Hlavní obsah

Supernáhradník deptal Mbappého a spol. Klaněl se mu i trenér soupeře

I když věděli, že nemají naději na postup, rozhodně nic nevypustili. Polští fotbalisté v posledním utkání skupiny remizovali 1:1 s favorizovanou Francií, a to zejména díky famóznímu výkonu náhradního gólmana Lukasze Skorupského.

Sestřih zápasu Francie - PolskoVideo: Česká televize

Článek

V obrovských šancích na něm ztroskotali například Ousmane Dembélé, ale hlavně Kylian Mbappé. Muž hrající se speciální maskou kvůli zlomenému nosu už byl z 33letého muže ve svítivě zeleném dresu pořádně rozladěný.

„Mbappé musel být zastaven. Povedlo se mi to, i když mi dal gól z penalty,“ prohlásil po utkání Skorupski, kterého UEFA zvolila nejlepším hráčem zápasu. Právem, vždyť z celkových sedmi zákroků měl hned šest po zakončení z uvnitř pokutového území a rozhodně se nejednalo o nějaké provizorní kousky.

Pokud by Poláci neměli jistotu vyřazení, zřejmě by se vytáhlý blonďák mezi tři tyče nepodíval. Jasnou jedničkou polské reprezentace je totiž Wojciech Szczesny, který mimo jiné zvažuje konec reprezentační kariéry.

„Že nastoupím, jsem se dozvěděl před dvěma dny na tréninku. Trenér se mě zeptal, jestli jsem připraven. Samozřejmě jsem řekl, že ano. Myslím, že jsem mu víru ve mě splatil. Pokud Szczesny skončí, jsem připraven být naše číslo jedna,“ prohodil.

Poprvé za národní tým naskočil v přátelském utkání proti Severní Makedonii v roce 2012. Na další pozvánku si musel počkat do listopadu 2016. Od té doby je povoláván sice pravidelně, ale v pondělí šlo o první opravdu velké klání. Jindy dostával příležitost hlavně v přátelácích.

„Ve výběru byl poctivě osm let. Vždy pomáhal a angažoval se. Svou šanci si zasloužil. Způsob, jakým chytal a hrál, to jen podtrhuje,“ chválil Michal Probierz. Skorupski má navíc za sebou výtečnou sezonu. S italskou Boloňou obsadil v italské Serii A páté místo a pomohl k nečekanému postupu do Ligy mistrů.

Chválil ho i trenér Francie Didier Deschamps, i když Skorupski výrazně přispěl k tomu, že favorit skupiny ztratil body a kvůli tomu nakonec skončil na druhém místě za Rakouskem. „Nejsem zklamaný. Samozřejmě jsme chtěli být první, ale kdo stál proti nám? Byl vynikající, předvedl mnoho skvělých zákroků. Měli jsme mnoho šancí,“ poklonil se.

I přes vypadnutí z Eura ale vidí Skorupski na výkonu svého týmu pozitiva i ponaučení zároveň.

„Můžeme se vrátit domů se vztyčenou hlavou. Ukázali jsme, že fotbal hrát umíme. Věřím, že jsme fanouškům udělali trochu radost, protože jsme remizovali s vicemistry světa. Zároveň nám šampionát dal lekci. Musíme pracovat ještě tvrději,“ velí hrdina Poláků.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  Francie - Belgie dnes 18 : 00
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Portugalsko - Slovinsko dnes 21 : 00
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.