Hlavní obsah

Turci se chtějí pomstít. Touha je obrovská, jenže hlavní hvězda hrát nebude

Po dramatickém a emotivním duelu s Českem měli Turci několik dní na zotavení a přípravu na osmifinále fotbalového Eura s Rakouskem. „Klíčem k úspěchu bude pevná defenziva v kombinaci s efektivními protiútoky,“ odhaduje pro Sport.cz turecký novinář Erdal Bozkurt pracující pro mezinárodní vydání Al Ain Turkish, jak bude úterní klání zřejmě vypadat.

Trénink fotbalistů Turecka před osmifinále MEVideo: UEFA

Článek

Rakušané překvapivě ovládli základní skupinu před Francií a Nizozemskem, herně si v úvodní fázi turnaje vedli výborně.

Jde přesto pro Turecko o přijatelného soupeře?

Když se podíváme na výsledky a výkony, rozhodně nemůžeme říct, že jde o snadného protivníka. Rakušané jsou známí disciplinovaností a dobrou organizací hry. Mají kádr plný talentovaných fotbalistů, kteří působí v nejlepších evropských ligách. Turci musí využít své dynamiky v útoku a pevné obrany. Ve skupině ukázali houževnatost a nápaditost, což bude pro překonání obrany Rakouska klíčové. Zásadní také bude udržet koncentraci a emoce, prostě zůstat celkově psychicky odolný.

Kvůli kartám nebude k dispozici záložník a kapitán Hakan Calhanoglu.

Jeho absence je značným problémem. Jde o jednoho z klíčových hráčů s kreativní rozehrávkou, zkušenostmi a celkově zásadním přínosem pro tým. Jeho vůdčí schopnosti budou chybět. Dokáže měnit tempo utkání. Dovednostmi ho ostatní mohou jen těžko nahradit, i když trenéři měli téměř týden na to, aby našli nejlepší možné řešení.

Je extra motivací, že Turecko s Rakouskem krátce před Eurem schytalo debakl 1:6?

Samozřejmě. Tým má obrovskou touhu se pomstít. Na takovou porážku se těžce zapomíná, na druhou stranu zvyšuje odhodlání k lepším výkonům a k tomu, aby kluci na hřišti předvedli svůj skutečný talent.

To se podle vás ještě nestalo?

Turci navzdory problémům s absencemi ukazují na turnaji odolnost a kvalitu. Opravdu mají motivaci, chtějí odčinit určité nezdary z minulosti. Vzhledem k současné formě věřím, že se podaří Rakousko porazit. Nejspíše těsným rozdílem, třeba takových 2:1.

Experti souhlasí?

Tým postupem ze skupiny a vítězstvím na Českem získal velké sebevědomí, všichni chtějí na Euru zanechat silnou stopu. Komentátoři a experti jsou přesvědčeni, že se podaří Rakousko vyřadit a postoupit do čtvrtfinále.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.