Hlavní obsah

STUDIO EURO: Portugalsko přece jen vítězí! Konec zápasu jsme absolutně nezvládli, tvrdí expert

Aktualizováno

Česká reprezentace vstoupila do evropského šampionátu v Německu. Na stadionu v Lipsku vyzvala svěřenci Ivana Haška favorizované Portugalsko v čele s hvězdným Cristianem Ronaldem. Zápas začal ve 21 hodin, naše speciální STUDIO EURO odstartovalo už o 40 minut dříve. Hostem byl bývalý reprezentant a nynější trenér Radim Nečas, spolu s ním výkony českého týmu komentoval redaktor Michal Nussbauer. Moderoval Aleš Svoboda.

Studio Euro s Radimem NečasemVideo: Sport.cz

Článek

Čeští hráči budou v Lipsku spoléhat i na silnou fanouškovskou podporu, do Německa dorazila řada českých diváků. „Je to super, jak je to kousek za hranicemi. Já, kdybych nemusel být tady, tak bych byl taky v Lipsku a doufám, že nás fanoušci dovedou k nějakému tomu bodíku,“ věří redaktor Nussbauer. „Určitě pomůžou. Ta atmosféra bude skvělá,“ doplňuje Nečas. Hned odpoledne se ale nejen čeští diváci museli potýkat s přívalovými dešti, jejichž důsledkem bylo dočasné uzavření oficiální fanzóny.

Portugalská reprezentace pod vedením trenéra Roberta Martinéze se bude opírat hlavně o svou největší hvězdu, útočníka Cristiana Ronalda, pro kterého jde už o šesté Euro v kariéře. „Je to jeden z nejlepších hráčů, bude hodně nebezpečný,“ míní bývalý reprezentant Nečas.Velmi zkušeného hráče má Portugalsko i v obraně, jednačtyřicetiletý Pepe nechybí v sestavě a stane se nejstarším aktivním účastníkem Eura v historii. „Bude mě zajímat, jak to zvládne ve svém věku,“ upozorňuje čtyřiapadesátiletý Nečas.

V základní sestavě českého týmu překvapivě figurují Pavel Šulc z Plzně a David Douděra ze Slavie. „Já jsem teda čekal v sestavě spíš Juráska. Je to podle mě malinko riziko,“ krčí rameny Nečas. „Je to odvážná varianta. O Douděrovi mám teda trochu pochybnosti, ale Šulc má neskutečnou formu. Celkem se mi ta sestava líbí,“ vykládá redaktor Sport.cz.

V útoku se podle očekávání představí dvojice Kuchta-Schick. „Kuchta bude takový ten bojovník, který tam bude jezdit. A Hložek třeba může přijít v půli,“ predikuje bývalý reprezentant. „Nedat tam Schicka by byl hřích. Věřím, že to Portugalcům znechutíme, trochu jim to otrávíme, aby nám to neuteklo, protože jinak bychom se mohli jít klouzat,“ tvrdí Nussbauer. Českou branku bude hájit Jindřich Staněk.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Základní sestava českého týmu proti Portugalsku

Sestava dnešního českého soupeře skýtá obrannou trojici Dias, Pepe, Dalot. „Tři stopeři jsou pro mě v sestavě Portugalska překvapením. Asi si nás dobře načetli,“ domnívá se Nečas. „Budu věřit, že to pro nás bude výhoda. Je to sice trojka na papíře, ale i přesto si myslím, že to bude dynamické,“ vysvětluje Nussbauer. Portugalský tým je jasným favoritem zápasu, bude usilovat o pátou výhru v řadě nad Českem.

První půle v režii favorita

První poločas nabídl dominantní hru Portugalců. „Na můj vkus je držení míče u Portugalců až moc velké. Občas získáme balon, ale hned jim ho zase vrátíme a hrajeme prakticky celý poločas bez balonu,“ hodnotí první část bývalý reprezentant Nečas. „Děláme hrozně moc chyb, ztrácíme míče,“ doplňuje Nussbauer.

Foto: Karina Hessland, Reuters

Jindřich Staněk fantastickým zákrokem vychytal Cristiana Ronalda!

Češi nedokázali vystřelit na branku. „Nedalo se předpokládat, že je budeme točit, to by byl nesmysl. Ale dopředu jsme opravdu špatní,“ uvažuje Nussbauer. Češi nedokázali vystřelit na branku. „Na můj vkus je blok dozadu hodně hluboký, ale nevím, jak dlouho to můžeme vydržet, když jsme neustále bez míče,“ míní Nečas. Ve velkých šancích se ocitl Ronaldo. „Pořád je nebezpečný, nechali ho v podstatě samotného nahoře. Pořád na to ve svém věku má,“ tvrdí bývalý reprezentant.

Druhý poločas bude pro Čechy těžkou zkouškou. „Asi bych nehrál na dva hroty, trochu bych posílil tu zálohu. Ale zatím bych to chvíli ještě nechal, pokud jsou všichni zdravotně v pohodě,“ přemítá Nečas. „Na výkon Portugalců se hezky kouká, bylo by to skvělý, kdyby nehráli proti nám,“ doplňuje redaktor Sport.cz.

V druhém poločase padaly góly

I v druhé části měli Portugalci navrch, ve dvaašedesáté minutě ale soupeře zaskočil Lukáš Provod a vstřelil první branku českého týmu na šampionátu. „Konečně nám něco vyšlo,“ komentuje Nečas akci na jejímž začátku byl David Douděra.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Čeští fotbalisté slavící úvodní branku proti Portugalsku

O pár minut později se ale Portugalci opět přesunuli před Jindřicha Staňka. Tlak soupeře vyústil ve střelu, kterou sice český gólman vyrazil před sebe, ale balon se odrazil k nohám Robina Hranáče, který smolně zasunul míč do vlastní branky. „To byl hodně nešťastný moment,“ lituje situace Nečas ve studiu. „Je to strašně těžké hodnotit. Možná Staněk chtěl, aby mu to blbě nevypadlo z mokrých rukavic a neviděl před sebou Hranáče,“ myslí si Nussbauer. „Možná mu to budou vyčítat, protože to mohl chytit,“ doplňuje Nečas.

Těsně před koncem základní hrací doby dokázali vstřelit gól i Portugalci. VAR ale vzápětí branku pro ofsajd odvolal. „Zachránilo nás rameno Ronalda, které bylo v ofsajdu,“ oddychuje ve studiu bývalý reprezentant.

V nastavení už ale portugalský tým vstřelil platnou branku. Balon se snažil zabrzdit Robin Hranáč, Conceicao ho ale dokázal prokopnout za Staňka. „Konec zápasu bránící hráči vůbec nezvládli,“ tvrdí Nečas.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Portugalci se radují z vítězství nad Českem

„Mám rozporuplné dojmy. Rozhodně jsme nebyli lepším týmem, ale myslím si, že jsme nehráli úplně špatně. Už jsme to měli dohrát na remízu 1:1,“ lituje Nečas konce zápasu. „Oba góly, které jsme dostali, byly takové věci, které se stávají jednou za 10 let a nám se staly v jednom zápase,“ krčí rameny Nussbauer.

Oba pánové ve studiu kvitovali české střídání. „Všichni hráči přinesli oživení české hry. A třeba Baráka bych viděl rád od začátku zápasu ve hře,“ připomíná záložníka Fiorentiny Nečas. „Těžko se hodnotí útočníci, Chytil ani Lingr se moc nepotkali s míčem, ale určitě to oživili,“ přitakává redaktor Sport.cz.

Senzační Slováci, Mbappého nos a česká skupina

Zajímavé zápasy a momenty se odehrály i předchozích dnech a hodinách. Úvodní zápas české skupiny F obstarali Turci s Gruzií. A Turecko zvítězilo 3:1. „Výkony obou týmů jsou pro nás ale zdvižený prst, hráli opravdu dobře,“ říká bývalý reprezentant Nečas o budoucích soupeřích českého týmu.

V pondělním utkání se o zatím největší překvapení turnaje postarali slovenští fotbalisté, kteří porazili Belgii gólem Schranze 1:0. „Slováci předvedli neuvěřitelný výkon. Myslím, že Belgičani mohou mít teď trochu problémy,“ tvrdí redaktor Michal Nussbauer.

Problém po prvních zápasech šampionátu řeší Francie – Kylian Mbappé si v zápase s Rakouskem zlomil nos. „Myslím, že s tou maskou může odehrát hned další zápas,“ byl přesvědčen bývalý záložník ve chvíli, kdy se ještě nevědělo, že francouzská hvězda bude muset na operaci. „Francie má skvělý tým, ale mám pocit, že je na Mbappém závislá,“ vysvětluje Nussbauer.

Netradiční pohled na Euro najdete i zde.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Nechybí ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetli s Portugalskem, Gruzií a čeká je také zápas s Tureckem.

  1 : 0 Gruzie - Portugalsko 1 : 0 přestávka Živě
20240626T21 : 00:00+0200
Gruzie vs. Portugalsko
Gruzie vs. Portugalsko
Gruzie
Portugalsko
  0 : 0 Česko - Turecko 0 : 0 přestávka Živě
20240626T21 : 00:00+0200
Česko vs. Turecko
Česko vs. Turecko
Česko
Turecko
  0 : 0 Ukrajina - Belgie 0 : 0 dohráno
20240626T18 : 00:00+0200
Ukrajina vs. Belgie
Ukrajina vs. Belgie
Ukrajina
Belgie
  1 : 1 Slovensko - Rumunsko 1 : 1 dohráno
20240626T18 : 00:00+0200
Slovensko vs. Rumunsko
Slovensko vs. Rumunsko
Slovensko
Rumunsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Nechybí ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetli s Portugalskem, Gruzií a čeká je také zápas s Tureckem.

Nejnovější články

EURO

Ukrajina - Belgie 0:0

Video
SESTŘIH: Belgie ubránila remízu a v osmifinále Eura ji čeká Francie, Ukrajina končí
NačítámNačíst další články