Hlavní obsah

Turecko - Portugalsko 0:3SESTŘIH: Portugalsko smetlo Turky. Slaví postup i první místo ve skupině

Aktualizováno

Portugalští fotbalisté zvítězili v utkání skupiny F na mistrovství Evropy v Dortmundu nad Tureckem 3:0 a po druhé výhře mají už jistý postup do osmifinále z prvního místa. Turci inkasovali dvakrát během úvodní půlhodiny. Nejprve se trefil Bernardo Silva a po něm si Samet Akaydin dal vlastní gól. Po změně stran zpečetil výsledek Bruno Fernandes.

Sestřih zápasu Turecko–PortugalskoVideo: Česká televize

Článek
Fotogalerie

Českým fotbalistům by tak výhra nad Tureckem ve středu v Hamburku s největší pravděpodobností zajistila druhé postupové místo, remíza ho naopak vynese jejich soupeři.

Portugalci na Euru ve všech čtyřech soubojích s Turky vyhráli, aniž by dostali gól. Od čtvrtfinálové prohry na mistrovství světa s Marokem zvítězili ve všech dvanácti soutěžních zápasech při skóre 41:3. Po Německu a Španělsku jsou třetím týmem, který má jistou účast ve vyřazovací fázi už před závěrečným kolem.

Italský trenér Turků Vincenzo Montella udělal čtyři změny, mimo jiné vyměnil i brankáře a mezi tyče poslal Bayindira, který za celý rok v Manchesteru United odchytal jen jeden pohárový zápas. Na lavičce zůstali dva střelci gólů proti Gruzii Mülder a Güler. Podle trenéra se Güler, devatenáctiletá vycházející hvězda Realu Madrid, cítil unavený. Portugalci přešli na systém se čtyřmi obránci a v záloze nahradil Dalota Palhinha.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Turečtí reprezentanti Zeki Celik a Altay Bayindir se marně snaží zabránit vlastnímu gólu

Pepe a Cristiano Ronaldo vylepšili své rekordy evropského šampionátu, první ve 41 letech jako jeho nejstarší hráč, druhý svým 27. startem na Euru. Portugalský kapitán začal s velkou chutí a během osmi minut se dostal dvakrát k zakončení. I ve 21. minutě se snažil trefit Leaův centr, míč minul, ale za ním nabíhal Bernardo Silva a s přehledem otevřel skóre.

Pro zkušeného záložníka s 90 mezistátními zápasy to byl první gól na velkém turnaji, ale statistické poznámky po utkání odmítal. „Nezáleží na tom, jestli byl můj první. Hlavně, že máme tři body a udělali jsme další krok k našemu cíli, jímž je vyhrát celý turnaj. Jsme na správné cestě,“ řekl Bernardo Silva, který byl vyhlášen hráčem zápasu.

Turci se z inkasovaného gólu ještě pořádně nevzpamatovali a už dostali druhý. O sedm minut později Akaydin poslal „malou domů“, ale s brankářem si nerozuměl a míč skončil v síti.

Po půlhodině málem zahřmělo i na druhé straně. Aktürkoglu prošel mezi třemi obránci, vystřelil přesně k tyči, ale brankář Costa tam byl včas. Turkům vzal radost i při střele, kterou vyslal z dálky Kökcü.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Turci si dávají kuriózní vlastní gól v duelu s Portugalskem

Ronaldo hrál proti Turkům už počtvrté, gól jim ani tentokrát nedal, přestože měl v 56. minutě velkou šanci. Byl sám před brankařem, ale ještě přihrál Fernandesovi. Patnáctý gól na Euru zatím na jeho kontě nepřibyl, ale publikum ocenilo nesobecké gesto skandováním jeho jména.

Po utkání ho pochválil i trenér Roberto Martínez. „Tohle by se mělo ukazovat ve fotbalových akademiích po celém Portugalsku. Velký hráč je sám před brankářem a přihrává. Ukázal, že hlavní je vždycky tým,“ citoval trenéra web UEFA.

Soupeř usiloval alespoň o zmírnění porážky, dvacet minut před koncem přišel na trávník Güler. Ale výsledkem byly jen přibývající rohové kopy a žádná velká šance. Naopak Portugalci mohli náskok ještě zvýšit, ale za rozhodnutého stavu už nebyli v koncovce tak důrazní.

Trenér Martínez řekl, že jeho tým hrál stejně dobře jako proti České republice. „Ale dali jsme první gól a pak už jsme měli zápas pod kontrolou. Nebylo to snadné, Turci mají opravdu velmi talentované fotbalisty. Teď můžou dostat šanci i hráči z lavičky, zaslouží si to,“ slíbil Martínez s výhledem na utkání s Gruzií.

„Nemyslím, že bychom odehráli špatný zápas. Ale když proti takovému soupeři v úvodu nevyužijete šance, tak je to pak hodně těžké. Když nám dali góly, ztratili jsme sebevědomí a padli,“ zhodnotil zápas trenér Turků Montella.

Starosti mu přidělalo zranění stopera Akaydina. Druhý stoper Bardakci totiž dostal podruhé žlutou kartu a proti českému týmu bude ve středu od 21:00 v Hamburku také chybět. Ze stejného důvodu nemůže nastoupit v souběžně hraném utkání v Gelsenkirchenu proti Gruzii Portugalec Leao.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina F:
Turecko–Portugalsko 0:3 (0:2)
Branky: 21. B. Silva, 28. vlastní Akaydin, 56. Fernandes. Rozhodčí: Zwayer – Lupp, Achmüller – Dankert (video, všichni Něm.). ŽK: Bardakci, Akaydi, Celik – Leao, Palhinha. Diváci: 62.000.
Turecko: Bayindir – Celik, Akaydin (76. Demiral), Bardakci, Kadioglu – Kökcü (46. Yazici), Calhanoglu, Ayhan (58. Yüksek) – Akgün (70. Güler), Yilmaz, Aktürkoglu (58. Yildiz). Trenér: Montella.
Portugalsko: Costa – Cancelo (68. Semedo), Dias, Pepe (83. A. Silva), Mendes – Vitinha (88. J. Neves), Palhinha (46. R. Neves), Fernandes – B. Silva, Ronaldo, Leao (46. Neto). Trenér: Martínez.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.