Hlavní obsah

STUDIO EURO: Češi končí. Je to rozhodně neúspěch, říká vicemistr Evropy

Aktualizováno

Česká reprezentace končí na evropském šampionátu už po základních skupinách. V klíčovém duelu nestačila na Turecko 1:2. STUDIO EURO na Sport.cz probralo celé utkání i ostatní dění na Euru. Hostem byl stříbrný medailista z Eura 1996 Michal Horňák, se kterým komentoval zápas redaktor Jiří Lizec. Moderoval Aleš Svoboda.

Studio Euro s Michalem HorňákemVideo: Sport.cz

Článek

Trenér Hašek musel před posledním duelem základní skupiny řešit zdravotní problémy klíčového útočníka Patrika Schicka, který pro svalové zranění nedohrál duel s Gruzií. Podle očekávání útočník Leverkusenu v sestavě českého týmu chyběl, s týmem byl na lavičce.

„Bylo potřeba tam dostat nějakou rychlost místo Patrika Schicka. Myslím, že Barák měl hrát už minulý zápas, takže je logické, že tam je,“ říkal o sestavě českého týmu Horňák.

Foto: Reuters

Česká sestava v zápase s Tureckem

Se zdravotními problémy se potýkali i Lukáš Provod a Antonín Barák, oba byli v základní sestavě. „Máme tam kreativní hráče, budeme hrát přes Juráska, Coufala po krajích, asi podobně jako proti Gruzii,“ přidával Lizec. Absenci hlásí také Turecko, kterému se v úvodních dvou duelech vykartoval obránce Bardakci, a dnešní zápas sledoval jen na tribuně.

Situace v ostatních skupinách Čechům nastavila jasný plán – dnešní utkání museli vyhrát, jinak na Euru končí. „Musíme dávat góly, bez gólů nejde hrát,“ byl přesvědčen Michal Horňák. Cesta do osmifinále už nevedla ani přes tabulku třetích míst. „Tenhle zápas bude úplně jiný než předchozí ve skupině. Uvidíme, jak k tomu oba týmy přistoupí, ale my potřebujeme tři body,“ uvědomoval si před zápasem čtyřiapadesátiletý bývalý fotbalista. Češi buď vyhrají a skončí v tabulce skupiny F druzí, anebo pro ně šampionát v Německu skončí už po základních skupinách.

Barák viděl červenou

Ve 20. minutě přišla pro český tým velká rána. Antonín Barák dostal druhou žlutou kartu v zápase a musel opustit hřiště. „Chtěl odkopnout špičkou balon, ale neviděl protihráče a šlápl mu na nohu,“ analyzoval situaci Horňák. „Zbytečnější byl ten první faul, kdy zatahal Kadioglua za dres, ten neměl být,“ tvrdil Lizec. „Všechno, co se týká rukou, držení, tak je automaticky minimálně žlutá karta. A v takových zápasech je potřeba se tomu vyvarovat,“ říkal sklesle vicemistr Evropy 1996. Češi tak bojovali proti Turkům v deseti.

Foto: ČTK

Antonín Barák dostal v zápase s Tureckem červenou kartu

V následujících minutách nabral zápas na tvrdých obrátkách. Došlo k několika střetům. Jedním z nich byl i zákrok kolíky na kotník Robina Hranáče. „Už to mohlo být 10 na 10. Ty žluté karty hodně padají a hraje se hodně tvrdě,“ vysvětloval Lizec.

Tvrdé souboje zažili i Lukáš Provod nebo Vladimír Coufal. „Myslím, že teď se to trochu uklidní. Pro Turky by byla velká komplikace, kdyby hráli v deseti, takže si to teď budou snažit hlídat,“ tvrdil zkušený bývalý obránce. Mimo hřiště dostal žlutou kartu i Patrik Schick, pro kterého šlo o druhou žlutou kartu v turnaji a nebude tak moct zasáhnout do případného osmifinále.

Sestřih utkání Česko - TureckoVideo: Česká televize

„Turci se do té naší zahuštěné obrany špatně dostávají. Je vidět, že si to hodně hlídáme i v deseti hráčích,“ komentoval hru českého soupeře bývalý reprezentant. „Máme převahu, potřebujeme se dostávat do rychlých protiútoků, tam je naše velká šance. Naši budou teď pozorně bránit a pak budou chtít zaútočit,“ doplňoval svou myšlenku Horňák.

Závěr poločasu přinesl největší šanci zápasu, David Jurásek ale po přihrávce Provoda nedokázal překonat gólmana Günoka. „David byl už hodně blízko u brankáře. Říkal jsem si, co udělá. Měl to hodně těžké,“ myslel si Horňák.

Staněk se zranil a dohrál

Zápas se pro Čechy definitivně zkomplikoval v 51. minutě. Jindřich Staněk předvedl fantastický zákrok, při kterém ale nešťastně dopadl na rameno. „Bylo vidět, že se při zákroku zranil a nemohl chytat,“ říkal Horňák. Na dorážku Calhanoglua už zraněný brankář nestačil. Češi kromě inkasované branky přišli i o gólmanskou jedničku, do brány poprvé na turnaji nastoupil Matěj Kovář.

Foto: Reuters

Jindřich Staněk při zákroku proti Turecku

V 65. minutě přeci jen svitla pro český tým naděje. Turecký gólman Günok nezvládl zákrok a Souček jeho chybu potrestal přesnou trefou do sítě. „Po našem vstřeleném gólu jsme předvedli velmi dobrý výkon,“ domníval se bývalý reprezentant. „Hodně bych to přičítal tomu odhodlání, že naši chtěli s tím zápasem něco udělat,“ vyprávěl redaktor Sport.cz.

Na víc se ale národní tým nezmohl a v nastavení zasadili Turci poslední ránu – soupeřův postup zpečetil Tosun. „Turci v jednu chvíli vypadli z role, nám se trochu povedlo je zatlačit, ale bohužel to nevyšlo. To gró zápasu byla ta červená karta Baráka,“ myslel si Horňák. „Ta červená to hodně ovlivnila. Na konci už bylo vidět, že naši melou z posledního,“ doplňoval Lizec.

Český národní tým končí na evropském šampionátu už po skupinové fázi. „Komplexně to beru jako neúspěch, ale myslím, že to může být nějaké ponaučení a zkušenost pro nově tvořící se národní tým a můžeme se jen odrazit,“ glosoval Lizec. „Před Eurem jsme si mysleli, že bychom měli postoupit. Takže je to neúspěch, ale máme nakročeno do budoucna,“ tvrdil Horňák.

Foto: Sport.cz

Pavouk evropského šampionátu ve fotbale

Chorvaté překvapivě končí

V případě dnešního úspěchu by národní tým v osmifinále s největší pravděpodobností čekalo Rakousko. „Může to být černý kůň turnaje. Všechny tři zápasy ve skupině odehráli Rakušané skvěle,“ říkal Horňák. „Je vidět, že mají systém, do kterého dosazují jednotlivé hráče. Je tam jasně vidět rukopis trenéra Rangnicka. Pro mě strašně sympatický výkon,“ analyzoval rakouský tým Lizec.

Po základních skupinách evropský šampionát možná poněkud překvapivě končí pro Chorvatsko. „To byl hodně smutný zápas Luky Modriče. Neproměněná penalta, pak dal gól, ale stejně jeho tým na Euru končí,“ glosoval chorvatskou hvězdu Horňák. „Včera po zápase ještě Chorvati nevěděli, že nepostoupí. Ale je mi ho líto. Myslím, že by končit ještě rozhodně neměl. Možná mít k sobě pár mladších kluků, tak by Chorvati byli trochu lepší,“ komentoval osmatřicetiletého útočníka Realu Madrid redaktor Lizec.

Netradiční pohled na Euro najdete i zde.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Pavouk - EURO 2024 - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 30.06.24      21 : 00 Kolín n. R.
    Španělsko Španělsko Gruzie Gruzie
  • 29.06.24      21 : 00 Dortmund
    Německo Německo Dánsko Dánsko
  • 01.07.24      21 : 00 Frankfurt
    Portugalsko Portugalsko Slovinsko Slovinsko
  • 01.07.24      18 : 00 Düsseldorf
    Francie Francie Belgie Belgie
  • 02.07.24      18 : 00 Mnichov
    Rumunsko Rumunsko Nizozemsko Nizozemsko
  • 02.07.24      21 : 00 Lipsko
    Rakousko Rakousko Turecko Turecko
  • 30.06.24      18 : 00 Gelsenkirchen
    Anglie Anglie Slovensko Slovensko
  • 29.06.24      18 : 00 Berlín
    Švýcarsko Švýcarsko Itálie Itálie
  • Čtvrtfinále

  • 05.07.24      18 : 00 Stuttgart
  • 05.07.24      21 : 00 Hamburk
  • 06.07.24      21 : 00 Berlín
  • 06.07.24      18 : 00 Düsseldorf
  • Semifinále

  • 09.07.24      21 : 00 Mnichov
  • 10.07.24      21 : 00 Dortmund
  • Finále

  • 14.07.24      21 : 00 Berlín
  Švýcarsko - Itálie dnes 18 : 00
20240629T18 : 00:00+0200
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko
Itálie
  Německo - Dánsko dnes 21 : 00
20240629T21 : 00:00+0200
Německo vs. Dánsko
Německo vs. Dánsko
Německo
Dánsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.