Hlavní obsah

STUDIO EURO: Španělé jsou šampiony! Byla to reklama na fotbal, je přesvědčen český vicemistr Evropy

Aktualizováno

Evropský šampionát ve fotbale ovládli Španělé. Na Olympijském stadionu v Berlíně přehráli Anglii 2:1 a dokráčeli pro čtvrtý titul v historii. Studio EURO na Sport.cz bylo při tom. Hostem byl vicemistr Evropy z roku 1996 Michal Horňák, do studia dorazil i redaktor Jan Daněk. Moderoval Filip Lejček.

Studio Euro s Michalem HorňákemVideo: Sport.cz

Článek

„Je to asi očekáváné složení finále, ale Španělé hrají nejkoukatelnější fotbal na turnaji,“ mínil Horňák. „Zápas bude umění versus pragmatismus. Asi by si to více zasloužili Španělé, ale za zásluhy se titul nedává,“ přidal Daněk.

Mírným favoritem večerního duelu byli fotbalisté Španělska, kteří prošli turnajem bez většího zaváhání. „Hráči si udrželi takový standard po celý šampionát, líbí se mi, že mají mladé hráče na křídlech,“ říkal Horňák. Španělé bez problémů ovládli základní skupinu, ve vyřazovacích bojích smetli Gruzii (4:1), v prodloužení vyřadili domácí Němce (2:1) a v semifinále ukončili pouť Francie (2:1) v čele s Kylianem Mbappém. „Mě se celkově jejich výkon líbí. Yamal, Williams, to jsou opravdu budoucnosti fotbalu, jsem zvědavý, jak zvládnou ten dnešní zápas, jestli na ně padne nějaký stres, nervozita,“ komentoval bývalý obránce.

Foto: Angelika Warmuth, Reuters

Finále Eura si nenechali ujít ani španělský král Filip VI. a britský následník trůnu princ William

Naopak Anglie svým výkonem nepřesvědčila už v základní části, byť skupinu C dokázala vyhrát. Vyřazovacími boji prošli svěřenci Gaertha Southgatea s odřenýma ušima.„Podle všeho hráli Angličané účelně, ale přijde mi, že většina hráčů je taková utahaná, ale zvládají ty zápasy. Jejich trenér je vítězný typ, prostě úspěšný kouč,“ glosoval čtyřiapadesátiletý bývalý obránce. V osmifinále se Slovenskem byli několik vteřin od vyřazení, otáčet museli i čtvrtfinále se Švýcarskem, které porazili až po penaltách. Jednoznačné nebylo ani semifinále s Nizozemskem. Do finále slavný Albion poslal až v 90. minutě Watkins.

Evropský šampionát v Německu byl plný hvězdných jmen. Řada z nich ale nepřesvědčila, mezi nimi i portugalský útočník Ronaldo. „Už ho dohání i ten věk a řekl bych, že Portugalce spíše brzdil. Možná čekají, kdy už skončí, aby tam mohli dát někoho jiného,“ tvrdil Horňák. „Mě se moc nelíbí ani Bellingham. Myslím, že ty největší hvězdy jsou už trochu opotřebované,“ doplňoval Daněk.

První poločas přinesl jedinou střelu na branku

První půle moc ze hry neukázala. „Je to klasické finále. Oba dva týmy si hlídají hlavně defenzivu, protože nechtějí udělat chybu,“ míni Horňák. „Je vidět, že oba týmy do toho dávají energii, ale chybí tomu střely a góly,“ dodával Daněk.

O první střelu na branku ve finále se postarali Angličané. „Trochu vidím vývoj v té jejich hře oproti celému turnaji. Například zápas se Slovenskem byl taková stojka, tady jsme viděli i útok,“ připomněl osmifinálový duel Albionu redaktor Sport.cz.

Foto: Lee Smith, Reuters

Anglický křídelník Bukayo Saka si kryje míč před Marcem Cucurellou

Naproti tomu velký vliv na hru Španělska má jejich kouč Luis de la Fuente. „Mě se opravdu libí, že španělský svaz tam dává trenéra, který věří mladým hráčům. Není to vůbec špatná varianta,“ říkal Horňák. „Umí pracovat s Yamalem, Williamsem, věří jim,“ souhlasil Daněk.

Na druhý poločas experti ve studiu odhadovali jiný fotbal. „Myslím, že Španělsko bude nadále udávat tempo, ale viděli jsme, že Anglie umí udělat i výpady,“ říkal bývalý obránce. „Přál bych si, aby padl gól, který by změnil směr zápasu,“ věřil Daněk.

Španělé jsou mistry Evropy

Hned v úvodu druhé části udeřili Španělé. První střela hráčů v červených dresech znamenala gól. Vedení ve finále zajistil mladíček Williams, který si tak nadělil dárek k pátečním narozeninám. V sobotu slavil i benjamínek španělského týmu Lamine Yamal. „Jsou to skvělí hráči, Yamal mohl dát i gól. Myslím, že nebudou vědět, co slavit dřív,“ smál se bývalý obránce.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Trenér Luis de la Fuente dovedl svůj tým k titulu mistrů Evropy

V 73. minutě se Anglie vrátila do hry. Střídající Palmer byl na hřišti jen tři minuty, když prostřelil Simóna. „Southgateovi vyšlo střídání a pak i rychlý brejk, ukázalo se, že hráči ze základu už byli unavení a to střídání na obou stranách byla reklama na fotbal,“ chválil ve studiu Horňák.

Čtyři minuty před koncem řádné hrací doby šly Španělé znovu do vedení. Rozhodující gól dal střídající Oyarzabal. „Za tu odvahu v koncovce si vedení určitě zasloužili, ten závěr byl hodně hektický,“ říkal Horňák. Španělsko se stalo počtvrté v historii mistrem Evropy. „Ve sportu se medaile nedávají za zásluhy, ale tady bych řekl, že to bylo zasloužené,“ mínil Daněk.

Foto: Angelika Warmuth, Reuters

Španělé slaví branku Oyarzabala, díky které se stali vítězi Eura

Bez trofeje opět končí anglický fotbalista Harry Kane. „Už bych mu nějakou tu trofej přál a myslím, že se dočká. Nevěřím, že Bayern dva roky po sobě nějaký ten titul nezíská,“ připomněl klubové angažmá Horňák. Pro Anglii jsou ale stříbrné medaile lehkým zklamáním. „Je otázka, jak to teď bude se Southgatem. Myslím, že kdyby Anglie vypadla v osmifinále se Slovenskem, tak končí na lavičce hned. Takhle uvidíme,“ přemítal redaktor Sport.cz.

Vzpomínka na Euro 1996

Ve speciálním studiu k finálovému duelu letošního Eura zavzpomínal host Michal Horňák i na rok 1996 a zisk stříbrných medailí. Čtyřiapadesátiletý bývalý obránce byl u největšího úspěchu českého fotbalu v historii samostatné České republiky. „Opravdu jsme na ten turnaj nejeli jako favorité, měli jsme skupinu smrti. Ale nakonec nám to vyšlo, hezky se na to vzpomíná,“ usmíval se bývalý obránce.

Ke zlatu ale Češi tenkrát neměli daleko. „Když se nad tím člověk zamyslí, tak jsme byli velmi blízko. Ale takový je fotbal,“ krčil rameny Horňák. Stříbrné medaile předávala český hráčům královna Alžběta II. „Bylo to něco emotivního, nic takového už jsem nikdy nezažil. Měli jsme školení, jak se chovat, co udělat,“ vzpomínal Horňák. Druhou (a zatím poslední) medaili získali čeští reprezentanti v roce 2004, byl to bronz z Portugalska. „Doufám, že ještě nějaká česká fotbalová generace tohle zažije a budou mít podobné přivítání jako tenkrát my,“ snil bývalý reprezentant ve studiu.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články