Hlavní obsah

Trenér Slováků si podal kritiky: Kozák se nemůže vyjadřovat jako v baru

Slováci udělali na fotbalovém Euru dobrý dojem. Postoupili ze skupiny, kde porazili Belgii a remizovali s Rumunskem. V osmifinále pak pořádně zlobili Anglii, se kterou padli 1:2 až v prodloužení. Povedené vystoupení dodalo kuráž italskému kouči slovenského týmu Francesku Calzonovi. Po návratu domů se opřel do některých expertů.

Sestřih zápasu Anglie - SlovenskoVideo: Česká televize

Článek

Slováci se vrátili domů v pondělí, Calzona si na tiskové konferenci podal ty, kteří ho kritizovali. „Nechtěl jsem se k tomu vyjadřovat, ale teď promluvím. V této zemi je asi deset lidí, kteří nechtějí dobrou slovenskou reprezentaci. Věřím, že teď mají radost, že už jsme doma,“ začal Calzona. Hovořil italsky.

„Nejhorší bylo, že začali kritizovat od prvního dne, co jsem sem přišel. Byly to osobní útoky, ne na základě nějaké práce. Nepočkali ani den. Osobně jsem sem šel s respektem, ale tyhle osoby mi respekt neprokázaly,“ pokračoval hlavní stratég Slovenska.

První přišel na řadu Ladislav Borbély, bývalý slovenský hráč, trenér a komentátor. „Ředitelem všech je pan Ladislav Borbély, který je považován za fotbalového experta. Podle mě ale fotbalu málo rozumí. Na jeho tváří a gestikulaci je vidět, že jde o agresivní typ člověka. Dokonce pochyboval, zda mám trenérskou licenci,“ vyprávěl Calzona.

„Znám všechna jeho vyjádření, ještě před třemi dny nás kritizoval. Možná má nějaké osobní zájmy, možná chce pracovat na svazu. Ale myslím, že na to nemá schopnosti. Největší problém však není on, ale lidé, kteří mu dávají prostor v médiích. Nechápu, že tím zahanbují celé okolí,“ přidal pětapadesátiletý Ital.

Poté rozebral bývalého elitního slovenského obránce Martina Škrtela. „Začal velmi zle, dal se na tu stranu těch deseti lidí. Zamrzelo mě to, od něj jsem to nečekal. Hráči jeho kvalit by měli jít příkladem, protože vědí, jak to chodí na nejvyšší úrovni, a nesnižovat se na úroveň Borbélyho. Ale chtěl bych mu pogratulovat, protože už se na to dívá jinak,“ uvedl Calzona k bývalému borci Liverpoolu. Ten po utkání s Anglií pro isport.cz mimo jiné řekl, že dal mužstvu tvář a změnil myšlení hráčů.

Calzona jel v několikaminutovém monologu. „Pan Borbély není jediný. Patří tam také Róbert Vittek nebo Ján Mucha. Potom také nejznámější fotbalová rodina na Slovensku,“ chrlil dál.

„Nejvíc mě zamrzelo vyjádření bývalého trenéra Jána Kozáka. Trenér se na takovéto úrovni nemůže vyjadřovat, jako by byl někde v baru. Také mě mrzí přístup některých médií. Není jich moc, možná jedno nebo dvě,“ zakončil Calzona výčet těch, kteří mu leželi v žaludku.

Konstruktivní kritiku prý bere. „Pro mě je na prvním místě mužstvo, které to chápe. Takové věci nám pak dávají ještě větší energii. Kritika je součástí mé práce, funguje to tak v Itálii, ale i po celém světě. Ale nebudu akceptovat útoky na moji adresu,“ zmínil italský kouč.

„Odmítám agresivní projevy a narážky. Uzavřu to tak, že jsem sem nepřišel brát peníze. V den, kdy si uvědomím, že si je nezasloužím, tak to tu zabalím a pojedu domů,“ uzavřel Calzona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.