Hlavní obsah

UEFA to schytává za opakovačku děsivého momentu. Jsme šokováni, zní z BBC

Vysílat, či nevysílat? To je otázka, která se řeší po smutném incidentu na fotbalovém mistrovství Evropy během zápasu Maďarska se Skotskem. UEFA při živém vysílání zopakovala záznam ošklivé kolize maďarského útočníka Barnabáse Vargy se skotským brankářem Angusem Gunnem. Britská BBC rozhodnutí ukázat divákům střet ostře kritizuje. ČT se záznamům vyhnula ve studiu i v sestřizích.

Sestřih utkání Skotsko - MaďarskoVideo: Česká televize

Článek

Mezinárodní přenos v živém vysílání ukazoval slzy hráčů, reakce trenérů i fanoušků na tribunách. Ještě několik minut po incidentu mezi Barnabásem Vargou a Angusem Gunnem, při kterém maďarský útočník upadl do bezvědomí, se vysílaly také samotné záběry nešťastného momentu. Zřejmě kvůli případné penaltě, kterou řešil VAR.

BBC, která vysílá zápasy živě ve Velké Británii, uvedla, že je šokovaná. Za zděšením stojí fakt, že UEFA se rozhodla inkriminovanou událost v živém vysílání opakovat.

Tomu se nevyhla ani Česká televize, ale v pozápasovém studiu se již srážka Vargy s Gunnem neřešila, osudná chvíle chybí i v sestřizích.

„Máme pravidla, že obrazy, které by případně mohly být nepříjemné pro diváka, nezveřejňujeme. Ne vždy se to ale povede. Jsou střety, které vypadají nevinně, ale vážné zranění z toho nakonec je. Záleží vždy na konkrétním režisérovi, jak situaci vyhodnotí. Naopak v momentě, kdy zraněný hráč ukáže palec nahoru, je třeba pustit pozitivní zprávu do éteru,“ vysvětluje postup šéfredaktor sportovní redakce České televize Michal Dusík.

Moderátorka britské veřejnoprávní televize Gabby Lobanová ve vysílání vzpomněla na podobnou událost před třemi lety, kdy na hřišti zůstal ležet dánský záložník Christian Eriksen.

„Byli jsme zřejmě stejně šokováni jako vy, když se incident znovu přehrával. Po nešťastné události před třemi lety, kdy omdlel Christian Eriksen, jsou na takové momenty protokoly,“ vysvětlila reportérka své rozhořčení a připomněla nařízení, které zakazuje jakékoliv podobné záběry v živém vysílání opakovat.

BBC na přehrání záznamu hned reagovala. „Byli jsme překvapení z rozhodnutí UEFA, to byl také důvod, proč jsme okamžitě přerušili záběr,“ dodala Loganová.

Barnabás Varga má podle vyjádření maďarského svazu zlomeniny v obličeji a otřes mozku. Při srážce s loktem brankáře Anguse Gunna upadl útočník na zem a bezvládně ležel. Po chvíli si uvědomili i samotní hráči, že něco není v pořádku, a rychle zavolali zdravotnickou pomoc. Skotský gólman utkání po ošetření dohrál.

Maďarsko díky brance v samotném závěru nastavení zvítězilo a stále drží naději na postup ze skupiny do osmifinále. Skotsko na Euru po dvou prohrách a jedné remíze končí.

Měly by se v přenosu opakovat záběry, na kterých je zachycené vážné zranění?
Ano
84,1 %
Ne
15,9 %
Celkem hlasovalo 6487 čtenářů.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  4 : 1 Španělsko - Gruzie 4 : 1 dohráno
20240630T21 : 00:00+0200
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko
Gruzie
  2 : 1 pp Anglie - Slovensko 2 : 1 pp   dohráno
20240630T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Slovensko
Anglie vs. Slovensko
Anglie
Slovensko
  Francie - Belgie zítra 18 : 00
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.