Hlavní obsah

Švýcarsko - Itálie 2:0SESTŘIH: Pohroma pro obhájce titulu. Proti Švýcarsku podali ostudný výkon a na Euru končí

Aktualizováno

Na obhajobu titulu mistra Evropy mohou zapomenout, italští fotbalisté v osmifinále Eura nestačili na Švýcarsko. Pouť šampionátem pro ně končí po nevýrazném výkonu a porážce 0:2. Švýcaři díky brankám Rema Freulera a Rubéna Vargase vyrovnali svůj nejlepší výsledek v historii evropských šampionátů.

Sestřih zápasu Švýcarsko–ItálieVideo: Česká televize

Článek
Fotogalerie

V úvodním osmifinále Eura bylo Švýcarsko v Berlíně od začátku lepším týmem. Ve čtvrtfinále se utká s vítězem nedělního duelu mezi Anglií a Slovenskem.

Trenér Itálie Luciano Spalleti se rozhodl zamíchat se sestavou a vsadil na hráče, kteří pomohli v posledním utkání s Chorvatskem vytvořit tlak, a nakonec vybojovali vyrovnání na 1:1. Změnu musel udělat i v obraně, kde potrestaného Calafioriho nahradil debutant na turnaji Mancini.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Nervózní trenér Itálie Luciano Spalletti

Jenže změny nepomohly a Itálie se herně trápila. Nedokázala si poradit s presinkem Švýcarů, kteří často získávali míče ještě na polovině Italů a vytvářeli si tlak a herní převahu.

Také měli první velkou šanci. Ve 24. minutě se Embolo ocitl za obranou sám před brankářem, ale jeho pokus o obstřel Donnarumma přečetl a jasnou šanci mu chytil. O chvíli později se na druhé straně prokličkoval do vápna Chiesa, ale nepříliš důraznou střelu mu odkopl na roh Akanji. Bylo to jediné zakončení Italů za celý první poločas.

Ve 37. minutě zužitkovali Švýcaři převahu v první gól. Povedlo se jim roztrhnout italskou obranu, do mezery si naběhl Freuler, dokázal si do běhu zpracovat skákavou přihrávku a tvrdou střelou propálil blokujícího Manciniho i brankáře Donnarummu. Těsně před poločasem mohlo být pro Itálii ještě hůř. Rieder překvapil střelou z přímého kopu, Donnarumma ale rychle zareagoval a vyrazil míč na tyč.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Švýcaři se radují z branky

Co se ale nepovedlo před poločasem, povedlo se hned po něm. Jen 29 sekund po návratu z kabin zůstal nepokrytý na hranici pokutového území Vargas a trefil se přesně pod břevno.

V 51. minutě mohli Itálii vrátit do hry sami Švýcaři, když Schär při snaze odhlavičkovat ho míč poslal na vlastní branku, ale zachránila ho tyč. Itálie musela hru více otevřít a přešla na dva hrotové útočníky. Jeden z nich, Scamacca, se čtvrthodiny před koncem objevil za obranou v pozici zavánějící ofsajdem, jenže trefil jen tyč, a rozhodčí nechali hru pokračovat.

Itálie už se přes dobrou obranu soupeře neprosadila a musí se smířit s tím, že turnaj pro ni dopadl nejhůře od roku 2004, kdy skončila už v základní skupině.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu – osmifinále:
Švýcarsko–Itálie 2:0 (1:0)
Branky: 37. Freuler, 46. Vargas. Rozhodčí: Marciniak – Listkiewicz, Kupsik – Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: El Shaarawy, Mancini, Barella (všichni It.). Diváci: 68.172
Švýcarsko: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Rieder (71. Stergiou), Freuler, Xhaka, Aebischer (90.+2 Steffen) – Ndoye (77. Sierro), Embolo (77. Duah), Vargas (71. Zuber). Trenér: Yakin
Itálie: Donnarumma – Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian (74. Cambiaso) – Cristante (75. Pellegrini), Fagioli (86. Frattesi), Barella (64. Retegui) – Chiesa, Scamacca, El Shaarawy (46. Zaccagni). Trenér: Spalletti
  Francie - Belgie dnes 18 : 00
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Portugalsko - Slovinsko dnes 21 : 00
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.