Hlavní obsah

Trenér Anglie terčem kritiky. Legendy si stěžují: Z hráčů nedostává maximum

Čtyři body ze dvou zápasů a téměř jistý postup ze základní skupiny nejsou na první pohled špatnou vizitkou. Jenže fotbalisté Anglie na Euru v Německu zatím herně nijak neoslňují. Trenér Gareth Southgate tak čelí kritice, že nedokáže se svými ofenzivními hvězdami správně pracovat.

Sestřih zápasu Dánsko - AnglieVideo: Česká televize

Článek

Proti Srbsku (1:0) i ve čtvrtek s Dánskem (1:1) nasadil Southgate totožnou základní jedenáctku. Nad obrannou čtyřku poslal Trenta Alexandera-Arnolda s Declanem Ricem, pozici na pravém křídle zaujal Bukayo Saka, na druhé straně hřiště operoval Phil Foden. Na hrotu Harry Kane a pod ním mezi všemi zmíněnými Jude Bellingham. Co jméno, to megastar světového formátu.

Jenže Albion se zatím herně spíše trápí. Rozhodně nepředvádí ofenzivní kolotoč a Dánové byli dokonce střelecky aktivnější. „Gareth v současné době nedokáže dostat z hráčů to nejlepší,“ tvrdí legendární útočník Alan Shearer.

„Anglie neví, kdy má presovat, kdo kde v daný moment je, jaké jsou mezi hráči vzdálenosti. Jakmile máte v taktice mezery, ve zlomku vteřiny můžete být ztraceni,“ dodává někdejší výborný stoper Rio Ferdinand.

Sám Southgate přiznal, že rozhodně je co zlepšovat. „Musíme zápasy zanalyzovat a najít řešení problémů, které nás trápí. Můžeme a chceme být lepší. Nejsme kvalitní na míči, musíme na soupeře vyvíjet větší tlak,“ podotkl.

Legendy na dálku posílají řešení, jak se sestavou zamíchat. Z velké části nesahají mezi náhradníky, kde má Soutgate další poklady, jakými jsou Cole Palmer, Jarrod Bowen nebo Ollie Watkins. Ti zatím buď jen sedí, nebo prostřídávají.

„Fodena bych postavil na pozici desítky, Rice na pozici šestky a Bellinghama bych nechal běhat z hloubi pole,“ radí Ferdinand. „Současné nastavení prostě nedovoluje hráčům dosáhnout úrovně jako v klubech. Foden je mimo svou pozici. To je velký problém,“ dodává.

A co obávaný kanonýr Kane, který je v mezihře zatím neviditelný? Proti Dánsku sice vstřelil úvodní branku, ale následně chybnou rozehrávkou dopřál soupeři vyrovnání.

„Je to fantastický střelec, ale jak přimět tým, aby kolem něj pracoval správným způsobem? Není pochyb o tom, že Gareth hledá nejlepší možnou sestavu. Myslím, že byl odvážný, když s Dánskem vystřídal celou ofenzivní trojici,“ zamýšlí se trenér Brentfordu Thomas Frank. „Kane musí zůstávat vysoko, jinak to nejde. Myslím, že má na víc,“ přidává svůj pohled někdejší reprezentant Gary Lineker.

Vyfoťte se s trofejí pro mistry Evropy!

Chcete mít snímek s pohárem, o který aktuálně bojují v Německu fotbalisté na Euru 2024? Trofej pro mistry Evropy bude vystavena v pražském obchodním centru Westfield Chodov ve dnech 21.–22. června. V pátek 21. června ve 13 hodin proběhne slavnostní odhalení, pohár bude k vidění až do 20 hodin. V mezičase proběhne autogramiáda dvou hráčů FC Viktoria Plzeň (15:30–16:15 hod.) a AC Sparta Praha (17:00–17:45). V sobotu bude pohár vystaven od 10 do 15 hodin.

Jak bylo řečeno, Anglie má téměř jistý postup ze skupiny a poslední utkání hraje v pondělí se Slovinskem. Southgate má zřejmě dvě možnosti. Buď zkusit něco jiného a dát prostor širšímu kádru, nebo se držet z velké části stejné jedenáctky a doufat, že se podaří vypilovat věci z tréninku.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  0 : 0 pk Portugalsko - Francie 0 : 0 pk   dohráno
20240705T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Francie
Portugalsko vs. Francie
Portugalsko
Francie
  2 : 1 pp Španělsko - Německo 2 : 1 pp   dohráno
20240705T18 : 00:00+0200
Španělsko vs. Německo
Španělsko vs. Německo
Španělsko
Německo
  Anglie - Švýcarsko dnes 18 : 00
20240706T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie
Švýcarsko
  Nizozemsko - Turecko dnes 21 : 00
20240706T21 : 00:00+0200
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.