Hlavní obsah

Udělám něco, co jsem ještě nikdy neudělal. Euro dojímají táta se synem

Z fotbalového mistrovství Evropy má Peter Schmeichel zlato. Jeho syn Kasper se potatil, špičkově chytá, roky je dánskou jedničkou a nyní má zřejmě poslední možnost slavného otce napodobit. Oba se nyní v Německu potkali a rodinné shledání nyní dojímá Euro.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Dánský gólman Kasper Schmeichel po utkání s Anglií

Článek

„Dělám rozhovory často, ale teď udělám něco, co jsem ještě nikdy neudělal,“ oznámil v živém televizním přenosu táta Peter, který po bezvadné brankářské kariéře pracuje jako expert stanice Fox.

Jeho respondentem po čtvrtečním duelu Dánska s Angličany byl jeho potomek Kasper.

Schmeichel senior po interview odložil mikrofon a syna upřímně objal. Kasper se smál. Společně si špitli ještě pár dánských slůvek. Poplácali se. Hezké video se šíří po internetu, za necelých 24 jej vidělo okolo tří milionů lidí.

Rodina Schmeichelů měla k dobré a uvolněné náladě pádný důvod.

Dánové proti favorizovaným Angličanům uhráli remízu 1:1, Schmeichel junior předvedl solidní výkon. „Jsem velmi hrdý. Tohle je Dánsko, které znám,“ vykládal před rodinnou objímačkou. „Nevyhráli jsme, ale ukázalo se nasazení, bojovné srdce, fanoušci. To je pravé Dánsko,“ vyhlásil bojovně gólman belgického Anderlechtu.

Po úvodní plichtě 1:1 se Slovinci má Schmeichel s krajany slušnou šanci na postup ze skupiny, Dány čeká ještě duel se Srbskem.

Turnaj v Německu znamená pro sedmatřicetiletého Kaspera poslední možnost, aby se mohl veleúspěšnému tátovi úplně vyrovnat.

Jako táta vyhrál anglickou Premier League.

Jako táta se stal jedničkou dánské reprezentace, vůdcem v rukavicích.

Schází mu ale zlatý punc. Táta Peter totiž senzačně dovedl Dány k evropskému titulu v roce 1992.

Někdejší opora Manchesteru United po kariéře zvažovala, že koupí Bröndby Kodaň. Z nákupu sešlo. Dánská legenda nezůstala u fotbalu jako funkcionář, ale jako televizní reportér.

A když zrovna nedrží mikrofon před zapnutou kamerou, povolí profesní neutralitu. Synkovi i krajanům samozřejmě drží palce: „My Dánové se nikoho nebojíme.“

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.