Hlavní obsah

Tati, jdu čůrat! Jak vznikla nejslavnější fotka Eura, za kterou by mohl hrozit i kriminál

Je to fotka, která se rozletěla po celém světě a která posbírala miliony lajků. Taky způsobila, že na fotbalovém Euru za postranními čarami přibyli pořadatelé v reflexních vestách, kteří mají podobným narušitelům zatnout tipec. To vše zařídilo selfie desetiletého chlapce s hvězdným Cristianem Ronaldem.

Foto: Carmen Jaspersen, Reuters

Cristiano Ronaldo s malým fanouškem při zápase Eura.

Článek

Hamburk (Od našeho zpravodaje) - Jmenuje se Berat. Jeho rodina patří k početné menšině Turků žijících v Německu. Na víkendový zápas turecké reprezentace s Portugalci v Dortmundu přicestoval ze 160 kilometrů vzdáleného Hessenu, táta Cetin zaplatil za čtyři lístky čtyři sta eur.

Předchozí řádky byste si nejspíš nikdy nečetli, kdyby Berat nenatropil nevídanou rošťárnu.

Tátovi po hodině zápasu oznámil, že musí na záchod. „Jenže najednou ho vidím na střeše střídačky. A pak se rozběhl na hřiště,“ líčil Cetin pro Bild, který rodinku vyzpovídal.

Známý bulvární list informuje, že se Berat s plánem dopředu vychloubal kamarádům, se kterými kope v Hessenu za žákovský tým. Nevěřili mu.

Sportovní vlohy ale malý raubíř názorně předvedl. Na hřišti v Dortmundu rozkmital nohy, že utekl všem členům ochranky.

Sestřih zápasu Turecko - PortugalskoVideo: Česká televize

Vytvořil si před nimi takový náskok, že u slavného Ronaldu stihl vytáhnout mobil. Úsměv. Cvak! Ronaldo ochotně zapózoval. Virální selfie bylo na světě.

A za potlesku tribun pelášil zpět. „Splnil se mi sen. Mám fotku s Ronaldem,“ jásal klučina.

Tím ale úsměvný příběh končí. Scéna z 68. minuty zápasu dodala kuráž i dalším poblouzněným lovcům selfíček s Ronaldem. Při chytání jednoho z pomatenců se bodyguard bolestivě srazil s jeho spoluhráčem Goncalem Ramosem.

„Měli jsme štěstí, že tihle fanoušci měli dobré úmysly, ale jinak je tohle znepokojující,“ líčil naštvané kouč portugalské reprezentace Roberto Martínez.

UEFA obratem vzkázala, že při Euru zvyšuje bezpečnostní opatření na stadionech.

Nejspíš pozdě. Souboj s Českem v Lipsku byl snad při Euru jediný veřejný trénink či zápas Portugalců, při němž na trávník nevtrhl nikdo, kdo by se dožadoval fotky či jakéhokoli kontaktu s Ronaldem.

A jen si vzpomeňte na nedávné finále Ligy mistrů mezi Realem a Dortmundem, který hned v úvodu přerušili výtržníci plnící výzvu kontroverzního běloruského influencera Mellstroye.

„Diváci, kteří se rozhodnou vběhnout na hřiště při utkání, se vystavují několika typům trestů. Mohou čelit vysokým pokutám a dlouhodobým zákazům vstupu na stadiony. Tyto sankce jsou často stanoveny v návštěvních řádech jednotlivých stadionů, které mají za cíl zajistit bezpečnost a pořádek při zápasech,“ říká pro Sport.cz Zdeněk Tomíček - sportovní právník a zakladatel mezinárodní advokátní kanceláře CEE Attorneys.

„Kromě těchto opatření může být vběhnutí na hřiště klasifikováno za určitých okolností jako trestný čin výtržnictví podle trestního zákoníku,“ dodává.

V Česku za to hrozí až dvouleté vězení. V případě opakování nebo jednání v organizované skupině se sazba posouvá ještě o rok výš. Délky a způsob trestů se v jednotlivých zemích Evropy liší. Například čím dál častěji nepovolené vniknutí na trávník posuzují jako trestný čin i v Německu, které zrovna hostí Euro.

Viník může strávit rok za mřížemi nebo mu ¨tamní úřady napaří vysokou finanční pokutu.

„Jestli by nás to stálo nějaké peníze, příště bych to neudělal,“ dušuje se malý Berat.

Pořádající UEFA v prohlášení pro mezinárodní média pohrozila soudy, pokutami i zákazy. Nejen pro něj, ale také pro jeho otce. „Neexistuje žádná trestní odpovědnost za osoby mladší 12 let, ale doprovázející dospělá osoba zůstává odpovědná za to, že dítě dodržuje pravidla na stadionu v souladu s podmínkami prodeje vstupenek,“ stojí v prohlášení.

„Možná vás moje reakce překvapí, ale jako advokát pevně doufám, že celá záležitost nebude mít další dohru,“ prohodí právník Tomíček.

„Přestože chlapec porušil jistá pravidla, neučinil to proto, že by byl výtržník. Pochybuji, že vůbec tuší, že existuje takový trestný čin. Udělal to z čistého nadšení. I na Ronaldovi bylo vidět, že ho to nijak neobtěžovalo, a zachoval se jako správná star. Samozřejmě měl znát pravidla jeho tatínek nebo jiný zákonný zástupce, ale doufám, že nebude potrestán ani on, a pokud nebude stačit domluva, bude uložena pokuta v nejnižší možné výši,“ doplní.

Příběh dosud nejslavnějšího selfie Eura má happyend. Pro Berata i jeho rodinu. Malý fanoušek má fotku se svým vzorem. A otec Cetin přiznal: „UEFA přimhouřila oči.“

Syn vyvázl s varováním.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  Švýcarsko - Itálie dnes 18 : 00
20240629T18 : 00:00+0200
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko
Itálie
  Německo - Dánsko dnes 21 : 00
20240629T21 : 00:00+0200
Německo vs. Dánsko
Německo vs. Dánsko
Německo
Dánsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.