Hlavní obsah

Teď mluv! Šestnáctiletá hvězda se do kamery vysmála soupeři

Určitě jste někdy slyšeli, že prý pomsta chutná nejlépe za studena. S takovými řečmi ale na španělského fotbalistu Lamina Yamala nechoďte. Teprve šestnáctileté křídlo dalo na dvě doby pocítit francouzskému soupeři Adrienu Rabiotovi, že příště si nemá pouštět pusu na špacír. Nejprve příspěvkem na sociální síti. Pak fantastickým výkonem ve vítězném semifinále Eura. Proto se Yamal po závěrečném hvizdu otočil na kameru a s širokým úsměvem křičel: „Teď mluv!“

Sestřih zápasu Španělsko - FrancieVideo: Česká televize

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje) - Co se mezi oběma pány, respektive mezi pánem a teenagerem, přihodilo? Rabiot mladíka dopálil svými slovy na předzápasové tiskové konferenci. „Pokud přes nás chce Yamal postoupit, musí ukázat víc než dosud,“ pravil 29letý záložník Francie.

Pak se rozjel seriál s pracovním názvem „Pomsta supertalentu“. Díl první, instagram.

„Buď potichu. Mluv jen, když dáváš mat,“ přidal na svůj profil na zmíněné sociální síti.

Díl druhý, o mnoho důležitější. Výkon na hřišti.

Pro vyústění celého dramatu se stačí přesunout do 21. minuty semifinále. Francie vedla o gól, když si benjamínek Yamal převzal míč poměrně daleko za hranicí vápna. Tváří v tvář Rabiotovi, nepříteli číslo jedna.

Krátkou kličkou zkušenějšího borce vykoupal a překrásným obstřelem srovnal. Španělsko se nadechlo k obratu a došlo do finále. Z velké části díky Yamalovi, který se mimochodem také stal nejmladším střelcem v historii Eura. I kdyby kromě krásného gólu neudělal nic, byl by za hrdinu.

Ale když on ještě k tomu zahrál vážně skvěle. Odnesl si cenu pro muže zápasu. A španělská část Allianz Areny v očekávání hučela, kdykoliv se k němu blížil míč. „Tak, co nám zase předvedeš za parádu?“ jako by se ptala.

Poklonami nešetřili ani spoluhráči.

„Fenomén,“ vypálil se širokým úsměvem stoper Dani Vivian při otázce španělských novinářů na mladičkého parťáka.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

„Gól Yamala? Opravdu pěkný,“ přidal motor zálohy Rodri.

Co na to hrdina večera? „Po závěrečném hvizdu jsem cítil ohromnou radost. Splnil se mi sen,“ zářil talent z barcelonské líhně.

Hodně sladký sen, podobně sladká pomsta. A to vše od borce, kterému ještě ani nebylo sedmnáct. Narozeniny slaví 13. července, den před berlínským finále.

Asi nemá cenu přemýšlet, jaký by si přál dárek.