přesvědčil. „Na to angažmá vzpomínám velice pozitivně, protože jsme vyhráli v podstatě vše, co se dalo. Ale měli jsme s realizačním týmem problémy s nastavením hráčů. Pamatuji se, že jsme s přípravou na sezonu začali asi sedm a půl týdne předem. Gruzínský asistent mi řekl, že kondičně nebudou vůbec připraveni. Hned jsme jeli do hor. Během sezony jsme měli velké pohyby v kádru,“ vzpomíná Uhrin.

V mužstvu měl tehdy i dva hráče, kteří jsou i v aktuálním výběru Gruzie na Euru. Trénoval brankáře Giorgiho Loriju, jemuž je nyní osmatřicet, a obránce Giorgiho Gvelesianiho, kterému je třiatřicet.

Vyfoťte se s trofejí pro mistry Evropy!

Chcete mít snímek s pohárem, o který aktuálně bojují v Německu fotbalisté na Euru 2024? Trofej pro mistry Evropy bude vystavena v pražském obchodním centru Westfield Chodov ve dnech 21.–22. června. V pátek 21. června ve 13 hodin proběhne slavnostní odhalení, pohár bude k vidění až do 20 hodin. V mezičase proběhne autogramiáda dvou hráčů FC Viktoria Plzeň (15:30–16:15 hod.) a AC Sparta Praha (17:00–17:45). V sobotu bude pohár vystaven od 10 do 15 hodin.

„Lorija má výborný charakter, je vítězným typem. Byl velmi dobrý pozičně, trochu mu chyběla hra nohama, ale bez něj bychom titul tehdy asi neudělali. Všechno zachránil. Pak udělal kariéru v cizině v Řecku nebo na Kypru,“ přibližuje Uhrin.

„Gvelesiani byl tehdy mladý, vyvíjel se. Hrál krajního beka a měl obrovskou vůli to někam dotáhnout,“ vybavuje si Uhrin. Největší hvězdu křídelníka Chviču Kvaraccheliju sleduje na dálku. „Je hodně nebezpečný,“ říká o hvězdě z Neapole.

Sestřih zápasu Turecko - GruzieVideo: Česká televize

Gruzínci i přes porážku 1:3 s Tureckem v úvodním zápase předvedli svižný a obětavý výkon. Žene je i euforie z postupu na první velký šampionát. „Jejich nadšení a entusiasmus už byly vidět v baráži proti Řecku. Na týmu je patrná práce francouzského trenéra Willyho Sagnola. Zvedl taktickou stránku, obrannou fázi nebo výstavbu hry. Samozřejmě dopředu jsou nebezpeční, protože každý umí s míčem,“ podotýká český kouč.

Fanoušci za nimi stojí. „Fotbalista v Gruzii má určité postavení, je víc uctíván než u nás v Česku,“ srovnává šestapadesátiletý trenér. Hornatá země u Černého moře vyniká především ve sportech, jako je judo, zápas nebo vzpírání. Je dobrá i v ragby. „Somatotyp lidí tam tomu napovídá,“ pokračuje. „Životní úroveň tam je trochu nižší, mají větší motivaci něčeho dosáhnout, udělají pro to víc,“ uzavírá Uhrin.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.