Hlavní obsah

U Itálie po blamáži na Euru zůstane trenér Spalletti

Aktualizováno

Po sobotním vypadnutí Itálie už v osmifinále fotbalového Eura a po herně mizerném představení na celém turnaji začala rezonovat otázka, zda u týmu zůstane 65letý trenér Luciano Spalletti. Všechny pochybnosti v neděli alespoň na nějaký čas utnul prezident svazu Gabriele Gravina. Spalletti zůstává, smlouvu má platnou až do MS 2026.

Sestřih zápasu Švýcarsko - ItálieVideo: Česká televize

Článek

Nebýt trefy v nastavení posledního zápasu skupiny s Chorvatskem, nebyli by Italové z pozice obhájce evropského zlata ani ve vyřazovací fázi. I v ní se nakonec moc dlouho neohřáli, v sobotu po dalším matném výkonu padli 0:2 se Švýcary. Je znát, že Azzurri procházejí velkou generační obměnou.

I to si dle svých slov Gravina uvědomuje a nechce propouštět muže, který reprezentaci převzal teprve v září 2023. „Měli jsme spolu v sobotu dlouhý rozhovor. Ano, nemáme co skrývat a musíme i nadále nést odpovědnost. Je ale nemyslitelné řešit problémy tím, že po osmi až devíti měsících opustíme několikaletý projekt, jehož ústřední postavou je právě trenér,“ vysvětlil šéf italského fotbalu.

Novináři poukazovali i na fakt, že Spalletti bere plat přibližně tři miliony eur ročně. Že už na Euru sliboval aktivní a koukatelný fotbal, k čemuž ale bylo hodně daleko.

„Ne vždy měl k dispozici všechny hráče, přípravu i turnaj to hodně ovlivnilo. Musí u nás fungovat vzájemná důvěra, protože už za dva měsíce nás čeká nová výzva,“ dodal Gravina s tím, že 6. září se Italové v Lize národů utkají s Francií.

„Neumíme si představit, že by se náhle objevil nějaký Kylian Mbappé nebo Cristiano Ronaldo. Musíme být trpěliví,“ podotkl Gravina, jenž ale může ve své funkci zanedlouho skončit. Příští rok ho totiž čekají volby a jarní vyšetřování kvůli údajné zpronevěře a praní špinavých peněz v souvislosti s prodejem televizních práv mu určitě nepřidá.

Spalletti po konci na Euru prohlásil, že rozhodně ví, že se musí něco změnit. „Ale nemyslím si, že jde o skandální výsledek, jak si všichni myslí,“ konstatoval. „Všichni ostatní trenéři měli před Eurem třeba 20 zápasů, já jen deset. A vždy jsme byli pod palbou, že musíme vyhrát. Pravděpodobně je potřeba detailněji poznat tým, abych mohl věci lépe nastavit. Také kvůli zranění chybělo několik hráčů, se kterými jsem počítal,“ pronesl.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  0 : 0 pk Portugalsko - Slovinsko 0 : 0 pk   dohráno
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
  Rumunsko - Nizozemsko dnes 18 : 00
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
  Rakousko - Turecko dnes 21 : 00
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.