Hlavní obsah

Stydlín za miliardu. Na Euru si zvedá cenovku a uchází se o dvě trofeje

Aktualizováno

Nesvedli to famózní šutéři jako Emilio Butragueňo, Raúl González ani Fernando Torres. Až Dani Olmo se jako první španělský fotbalista trefil ve třech po sobě jdoucích vyřazovacích duelech na velkém turnaji. Šestadvacetiletý záložník zařídil Španělům postup do nedělního finále Eura. Sám blonďatý stydlín se uchází o trofej pro nejlepšího střelce turnaje a říká si o přesun na nejslavnější fotbalovou adresu.

Sestřih zápasu Španělsko - FrancieVideo: Česká televize

Článek

Specializovaný web Transfermarkt hodnotu šikuly kopajícího za bundesligové Lipsko odhaduje na 50 milionů eur (asi 1,25 miliardy korun). Server The Athletic upřesňuje, že německý klub stanovil výstupní klauzuli ještě o 10 milionů eur výš.

Jenže se zdá, že si Olmo každým zápasem na evropském šampionátu ještě zvedá cenovku.

Euro načínal jako náhradník, ale ve vyřazovací fázi si záložník Pedri poranil koleno, což ho vyřadilo pro zbytek šampionátu.

Olmo se jako střídající hráč trefil v osmifinále proti Gruzii. Jako náhrada za Pedriho ve čtvrtfinále proti Němcům. A také zajistil gólem vítězství 2:1 v úterním semifinále proti Francii.

Olmo se prostřílel k nejdůležitějšímu období v životě. V neděli jistojistě vyběhne v základní sestavě Španělska do finále Eura proti Anglii. O den později vyprší klauzule, s níž ho Lipsko může bez průtahů uvolnit.

Vše u Olma nabralo docela nečekaný spád, co říkáte?

Vždyť i The Athletic nastínil historku, která se odehrála ve španělské šatně, kde po zranění kolegy Olmo slyšel: „Kámo, teď máš prostor se trochu prodat!“

„Myslíš?“ reagoval Olmo. „Asi je to fakt, ale nevím jak.“

Takový on je. Ostýchavá povaha úplně ale nekoresponduje s tím, co dokáže na hřišti.

„S Pedrim bychom měli asi lepší přihrávky v poslední třetině hřiště. S Danim ale máme víc hráčů ve vápně. Dobře čte hru a pohybuje se mezi zálohou a útokem. Můžeme být šťastní, že máme takové osobnosti v týmu,“ přemítá španělský středopolař Rodri.

Z Olma se stal jeden z nečekaných symbolů španělského marše k titulu. Přitom on sám si vybral netradiční cestu ke slávě, která stojí za převyprávění.

Pochází z katalánského městě Terrassa, kde se narodila i legenda Barcelony Xavi.

Dani jako školák navštěvoval slavnou barcelonskou akademii La Masia, v níž vyrostla plejáda fenomenálních fotbalistů. Jenže Olmo si v šestnácti usmyslel, že přestoupí do Dinama Záhřeb.

Kdo ví, možná vycítil, že pro áčko Barcelony neměl jako teenager tolik nadání jako Messi, Xavi nebo současný supertalent Yamal.

„V Záhřebu mi nabídli lákavý projekt. Ukázali mi ho na příkladech jako Luka Modrič, Mateo Kovačič nebo Marcelo Brozovič. I oni při cestě z akademie Dinama uspěli,“ vysvětloval Olmo.

Nebyla to špatná volba. Olmo stihl za áčko chorvatského velkoklubu 124 soutěžních startů, v nichž nasbíral 34 tref a 28 asistencí.

Po 22. narozeninách si španělský mladík vysloužil přesun do bundesligového Lipska, za které kope doteď.

I v něm se postupně propracoval mezi stěžejní členy sestavy. Jenže Lipsko má jasnou filozofii. Angažovat mladíky, posouvat je výš a výhodně prodávat. Za roky v Lipsku se Olmo rozloučil se spoluhráči jako Gvardiol (Manchester City), Nkunku (Chelsea) nebo Szoboszlai (Liverpool), zatímco on na východě Německa zůstával, a loni dokonce prodloužil smlouvu.

Zároveň uzavřel gentlemanskou dohodou, že mu klub nebude bránit v případě lukrativní nabídky.

Proto se už pár týdnů spekuluje o návratu zatoulaného syna do Barcelony, kterou ale tíží nejistá ekonomika. Do zástupu zájemců o Olmovy služby se řadí Bayern Mnichov, Liverpool a další špičkové značky.

„Zůstávám klidný a soustředěný na to, co přijde na Euru. Je jasné, že se mé jméno spojuje s velkými týmy, ale motivuje mě, abych teď vyhrál trofej,“ citoval Olma deník Mundo Deportivo.

Zdroje z Olmova okolí prozrazují, že si schopný fotbalista najal i PR experty, kteří ho mají zviditelnit nejen v rodné zemi. Se stejnou agenturou spolupracuje i Lionell Messi nebo Ousmane Dembelé.

O fotbalový marketing se ale zatím slušně stará sám.

Se třemi trefami navíc patří s Nizozemcem Gakpem, Gruzíncem Mikaukadzem, Slovákem Schranzem, Němcem Musialou a Angličanem Kanem do skupinky nejlepších střelců Eura. Pouze Kane a on si mohou statistiky ještě vylepšit. V honbě za Zlatou kopačkou má španělský střelec před anglickou konkurencí navrch v pomocném kritériu. Olmo si připsal i dvě asistence, zatímco Kane ani jednu.

Španělský šikula sahá po dvou trofejích. S nimi by jistě o pár hezkých milionů eur stoupla i jeho cenovka.

A klidně z něj může být stydlín za dvě miliardy korun.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.