Hlavní obsah

Trenére, proč na Euro nejede Grealish? Southgate musel hráčům vysvětlovat vyřazení hvězdného záložníka

Šok, frustrace. Minimálně velké překvapení. Jinými slovy nelze pojmenovat nominaci anglické reprezentace na nadcházející evropský fotbalový šampionát. Trenér Gareth Southgate v 26členném seznamu opomenul nečekaně záložníka Manchesteru City Jacka Grealishe. Vyřazení 28letého křídelníka vyvolalo řadu reakcí na sítích a údajně i v kabině finalistů posledního Eura.

Foto: Phil Noble, Reuters

Jack Grealish před přípravným duelem s Bosnou.

Článek

Podle britského deníku The Telegraph zavládlo v anglickém táboře zděšení a jeden ze zkušených hráčů dokonce vyzval Southgatea, aby celou situaci vysvětlil. Zdroj Telegraphu tvrdí, že Grealishe vyřazení z nominace notně namíchlo.

Proti Grealishovi sice mluví forma, uplynulá sezona ho nezastihla v nejlepším rozpoložení. Kvůli zranění i velké konkurenci na své pozici nedostával tolik prostoru jako v předešlé sezoně, kdy patřil k hlavním strůjcům historického treble. Přesto jeho opomenutí vyvolalo vlnu emocí.

„Vím, že není v nejlepší formě, ale jeho schopnost dostat míč do ohně a získávat fauly je neuvěřitelná. Je to jeden z nejlepších ofenzivních hráčů. Jeho opomenutí je pro mě šílené,“ komentoval vynechání Grealishe fotbalový expert Umir.

Reakce přišla i ze strany obránce Manchesteru United Harryho Maguiera, který se do výběru Albionu pro Euro také nevešel. „Jsem z toho zničený. Navzdory maximální snaze jsem nevyléčil zranění kotníku. Možná jsem to přehnal, když jsem se snažil dostat se do týmu,“ napsal na jedné ze sociálních sítí.

V nominaci Southgate opomenul i záložníka Tottenhamu Jamese Maddisona. Ten se však v sezoně potýkal s dlouhodobým zraněním lýtka. „Celý týden jsem tvrdě pracoval, ale pokud mám být upřímný, moje forma, když jsem se vracel po zranění ve druhé polovině sezony, nebyla ideální. Stále jsem si myslel, že pro mě bude místo v týmu. Cítím, že přináším něco jiného a byl jsem oporou v kvalifikaci na šampionát,“ řekl Maddison.

Kromě těchto tří bývalých opor anglické reprezentace byli vyřazeni z nominace na Euro také James Trafford (Burnley), Jarrad Branthwaite (Everton), Jarell Quansah (Liverpool) a Curtis Jones (Liverpool).

Když Southgate vysvětloval vynechání některých opor, tak poukázal především na jejich formu, která podle něj nebyla ideální. „Cítíme, že ostatní hráči měli lepší sezonu, zejména v posledních šesti měsících. Stojím si za svým rozhodnutím, ale nebylo příjemné to hráčům sdělit,“ řekl trenér posledních finalistů mistrovství Evropy.