Hlavní obsah

Turci v německých ulicích šílí. A tisk se ptá: Můžou vyhrát Euro?

Hráli v Dortmundu, ale přicházejí zprávy, že výhra tureckých fotbalistů způsobila pozdvižení i ve Frankfurtu, Düsseldorfu a dalších německých městech. Jejich vášniví krajané popadli vlajky, naskákali do aut, vyrazili do center, troubili, slavili v ulicích. Tureckou početnou menšinu v zemi rozparádila nejen výhra 3:1 na úvod Eura v „české skupině“ proti Gruzii, ale i šmrncovní výkon. Po něm si Turci na šampionátu rázem dost troufají.

Sestřih zápasu Turecko - GruzieVideo: Česká televize

Článek

Hamburk (Od našeho zpravodaje) - „Byl to skvělý zápas se zaslouženým vítězstvím. To je prvním krokem,“ hlásil italský kouč Turků Vincenzo Montella.

Krokem k čemu?

Montella už nedořekl. Myšlenku za něj dokončil německý Bild, který zveřejnil text s titulkem: Můžou Turci vyhrát Euro?

Trochu přehnané, jistě.

Bulvární deník často a rád přehání. Na druhou stranu odhaluje bezbřehé nadšení Turků, kteří by rádi překvapili fotbalovou Evropu jako například Řekové při zlatém Euru před dvaceti lety.

„Řekové nám v roce 2004 ukázali cestu,“ říká Kenan Kocak - někdejší trenér Hannoveru nebo bývalý člen trenérského štábu v turecké reprezentaci. „Tento tým je velmi dobrý a může opravdu překvapit. Pokud jim všechno sedne, mohou porazit kohokoliv.“

Země je paf z devatenáctiletého Ardy Gülera. Jen si ťuknete jeho jméno do internetového vyhledávače nebo na sociálních sítích.

Mladíček z Realu Madrid proti Gruzii nádhernou dělovkou zpoza vápna rozhodl. Kuráž dodávají fandům jména jako Calhanoglu z Interu Milán, Yldiz z Juventusu nebo Kokcu z Benfiky.

Už před zahájením Eura si předseda tamního fotbalové svazu Hamit Altintop vysnil: „Finále mezi Německem a Tureckem by bylo mým snem.“

V Německu by v takovém případě nastal blázinec.

Je k němu však ještě daleko. Turecko se ponořilo do úvah po vítězství nad outsiderem turnaje. Na druhou stranu jejich duel nezaujaté pozorovatele královsky bavil a Češi museli zpozornět.

V sobotu od 15.00 vyzvou v Hamburku Gruzínce.

A příští středu zakončí skupinu na stejném místě proti Turecku. A kdo ví, zda po něm jejich fanoušci zase nevyrazí slavit do německých ulic. Po úterku to vyloučené rozhodně není.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  Francie - Belgie dnes 18 : 00
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Portugalsko - Slovinsko dnes 21 : 00
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.