Hlavní obsah

Turci přišli před Čechy o klíčové hráče. Kuriózním gólem pobavili svět

Podobně jako s Gruzínci se turečtí fotbalisté nezalekli portugalského soupeře. Aktivní přístup nakonec však přinesl jen mrzení. Favorit s Cristianem Ronaldem v kádru se třikrát trefil a díky druhému vítězství ve skupině F si zajistil postup do osmifinále Eura. Turci o postup zabojují proti Čechům. Před klíčovým střetnutím však hlásí veliký problém.

Sestřih zápasu Turecko–PortugalskoVideo: Česká televize

Článek

Aktivní a tvrdá hra zdobila Turecko už v prvním duelu na turnaji, kdy porazilo podceňovanou Gruzii. Příliš veliký důraz se však poslednímu soupeři Česka v základní skupině na Euru nevyplatil. Před klíčovým duelem totiž kvůli žlutým kartám, respektive zranění přišel o oba stopery ze základní sestavy.

Druhou žlutou kartu na turnaji znamenající stopku dostal ve 25. minutě stoper tureckého Galatasaraye Abdulkerim Bardakci, kvůli zranění musel během druhého poločasu střídat Samet Akaydin, střední obránce řeckého Panathinaikosu.

Nejzajímavějším a zároveň nejkurióznějším momentem zápasu byla druhá branka. Tu si do vlastní sítě dali sami Turci. Jak k tomu došlo? Obránce Samet Akaydin si chtěl narazit s brankářem, ale po špatné domluvě jeho přihrávka skončila mezi třemi tyčemi.

Turecko se mohlo v Dortmundu spoléhat na mohutnou podporu svých příznivců. Ono se není v Německu čemu divit. Portugalští fotbalisté si však nedělali s početní nevýhodou v hledišti příliš velikou hlavu.

„Věděli jsme, že jich bude víc. Naši fanoušci ale byli úžasní. V žádném okamžiku jsme se necítili nějak v nevýhodě. Samozřejmě nám ale pomohla brzká branka,“ říkal nejlepší hráč zápasu Bernardo Silva.

Portugalsko zvládlo oproti střetnutí s Českem jít do brzkého vedení. Nutno říct, že tempo, ve kterém se hrálo, bylo na daleko vyšší úrovni než v prvním utkání na Euru.

„Nebyl to snadný zápas. Turecko je výjimečný tým se skvělými hráči. My jsme jim však dobře bránili v jejich hře. Hrálo nám do karet i vysoké tempo. Udrželi jsme soustředění a koncentraci. Díky tomu se nám podařilo uhlídat i čisté konto,“ těšilo trenéra vítězného týmu Roberta Martíneze.

Turecký trenér byl spokojený s výkonem svého týmu. Do zápasu vlétl nebojácně a brzy mohl jít překvapivě do vedení.

„Obecně si nemyslím, že jsme odehráli špatný zápas. V prvních dvaceti minutách jsme byli blíže ke vstřelení gólu my, ale nevyšlo to. Pokud se vám to nepodaří – proti takovému soupeři –, je vše daleko těžší,“ posteskl si Vincenzo Montella.

  0 : 0 Portugalsko - Slovinsko 0 : 0 114. min Živě
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
  1 : 0 Francie - Belgie 1 : 0 dohráno
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Rumunsko - Nizozemsko zítra 18 : 00
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.