Hlavní obsah

STUDIO EURO: Gruzínec zahodil v závěru tutovku, měli jsme kliku, říká expert. Na hřišti mu chyběl Chorý

Aktualizováno

Čeští fotbalisté ve druhém zápase evropského šampionátu dosáhli na první body, když remizovali v prvním vzájemném utkání s Gruzií 1:1. Zápas začal v 15:00, o čtyřicet minut dříve odstartovalo STUDIO EURO se speciálním hostem Pavlem Hoftychem, spolu s ním utkání okomentoval redaktor Jan Malý. Moderoval Václav Procházka.

Studio Euro s Pavlem HoftychemVideo: Sport.cz

Článek

Trenér Ivan Hašek už po zápase s Portugalskem avizoval změny v sestavě. V sobotu ráno ale zasáhla do jeho plánu komplikace v podobě nemoci Antonína Baráka, který se očekával proti Gruzii v základní sestavě. Záložník Fiorentiny v základu opravdu chyběl. „Myslím, že zásah do sestavy to je, protože s ním počítali. Snad se s tím další hráči vypořádají,“ vysvětloval Malý. „Nemám pocit, že bychom byli ve fázi, že náš výkon stojí na Barákovi,“ podotknul Hoftych.

Hašek udělal v základní jedenáctce tři změny. Od prvních minut se na hřišti objevili David Jurásek, Adam Hložek a Václav Černý. „Je logické, že došlo ke změnám. Ale bude mě spíš zajímat, jakým stylem budeme hrát. Kdybychom se nechali dotlačit do atraktivní hry, tak se bojím, že prohrajeme. Musíme hrát chytře,“ tvrdil zkušený trenér. V brance se opět představil Jindřich Staněk.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Základní jedenáctka českého týmu před zápasem s Gruzií

„Já bych v sestavě viděl klidně Červa, přesto, že nemá tolik zkušenosti s reprezentací. Když vypadl Sadílek, tak si myslím, že to je podobný typ hráče,“ odtajnil svoje představy Hoftych. „Čekal jsem, že bude hrát David Jurásek, ten tam je. Václav Černý by se asi do základu normálně nedostal, je tam zřejmě kvůli nemoci Baráka,“ doplňoval redaktor Sport.cz.

V základní sestavě nechyběl ani Robin Hranáč, který si proti Portugalsku odbyl premiéru na Euru a nachomýtl se ke dvěma gólů soupeře. „Odehrál skvělý zápas. Myslím, že ten druhý gól už pak pramenil z únavy, musel toho mít plné zuby, protože tlak Portugalců tam byl od začátku,“ mínil sportovní manažer FK Viktorie Žižkov.

Sestřih zápasu Česko - GruzieVideo: Česká televize

Infarktový závěr poločasu

Úvod zápasu byl v české režii. „První minuty byly z naší strany skvělé, bylo tam všechno, co tam mělo být. Akorát tomu chyběl gól,“ tvrdil Hoftych. Ve 23. minutě zápasu dostal Adam Hložek míč šťastně do sítě. Češi se chvíli radovali, ale VAR jim radost překazil. „Opakovaný záznam jasně ukázal Hložkovu hru rukou, nebylo, co řešit,“ připustil Hoftych.„Ty pravidla jsou teď takhle jasně nastavený, že když hráč dosáhne gólu rukou, tak neplatí,“ doplnil výklad pravidel redaktor Sport.cz.

Smolařem turnaje v českém dresu je Robin Hranáč. V nastavení prvního poločasu zahrál rukou a poslal Gruzínce na penaltový puntík. „Měl ruku daleko od těla, ale je to teda smolař,“ povzdychl si Hoftych. „Je mi ho až skoro líto, nehraje špatně, ale je u těch nešťastných momentů,“ připojil Malý.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Gruzínec Georges Mikautadze slaví se spoluhráči gól proti Česku.

Držení míče se v poslední čtvrthodině prvního poločasu vyrovnalo. „Gruzínci jsou technicky skvěle vybavení. Rozdíl je ale v zakončení, naši jsou přímočařejší, ale Mamardašvili chytá skvěle,“ přisvědčil zkušený trenér.

„Myslím si, že do toho druhého poločasu vstoupíme aktivně, budeme se snažit tlačit dopředu. Ale relativně bych byl ještě v pohodě, není to o tom, že bychom neuměli dát branku,“ analyzoval Hoftych. „Trochu mi tam chybí ještě jeden střelec, takže bych zkusil Chytila nebo Chorého,“ dodal. Otazník je i nad střídáním smolaře Hranáče. „Nechal bych ho tam, ty jeho defenzivní zásahy potřebujeme,“ říká Malý.

Češi se protrpěli k remíze

Druhý poločas moc větších šancí nepřinesl. V 59. minutě ale Gruzínskou obranu Češi prorazili. Lingr našel centrem před brankou Schicka. „To byla skvěle načasována přihrávka, Ondra to udělal perfektně, je to famózní hráč,“ chválil Hoftych práci záložníka Feyenoordu. Český útočník Patrik Schick i s trochou štěstí dostal balon do sítě. „Skvěle tam nastavil prsa,“ smál se zkušený trenér.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Patrik Schick dává gól proti Gruzii.

Devět minut po gólu ale český střelec pro svalové zranění musel střídat. „Bylo viditelné, že tam je nějaký problém. Neznamená to, ale že by pro něj Euro muselo skončit. Uvidíme, doufejme, že bude fit,“ říkal expert ve studiu. „Snad střídal spíš z preventivních důvodů, protože jeho ztráta by byla komplikací. Máme ale dobré útočníky, tak snad to půjde,“ souhlasil Malý. Místo útočníka Leverkusenu nastoupil slavista Mojmír Chytil.

Na poslední desetiminutovku se na hřiště dostali i dodatečně nominovaný Petr Ševčík a Antonín Barák, jehož start v zápase nebyl kvůli údajné nemoci jistý. „Typologicky mi tam v závěru chyběl ještě jeden útočník, k Chytilovi měl podle mě přijít Chorý,“ domníval se Hoftych. „Myslím, že z dvojice Barák-Ševčík tam měl být jen jeden a druhý měl být útočník navíc,“ dodal redaktor Sport.cz.

V úplném závěru utkání měli Gruzínci velkou šanci na vítězství. Šli ve třech na Staňka, Lobžanidze ale přestřelil. „Měli jsme neskutečnou kliku, protože Gruzínec netrefil jasnou tutovku. Mohlo se vyhrát, protože jsme byli lepší, ale Gruzie má nepříjemný tým, takže jsme mohli i prohrát,“ hodnotí Hoftych.

Český tým má na kontě jeden bod a před sebou poslední zápas ve skupině. „Určitě všichni chtěli vyhrát, ale máme prostě jen bod a musíme ho brát. Čeká nás Turecko a já pevně věřím tomu, že ten zápas můžeme vyhrát,“ doufal Hoftych. „Hráči mají asi rozporuplné pocity. Ale do posledního utkání určitě půjdou velmi odhodlaní,“ myslel si Malý.

Rozklíčování skupiny F napoví večerní zápas Turecka s Portugalskem. „Večer bychom měli být všichni fanoušci Portugalska. Ale je to jasné, s dvěma body nepostoupíme, takže my musíme jednoznačně Turecko porazit,“ vyjádřil přesvědčení Hoftych. „Myslím, že náš výsledek oběma týmům do večerního zápasu nahrává, ale nemám pocit, že do toho půjdou lehkovážně,“ přidal Malý.

Klíčový zápas o body

Oba sobotní soupeři zahájili Euro porážkou – Gruzínci podlehli Turecku 1:3. „V nastavení za stavu 1:2 trefili tyč, mohli mít bod a byli by zase v jiné pozici,“ podotkl Malý. „Turecko mělo i trochu štěstí v tom zápase. Dalo dva krásné góly ze dvou střel,“ poznamenal Hoftych.

Češi přišli o body proti Portugalsku gólem v nastavení a prohráli 1:2. „V kontextu zápasu nešťastná porážka, ale jinak zasloužená. Protože Portugalci byli lepší,“ hodnotil první duel Česka na Euru Hoftych. „Už ten první poločas bylo takové čekání na smrt, takže Portugalsko zaslouženě vyhrálo,“ doplmil Malý. Zkušený trenér ale připomíná i kontroverzní zákrok na Douděru. „To byl jasný faul, moc nechápu, proč to sudí pustili.“

Po prvním týdnu turnaje už jsou jasné dva postoupivší týmy do osmifinále - roli favoritů zatím potvrzují Španělé a Němci. Naopak šanci postoupit už nemají Poláci, kteří po dvou zápasech nemají ani bod a před posledním zápasem ve skupině s Francií už mají jistotu posledního místa.

Netradiční pohled na Euro najdete i zde.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  1 : 2 Rakousko - Turecko 1 : 2 dohráno
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
  0 : 3 Rumunsko - Nizozemsko 0 : 3 dohráno
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.