Hlavní obsah

STUDIO EURO: Španělé jsou prvním semifinalistou. Rád bych je viděl ve finále se Švýcary, říká Vaclík

Aktualizováno

Evropský šampionát v Německu vstupil do čtvrtfinálové fáze. A právě domácí tým tuto fázi v souboji se Španělskem odstartoval. Zápas muselo rozhodnut prodloužení, španělským hrdinou se ve 119. minutě stal Mikel Merino, který hlavičkou umístil balon přesně do sítě. Speciální STUDIO EURO na Sport.cz nabídlo bohatý předzápasový program se speciálními hosty – trenérem Pavlem Hoftychem a brankářem Tomášem Valcíkem. Moderoval Aleš Svoboda.

Studio Euro s Pavlem Hoftychem a Tomášem VaclíkemVideo: Sport.cz

Článek

Domácí tým chtěl přes silné a suverénní Španěly přejít do bojů o medaile, nečekalo je ale nic jednoduchého. „Před Eurem jsem tipoval, že celý turnaj vyhrají Němci. Ale Španělsko mě během šampionátu hodně překvapilo. Určitě to bude dneska jeden z top zápasů,“ říkal Vaclík před utkáním. „Španělsko pro mě vypadá nejlíp na celém turnaji. Ale souhlasím s tím, že to jsou dva silné týmy,“ doplňoval Hoftych.

Adept na titul má v týmu teprve šestnáctileté ofenzivní eso Laminea Yamala. „Myslím, že rozhodnou hlavně rohy. Jak si to budou hráči hlídat,“ domníval se Hoftych. Španělský tým navíc byl favoritem i z hlediska statistik – s Německem neprohrál čtyřikrát v řadě, na evropském šampionátu pamatuje poslední prohru s tímto týmem v roce 1988. „Myslím, že aktivnější budou Španělé, mají silná křídla, Williamse a Yamala. Neříkám, že Němci prohrají, ale favorizoval bych jejich soupeře,“ domníval se sedmapadesátiletý trenér.

Na letošním Euru Španělé ještě nepoznali chuť porážky ani remízy, v osmifinále navíc rozdrtili Gruzii 4:1. Ani Německo ale na domácím šampionátu nepůsobí špatně. Ani jednou neprohrálo, v základní skupině remizovalo se Švýcarskem 1:1. V osmifinále pak porazilo Dánsko 2:0. „Němci měli v tomhle zápase i trochu štěstí,“ tvrdil Hoftych.

Španělé přišli o Pedriho

Úvodní poločas branku nepřinesl. „Řekl bych, že to zatím vypadá netypicky. Čekal bych trochu víc kombinace od obou týmů,“ glosoval Hoftych první půli. Španělský tým navíc v osmé minutě přišel po tvrdém zákroku o Pedriho. „Měl dobrou fazónu na turnaji, teď musel střídat,“ krčil rameny sedmapadesátiletý trenér. „Je to vyrovnaný zápas, myslím, že Němci do toho nastoupili hodně tvrdě a Pedri to odnesl,“ doplňoval myšlenku Vaclík.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Španělský šikula Pedri (20) musel již v osmé minutě kvůli zranění střídat

V prvním poločase dostali žlutou kartu Španěl Le Normand i Němec Rüdiger. Pro oba to znamená vykartování do dalšího zápasu. „Jak jeden, tak druhý budu postoupivšímu týmu v semifinále chybět,“ přesvědčoval Vaclík. „Trochu si myslím, že Rüdiger bude větší ztráta, protože je to opravdu skvělý hráč,“ doplňoval bývalý obránce a současný trenér.

Prvních pětačtyřicet minut nepřineslo žádnou vyloženou šanci. „Myslím, že tam opravdu nikdo nevyčnívá. Všichni hráči ukazují, že jsou zaslouženě v základu Španělska i Německa,“ domníval se zkušený gólman a účastník dvou evropských šampionátů. „Mě zaujalo všech 22 hráčů na hřišti,“ souhlasil Hoftych.

Devadesát minut nestačilo

V 51. minutě otevřel skóre střídající Olmo a poslal Španělsko do vedení. „Trefil to báječně,“ rozplýval se Vaclík. Už to vypadalo, že jeden gól bude týmu v červených dresech stačit, v 89. minutě ale rozjásal stadion ve Stuttgartu také střídající Wirtz. „I Němcům vyšlo střídání. Skvělou akcí korunovali svůj tlak, který měli v posledních minutách,“ říkal Hoftych.

Foto: Leonhard Simon, Reuters

Florian Wirtz se raduje z vyrovnání v závěru základní hrací doby

Němci si vynutili prodloužení. „Domácí zjednodušili hru a tím se stali lepším týmem. Budou chtít Španělsko přetlačit a rozbít,“ analyzoval sedmapadesátiletý bývalý obránce. Španělé pak vystřídali i šestnáctiletou hvězdu Yamala i Williamse, aby alespoň trochu vyrovnali zkušenost na hřišti.

Merino španělským hrdinou

Prodloužení větší šanci nepřineslo. Minutu před koncem ale se Španěl Merino objevil před gólmanem Neuerem a hlavičkou umístil míč do brány. „Jsem rád za Španěly. Já jsem tady hlásil, že ve 119. minutě padne gól a stalo se tak. Gólman byl úplně bez šance,“ smál se Vaclík.

Foto: Heiko Becker, Reuters

Mikel Merino se raduje po vítězné brance ve čtvrtfinále Eura

V prodloužení se nastavovalo místo původně avizovaných tří minut až šest. „Moc to nechápu, nakonec na to doplatit Carvajal, který dostal druhou žlutou,“ komentoval závěr zápasu Hoftych s tím, že španělský obránce přijde o semifinále.

Vyřazení domácího týmu ve čtvrtfinále znamená i konec kariéry německé legendy Kroose. „Určitě si to takhle nepředstavoval, je to zklamání i pro celý tým, chtěli mu dopřát lepší konec,“ domníval se zkušený trenér.

Foto: Reuters

Zklamaný Toni Kroos po posledním zápase kariéry

Semifinálovým soupeřem Španělska bude vítěz večerního duelu mezi Portugalskem a Francií. „Ani jeden tým není na Euru zatím přesvědčivý. Myslím si, že ať postoupí kdokoliv, tak Španělsko má velkou šanci si zahrát finále, rád bych je viděl ve finále se Švýcary,“ vysvětloval Vaclík.

Další vyřazovací boje

Večerní čtvrtfinále odehraje Portugalsko s legendárním Ronaldem. „Je to obrovský formát. Jak zvládl tu druhou penaltu proti Slovinsku, fakt skvělý,“ vysvětloval pětatřicetiletý gólman. Soupeřem Portugalska bude Francie s hvězdným Mbappém. „Myslel jsem si, že Kylian bude nejlepším hráčem turnaje, ale zatím to k tomu nesměřuje. Ale je to hráč pro velké momenty, které věřím, že ještě přijdou,“ domníval se brankář Vaclík.

V sobotu se utká zatím nepřesvědčivá Anglie s překvapením ze Švýcarska. „Anglie má neskutečný kádr. Ale nejde jim to, nefunguje jim to. Jako týmu jim to moc nejde, ale individuality mají neskutečné,“ glosoval Vaclík. „Řekl bych, že nemají takového typického dirigenta hry,“ doplňoval Hoftych.

Čtvrtfinálovou fázi uzavře Nizozemsko s Tureckem, kterému bude chybět potrestaný Derimal, jenž dostal za fašistická gesta stop na dva zápasy. „Udělal blbost. Čekal bych možná i vyšší trest, ale správně potrestáno. Zavařil sám sobě, ale hlavně celému týmu,“ přesvědčoval sedmapadesátiletý trenér.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.