Hlavní obsah

STUDIO EURO: Španělé jsou ve finále! Francie zklamala jako tým, říká expert

Aktualizováno

Prvním finalistou evropského šampionátu 2024 je Španělsko! V semifinále si svěřenci Luise de la Fuenteho poradili s Francií 2:1. Speciální STUDIO EURO na Sport.cz nabídlo předzápasový program. Hostem byl trenér Josef Csaplár, spolu s ním byl ve studiu redaktor Robert Neumann. Moderoval Filip Lejček.

Studio Euro s Josefem CsapláremVideo: Sport.cz

Článek

Na úvod semifinálového studia se zkušený trenér ostře opřel do českého fotbalu, který z turnaje vypadl už po základní skupině. „Český fotbal si lže, klame sám sebe i lidi okolo. To je pro mě alarmující. Proto nejsme v této fázi turnaje, to už je jen důsledek. Předvedli jsme absolutně nekonkurenceschopný fotbal, nejsme schopni předvádět něco koukatelného,“ říkal ostře Csaplár.

Jednašedesátiletý trenér zkritizoval i mediální prezentaci českého týmu po šampionátu. „Je lehké hledat viníky, rozhodčí, Barák, Fousek, Berbr. Ale je to problém celého českého fotbalu. Podle mě musí zvítězit moudrost. Je potřeba, aby si ti lidé vytvořili pravidla.“

Semifinálovou fázi Eura zahájilo Španělsko s Francií. Španělský tým má na evropském šampionátu skvělou fazónu. V základní skupině ani jednou nezaváhal a postupně si poradil s Chorvatskem, obhájcem titulu Itálií i Albánií. Ve vyřazovací fázi pak svěřenci Luise de la Fuenteho smetli Gruzii a ve čtvrtfinále ukončili pouť domácího Německa v čele s Tonim Kroosem. Čtyřiatřicetiletý záložník se s kariérou rozloučil hořkou porážkou v prodloužení.

Sestřih zápasu Španělsko - FrancieVideo: Česká televize

Tým okolo vycházející hvězdy Laminea Yamala chtěl uspět. Na posledním Euru skončili Španělé na italských kopačkách po penaltovém rozstřelu právě v semifinálové fázi a letos určitě pomýšlejí na nejvyšší příčku.

„Tenhle tým má neskutečnou zásobárnu fotbalu, určitě je to i překvapení. Způsob, jakým hrají, to je úchvatný. Hrají nejlepší fotbal na turnaji, hlavně na začátku turnaje jeli jak formule 1. Furt jsou hladoví,“ říkal zapáleně Csaplár.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Pedri po zákroku Toniho Kroose ve čtvrtfinále mistrovství Evropy s Německem na turnaji dohrál

V sestavě Španělska ale došlo k nuceným změnám, chyběl zraněný Pedri i vykartovaná dvojice Carvajal a Le Normand. Přesto se dal se čekat vyrovnaný fotbal. „Já bych si přál, aby vzhledem k hernímu stylu postoupilo Španělsko, ale myslím, že Francie vyhraje o gól,“ tipoval před výkopem redaktor Neumann. „Srdce mi říká Španělsko, rozum Francie,“ vykládal Csaplár.

Francie zatím na šampionátu nepředvádělo přesvědčivý výkon. V žádném zápase ještě nedokázala vstřelit gól ze hry a nikdy nedala víc než jednu branku. V základní skupině svěřenci Didiera Deschampse dvakrát remizovali a zvítězili pouze nad Rakouskem. V osmifinále francouzští fotbalisté udolali Belgii po vlastním gólu Vertonghena 1:0.

Bezbrankové čtvrtfinále Francie s Portugalskem rozhodly až penalty. „Zápas byl skvělý. Ty individuální dovednosti jsou neskutečné. Trochu mi tam chybělo nahoru a dolů, ale jinak se mi to líbilo. A přiznám se, že jsem přál postup Portugalcům,“ komentoval čtvrtfinálový duel bývalý trenér.

Poločas přinesl tři branky

Skóre prvního semifinále otevřeli Francouzi už v 9. minutě. Kylian Mbappé, který dnes poprvé odložil masku chránící zlomený nos, nacentroval míč před branku, do sítě ho pak hlavou neomylně srazil Kolo Muani. „Konečně dali Francouzi gól ze hry,“ radoval se Csaplár ve studiu.

Z vedení se ale tým galského kohouta netěšil dlouho. „Mrzí mě, že Francouzi, ikdyž vedou 1:0, tak se stáhnou na půlku, naopak jsem byl rád, že to Španělé otevřeli,“ vysvětloval bývalý trenér. Ve 21. minutě propašoval balon lobem do branky šestnáctiletý Yamal. „Tohle byla protisměrná klička do protipohybu, to je jak z učebnice, absolutně neubránitelné,“ obdivoval Csaplár dovednosti mladičkého talentu.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Španěl Lamine Yamal se raduje po vyrovnávací brance.

O čtyři minuty později už Španělé vedli, Olmo po přihrávce Yamala prostřelil Maignana. „Neskutečné zpracování, to je neuvěřitelné, co on s tím míčem zvládne. Jsem zvědavý, jak teď zareagují Francouzi. Trošku mi přijde, že jsem jako v kosmu, ve Star Treku,“ krčil rameny bývalý trenér. „Olmo si s obráncem pěkně pohrál, trochu z něj udělal blbce,“ smál se Neumann.

První poločas přinesl dobrý fotbal. „Prvních třicet minut bylo skvělých. Španělé se trochu stáhli, ale bavili jsme se tady dobře, skvělý fotbal,“ glosoval Neumann. „Já se bavím, baví mě to, je to skvělý zápas. Pro Španěly by byla smrt, kdyby zalezli, ale určitě Francie přidá a bojím se, že je donutí trochu se stáhnout,“ dodával Csaplár.

Španělé si zahrají finále

Prvním finalistou letošního Eura je Španělsko. „Absolutně zasloužené. Jsem strašně rád, že postoupilo fotbalovější mužstvo. Posledních deset minut odehráli skoro až exhibičně,“ vykládal Neumann. „Vyhrálo srdce nad rozumem. Možná jsem od Francie čekal víc, ale španělský tým si zasloužil postoupit do finále, uhráli si to,“ přitakával Csaplár.

Francie zůstala za očekáváním. „U týmu Francie mi chyběly větší pecky, pustil bych to víc dopředu. Ten tým je all stars, ale hrál strašně zbaběle,“ hodnotil bývalý trenér francouzskou hru. Neohromila ani hvězda Kylian Mbappé. „Myslím, že trochu zapadl do toho studeného výkonu celého týmu. Je možné, že ho vykolejila i ta maska, ale celý výkon týmu nebyl dobrý,“ přitakával redaktor Sport.cz.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Dani Olmo (10) se raduje ze španělského vedení, vlevo Jesus Navas.

V hodnocení francouzského týmu si bývalý trenér nebral servítky. „Samozřejmě od Mbappého čekáme víc. Ale myslím, že on je zrovna typ, který je závislý na výkonu týmu. A bohužel Francie zklamala jako celý tým, hlavně herním pojetím. Hodnotit tohle je jako ohledávání mrtvol,“ vysvětloval Csaplár.

Nabízí se i otázka změn na francouzské střídačce. „Řekla bych, že možná nastal čas vyměnit Deschampse, myslím, že skončí,“ pohrával si s myšlenkou odvolání trenéra Neumann. „Možná přijde chvíle Zidana,“ nadhazoval bývalého záložníka Csaplár. „Protože semifinále sice není špatný výsledek, ale ten výkon byl otřesný,“ doplňoval jednašedesátiletý trenér.

Nová pravidla i druhé semifinále

Letos poprvé na Euru platí nové pravidlo, že s rozhodčím smí komunikovat pouze kapitán. „Za mě se diskutuje až moc, takže v tomhle vidím pozitivní posun. Fotbal má své nešvary, hodně se simuluje, takže tohle je určitě posun dopředu,“ tvrdil Csaplár. „Určitě je to dobře. Když si vzpomenu, jak tam na rozhodčího občas křičelo až deset hráčů, tak tohle je určitě lepší,“ přitakával Neumann.

Druhé semifinále obstará ve středu od 21 hodin na trávníku v Dortmundu Nizozemsko s Anglií. Ta se zatím na turnaji podobně jako Francie trápí. „Mně se ale hrozně líbí, jak to prožívají. Když jsem viděl prince Williama, jak se po penaltách raduje, to bylo skvělý,“ připomínal britského prince na tribuně Csaplár. Anglický tým drží hlavně brankář Pickford. „Pro něj je to skvělý šampionát,“ mínil Neumann.

Nizozemsko si zahraje semifinále Eura po dvaceti letech. „Postoupili zcela zaslouženě. V tom zápase s Anglií může vyhrát ten, kdo bude hrát víc fotbal. Je to padesát na padesát,“ odhadoval Csaplár. „Asi bych víc věřil Angličanům,“ doplňoval Neumann.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

Pavouk - EURO 2024 - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 30.06.24      21 : 00 Kolín n. R.
    Španělsko Španělsko Gruzie Gruzie
    4 : 1
  • 29.06.24      21 : 00 Dortmund
    Německo Německo Dánsko Dánsko
    2 : 0
  • 01.07.24      21 : 00 Frankfurt
    Portugalsko Portugalsko Slovinsko Slovinsko
    0 : 0
    na penalty 3 : 0
  • 01.07.24      18 : 00 Düsseldorf
    Francie Francie Belgie Belgie
    1 : 0
  • 02.07.24      18 : 00 Mnichov
    Rumunsko Rumunsko Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 3
  • 02.07.24      21 : 00 Lipsko
    Rakousko Rakousko Turecko Turecko
    1 : 2
  • 30.06.24      18 : 00 Gelsenkirchen
    Anglie Anglie Slovensko Slovensko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 29.06.24      18 : 00 Berlín
    Švýcarsko Švýcarsko Itálie Itálie
    2 : 0
  • Čtvrtfinále

  • 05.07.24      18 : 00 Stuttgart
    Španělsko Španělsko Německo Německo
    2 : 1
    po prodloužení
  • 05.07.24      21 : 00 Hamburk
    Portugalsko Portugalsko Francie Francie
    0 : 1
    na penalty 4 : 5
  • 06.07.24      21 : 00 Berlín
    Nizozemsko Nizozemsko Turecko Turecko
    2 : 1
  • 06.07.24      18 : 00 Düsseldorf
    Anglie Anglie Švýcarsko Švýcarsko
    1 : 1
    na penalty 5 : 3
  • Semifinále

  • 09.07.24      21 : 00 Mnichov
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 1
  • 10.07.24      21 : 00 Dortmund
    Nizozemsko Nizozemsko Anglie Anglie
    1 : 2
  • Finále

  • 14.07.24      21 : 00 Berlín
    Španělsko Španělsko Anglie Anglie
    2 : 1