Hlavní obsah

Fotbalisty děsí Frankfurt. Strašně nebezpečné, poznamenal Poborský

Remíza 1:1 mezi Dánskem a Anglií na fotbalovém Euru otevřela mnoho otázek hlavně kolem matného výkonu favorizovaného Albionu, velkým tématem je ale také stav trávníku na stadionu ve Frankfurtu. Podklad se trhal a pro hráče byl často velmi nebezpečný. Na vině může být zatáhnutá střecha i utkání amerického fotbalu.

Sestřih zápasu Dánsko - AnglieVideo: Česká televize

Článek

Příkladem je situace ze začátku utkání, kdy chtěl krajní obránce Anglie Kyle Walker odkopnout míč, jenže ošklivě podklouzl. Jeho levý kotník nevypadal vůbec dobře a zkušený bek se šel ihned přezout.

„Trávník zřejmě trochu povolil. Všude se trhá,“ glosoval pro BBC legendární útočník Alan Shearer. Walker podklouzl také při akci, na jejímž konci otevřel skóre forvard Harry Kane.

Problémy s podkladem ale měli téměř všichni. I přes televizní obrazovky bylo vidět, jak jsou hráči naštvaní, nemají stabilitu a zpracování jim dělá neobvykle velké problémy. Detailní záběry na hřiště odhalily nemalé drny.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Dán Morten Hjulmand v souboji s Harrym Kanem z Anglie na fotbalovém Euru.

„Je to strašně nebezpečné, sám sobě bez souboje můžete přivodit zranění. Podjede vám stojná noha, je to o kolena a kotníky. Takové trávníky na mistrovství Evropy nechceme,“ popisoval v ČT někdejší reprezentant Karel Poborský.

Jaké jsou důvody, že plocha na Waldstadionu ve Frankfurtu neodpovídá požadavkům světového fotbalu? Novinář a komentátor Kevin Hatchard na sociální síti X uvedl, že jde o dlouhodobý několikaměsíční problém.

„Vzpomínám si, jak Jamal Musiala z Bayernu po jednom utkání zuřil a divil se, že se při pokusu o otočku nezranil. Loni na zde hrály zápasy NFL. Trávník nevyhovuje a nevím, proč se s tím nic nedělá,“ odkázal na listopad 2023, kdy arena hostila dva duely severoamerické soutěže amerického fotbalu.

Další vliv mohla mít zatáhnutá střecha. K tomuto kroku se UEFA rozhodla kvůli prevenci před nepříznivými podmínkami a hrozícími dešti. Jenže uzavření prostoru mohlo způsobit větší vlhkost na úrovni hrací plochy.

Komplikace už před výkopem odhadl někdejší anglický reprezentant Stuart Pearce. „Už vidíme oddělené velké kusy trávy a mám obavy, že se hřiště bude trhat dál,“ věštil.

Ve Frankfurtu se už uskutečnilo klání mezi Belgií a Slovenskem, dále stadion přivítá v neděli střet Švýcarska a domácího Německa, dále ve středu duel mezi Slovenskem a Rumunskem a v plánu je také jedno osmifinále.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  2 : 0 Německo - Dánsko 2 : 0 dohráno
20240629T21 : 00:00+0200
Německo vs. Dánsko
Německo vs. Dánsko
Německo
Dánsko
  2 : 0 Švýcarsko - Itálie 2 : 0 dohráno
20240629T18 : 00:00+0200
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko
Itálie
  Anglie - Slovensko dnes 18 : 00
20240630T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Slovensko
Anglie vs. Slovensko
Anglie
Slovensko
  Španělsko - Gruzie dnes 21 : 00
20240630T21 : 00:00+0200
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko
Gruzie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.