Hlavní obsah

STUDIO EURO: Klobouk dolů před Slováky. Vyhrál šťastnější, míní Řepka

Aktualizováno

Český nároďák skončil na fotbalovém Euru už ve skupině, Slováci naopak okusili osmifinále s favorizovanou Anglií. Právě při příležitosti tohoto duelu vysílá web Sport.cz další díl pořadu STUDIO EURO, v němž Tomáš Řepka v roli hosta rozebírá mimo jiné i výkon Slovenska, které po boji prohrálo 1:2. „Je mi jich strašně líto,“ pravil bývalý reprezentant. Spolu s ním jsou ve studiu redaktor Sportu.cz Jan Daněk a moderátor Filip Lejček.

Studio Euro s Tomášem Řepkou.Video: Sport.cz

Článek

V úvodu bylo na programu hodnocení toho, jak se na turnaji prezentoval český národní tým. Kouč Ivan Hašek a spol. jasně avizovali, že cílem je postup ze skupiny. Jenže jeden bod ze tří zápasů na osmifinálovou účast stačit ani teoreticky nemohl.

Řepka Haškovi věří

„Byla tam i smůla. Vlastní góly, zranění brankáře. Ale očekával jsem, že se o to kluci poperou víc. I tak věřím, že Ivan Hašek je kvalitní trenér a na mistrovství světa se dostaneme,“ přemítal Řepka. „Ukázalo to současný stav českého fotbalu,“ doplnil Daněk.

„Když na to nemáme herně, máme jezdit po zadku. Ne tak jako Barák, že dostaneme dvě žluté za deset minut. Ale chyběla mi větší ochota se o to porvat,“ mrzí Řepku.

Nabízí se tak otázka, jestli českému fotbalu neujíždí vlak. Papírově srovnatelná mužstva se totiž na šampionátu zanechala lepší dojem. „Viděl jsem zápas Ukrajiny s Rumunskem, to byla jízda jako prase. U našich scházel drajv,“ domnívá se bývalý stoper nároďáku.

„Hašek musí něco změnit, ale tým má perspektivu do budoucna,“ domnívá se Řepka. „Líbil se mi výkon stoperské trojice a Lukáše Provoda. Nešťastně přišel o předchozí Euro, ale teď hrál opravdu výborně,“ snažil se Daněk najít pozitiva.

Mezi ně zařadil i výkony Robina Hranáče, který sice působil suverénně, ale smolně se nachomýtl ke třem z pěti inkasovaných branek. „Hranáčovi se nedá nic vyčíst. Byl pokaždé ve špatnou chvíli na špatném místě, to už se nebude opakovat. I ostatní kluci vzadu to zvládli perfektně,“ soudí Řepka.

Dál prošli Švýcaři a Němci

Euro má za sebou již dvě osmifinále. Úřadující mistři z Itálie totálně vyhořeli v konfrontaci se Švýcary a po porážce 0:2 se pakovali domů. „Očekával jsem to. Itálii bude nějakou dobu trvat, prožívá generační obměnu,“ pravil Řepka. Rozjeté Švýcarsko se ve čtvrtfinále utká s vítězem dnešního duelu Anglie-Slovensko.

Německo naopak roli favorita potvrdilo a triumfovalo 2:0 nad Dánskem. V zápase si střihli hlavní roli sudí u videa, kteří pro milimetrový ofsajd odvolali vedoucí gól Dána Andersena a vzápětí nařídili penaltu pro Němce za ruku téhož hráče.

Hladoví Slováci měří síly s Anglií

Poslední úsek předzápasové části studia byl věnován souboji Anglie se Slovenskem. Favorizovaný Albion sice svoji skupinu C vyhrál, ale herně zůstává daleko za očekáváním. „Angličané čekali víc. Teď počítají, že Slováky porazí a půjdou dále,“ tuší Řepka, který anglickou Premier League během aktivní kariéry hrál. „Mohou matné výkony odčinit,“ dodal bývalý reprezentant. „Anglie je ve zdánlivě lehčí polovině pavouka a doufají, že jasně postoupí,“ řekl Daněk.

Slovensko postoupilo ze třetího místa „éčka“, kde všechny celky získaly shodně čtyři body. „Diametrální rozdíl od českého týmu. Představoval bych si, že takhle budeme hrát. Lehkou skupinu rozhodně neměli. Slovákům moc fandím,“ prohlásil Řepka.

„Přál bych si, aby postoupili, ale bohužel to asi nedopadne. 2:0, góly Kane a Saka,“ odhaduje výsledek Řepka. „Angličané vyhrají v prodloužení,“ domnívá se Daněk.

Anglická bída pokračovala i v prvním poločase duelu se Slováky. Slávista Ivan Schranz svým třetím gólem na šampionátu poslal outsidera do vedení. „Ve Slavii nebyl vždy tak oslnivý, ale na turnaji předvádí skvělé výkony. Pokud Slováci postoupí, klidně se může stát králem střelců,“ domnívá se Řepka. „Angličtí fanoušci si museli vyhledávat, kdo jsou vlastně Schranz s Haraslínem. Nejspíš je neznali, ale oba borci z české ligy hrají výborně,“ chválil Daněk.

Zasloužené poločasové vedení

O kabin tak šli do pauze spokojenější fotbalisté Slovenska s jednogólovým náskokem v zádech. „Za předvedenou hru musím Slovákům vyseknout poklonu. Hrají výborně. Angličani navázali na skupinu. Nikdo nechce balon, je to bez pohybu. Tamní liga je nejlepší na světě, ale bez cizinců jsou Angličané bezradní. Neví, která bije,“ vykládal Řepka.

Jaké jsou tedy vyhlídky do druhé půle? „Slovákům by mohlo stačit zalézt a bránit. Pokud se Angličané neproberou, klidně by mohli inkasovat ještě jednou,“ myslí si někdejší stoper Sparty. „Otázka je, jestli to vydrží fyzicky. Zatím presují, to je hodně náročné,“ řekl Daněk.

Anglické trápení je poznat i z toho, že náznaky šancí si tvoří jen ze standardek. „Ze hry tam nebylo vůbec nic,“ všiml si redaktor Sportu.cz. „Anglie nemá co ztratit. Nečekám fén jako od Fergusona, ale trenér Gareth Southgate do toho bude muset sáhnout. Možná i nasadit druhého útočníka,“ radí Řepka.

„Pokud to nezvládnou otočit, v Anglii se budou dít strašné věci,“ dodal bývalý obránce West Hamu.

Rychlé direkty Slovensko položily

Slováci si kráčeli pro zasloužený postup, přežili i neuznaný gól Phila Fodena z ofsajdu. V páté minutě nastavení ale inkasovali tvrdý direkt. Hvězdný Jude Bellingam vystřihl parádní nůžky a vyrovnal skóre. „Bellingham je velmi kvalitní hráč, což potvrdil. Obrana bohužel zaspala,“ povzdychl si Řepka. Utkání tak došlo až do prodloužení vinou fantastické trefy.

„Byla to nádhera. Už jsem oslavoval a viděl Slováky ve čtvrtfinále. Anglie vstala z mrtvých,“ doplnil někdejší reprezentant. „Slovenský trenér Calzona naprosto překoučoval Southgatea,“ řekl Daněk.

Na úvod přidané třicetiminutovky dostali Slováci další ránu. Se standardkou si zdánlivě poradili, jenže odražený míč se dostal k Harrymu Kaneovi a ten se po přihrávce Guéhiho hlavou z bezprostřední blízkosti nemýlil. „Neuvěřitelné. Jestli to Guéhi hrál takhle na zadní tyč cíleně, tak smekám,“ prohlásil Řepka.

Angličané si vedení už pohlídali a prošli do čtvrtfinále. „Vyhrál šťastnější. Slováků je mi líto. Fandil jsem jim,“ smutnil Řepka. „Kdyby takhle hrál náš nároďák, byl bych hrdý,“ zopakoval svá slova z úvodu studia.

Ani tak ale Albion nevypadal jako žhavý kandidát na celkové vítězství. „Pokud budou i dál hrát podobně, čtvrtfinále pro ně bude stopka. Pojedou domů,“ míní Řepka. Angličané čeká souboj se Švýcary. „Soupeř bude navíc mít den k dobru,“ všiml si Daněk. „Mně volno navíc nedělalo dobře. Radši jsem byl v zápřahu. Ale tohle je hodně individuální,“ přidal svůj postřeh někdejší ostřílený obránce.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  Rumunsko - Nizozemsko dnes 18 : 00
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
  Rakousko - Turecko dnes 21 : 00
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.