Hlavní obsah

Češi, nezničte nám to tady. Problém Eura se dotkl i reprezentace

Aktualizováno

Problémem fotbalového Eura v Německu se stávají nekvalitní trávníky. Po potížích ve Frankfurtu se vyskytly i v Hamburku, kde v sobotu nastoupí čeští fotbalisté proti Gruzii. Reprezentanti kvůli tomu v pátek nuceně měnili program. Předzápasový trénink neabsolvovali odpoledne na Volksparkstadionu, ale před polednem na tréninkové základně v Norderstedtu.

Předzápasový trénink před Gruzií nemohl proběhnout na stadionu v Hamburku. Žádný problém, zní z českého týmuVideo: Sport.cz, UEFA

Článek

Norderstedt (Od našich zpravodajů) - Národní tým už dopředu avizoval, že páteční trénink zvládne v Norderstedtu, kde se při Euru utábořil. Dopoledne ale vyšly najevo důvody, proč Češi zůstali na periferii Hamburku.

V padesátitisícové aréně se hrací plocha nenachází v ideálním stavu, proto němečtí pořadatelé zrušili předzápasové tréninky.

Proto i český soupeř zůstává v pátek na tréninkové základně a na stadion jeho zástupci dorazí pouze na povinnou tiskovou konferenci.

Na ní po pátečním poledni promluvil reprezentační trenér Hašek a zmínil se i o nečekaném zádrhelu a změně plánů.

„Nejde to, protože údajně hřiště není ve stavu, abychom na něm mohli trénovat,“ líčil Hašek uvnitř Volksparkstadionu. Společně se záložníkem Antonínem Barákem si problémový pažit zvědavě před tiskovkou obhlížel.

A pak Hašek konstatoval: „Neviděl jsem velký rozdíl oproti trávě, kterou máme v Norderstedtu. Pro oba týmy budou podmínky stejné a nemyslím si, že je problém, že bychom tady nemohli trénovat.“

„Já jsem dokonce radši, že tu netrénujeme,“ navázal zase Barák. „Na sobotu bude hřiště líp nachystané, nerozbijeme si ho. A to je dobře pro fotbal! Nemá cenu si ho zbytečně ničit.“

V Hamburku se zatím odehrála dvě utkání základních skupin Eura. Nizozemci porazili Poláky 2:1 a ve středu Chorvaté remizovali 2:2 s Albánci. Balkánské derby sledoval z hlediště i šéf českého svazu Petr Fousek, který problémy s hrací plochou naznačil při čtvrtečním setkání s novináři.

„Mrzelo mě, že jsem po utkání nemohl na trávník. Nezdál se mi v nejlepším stavu. V Hamburku bylo poměrně horko, zatímco v Lipsku jsme se potýkali s deštěm a průtrží mračen,“ zmínil Fousek a připomněl úvodní utkání proti Portugalsku.

Vyfoťte se s trofejí pro mistry Evropy!

Chcete mít snímek s pohárem, o který aktuálně bojují v Německu fotbalisté na Euru 2024? Trofej pro mistry Evropy bude vystavena v pražském obchodním centru Westfield Chodov ve dnech 21.–22. června. V pátek 21. června ve 13 hodin proběhne slavnostní odhalení, pohár bude k vidění až do 20 hodin. V mezičase proběhne autogramiáda dvou hráčů FC Viktoria Plzeň (15:30–16:15 hod.) a AC Sparta Praha (17:00–17:45). V sobotu bude pohár vystaven od 10 do 15 hodin.

Pro samotnou reprezentaci přesun předzápasového tréninku před druhým vystoupením na turnaji nebyl průšvih. Tým alespoň nemusel přejíždět hustou dopravou na hlavní stadion. Trénink si v Norderstedtu mohl protáhnout, například k nácviku standardních situací.

Češi v Hamburku dohrají základní skupinu Eura. V sobotu vyzvou Gruzii, ve středu Turecko. Reglement turnaje praví, že Volksparkstadion mohli využít k jednomu předzápasovému tréninku. Komplikace s trávníkem mu ho zhatily v pátek a nedá se očekávat, že se jeho stav rapidně za několik dní zlepší.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Trable s trávou v Hamburku se objevily jen den poté, co se vyskytly stížnosti na trávník ve Frankfurtu, kde ve čtvrtek hráli Angličané s Dány. Trávník byl nekvalitní, trhal se, fotbalisté výrazně podkluzovali.

Je docela zajímavé, že se k Frankfurtu přiřazuje Hamburk. V okolí českého hotelu v severní části města září zeleň. Při českém pobytu se slunce mnohdy schovávalo za mraky, z nichž se opakovaně spouštěl déšť. Flóře to očividně prospívalo.

Pažitu v hamburské aréně to zjevně tolik nepomohlo.

  2 : 1 Nizozemsko - Turecko 2 : 1 dohráno
20240706T21 : 00:00+0200
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko
Turecko
  1 : 1 pk Anglie - Švýcarsko 1 : 1 pk   dohráno
20240706T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.