Hlavní obsah

StarBench aneb Když hvězdy sedí. Výběr borců, kteří na Euru paběrkují

Zdobí je slavné jméno, výsostná fazona, nebo dokonce obojí naráz. Na fotbalovém mistrovství Evropy toho ale zatím moc neodkopali. Někteří z osmi čtvrtfinalistů turnaje si mohou dovolit takový luxus, že nechají skvělé hráče mimo základní jedenáctku. Sport.cz v návaznosti na to připravil následující výběr hvězd, které (prozatím) sedí.

Sestřih utkání Německo–Dánsko.Video: Česká televize

Článek

Anglické komety

Sezony za sebou mají skvostné. Ale na Euru zatím ukázali jen to, jak skvostně umí zahřívat lavičku. Trenér Anglie Gareth Southgate tuze rád sází na osvědčené koně, což odnesla trojice borců ve formě. Cole Palmer z Chelsea si 22 góly a 11 asistencemi v Premier League vysloužil pouze 73 minut, Ollie Watkins z Aston Villy (19+13) jen 21.

A takový rychlonohý křídelník Anthony Gordon (11+10) z Newcastlu? Ten má více modřin než odehraných minut. Oficiální statistiky UEFA, které neberou v potaz nastavený čas, mu počítají jednu jedinou v zápase se Slovinskem (0:0). Šrámů na obličeji po letu přes řídítka elektrokola má Gordon na kontě o poznání víc…

Německá zkušenost

V dubnu slavil dvaatřicáté narozeniny, ale na žádném velkém turnaji ještě neodehrál ani minutu. Německý gólman Marc-André ter Stegen plní roli věčného náhradníka za velezkušeným Manuelem Neuerem i na probíhajícím Euru. A pokud 38letému matadorovi vydrží zdraví, jeho konkurent asi střídačku jen těžko opustí.

Ofenzivní univerzál Thomas Müller je jiný případ. V národním týmu si své poctivě odkroutil, na řadě šampionátů hrál klíčovou roli. Pouhých šestnáct minut na letošním mistrovství Evropy pro ostříleného borce, který předává zkušenosti mladším parťákům, tak není žádný průšvih.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Thomas Müller (v rozlišováku) radí spoluhráčům, jak vyzrát na soupeře.

Objevy z Leverkusenu

Nizozemec Jeremie Frimpong a Španěl Alejandro Grimaldo toho mají mnoho společného. Oba uhranuli Německo, potažmo celou Evropu v roli nepostradatelných opor Leverkusenu. Jenže nejčastěji na postu pravého, respektive levého wingbeka v systému 3-4-2-1. A oba jejich výběry zatím proplouvají Eurem ve formacích se čtyřmi obránci.

Proto čipera Frimpong zatím odehrál jen 82 minut, a to ještě k tomu na křídle. Přes fyzicky vyspělejšího Denzela Dumfriese se na pravý kraj defenzivy jednoduše nedostane. Grimalda do elitní jedenáctky nepouští o něco méně ofenzivně laděný, ale o to spolehlivější levý bek Marc Cucurella. Hvězda Leverkusenu má na kontě zatím pouze 114 minut, z toho 90 ve skupinovém duelu s Albánií, v němž už Španělům o nic nešlo a nasadili tak značně obměněnou sestavu.

Foto: ČTK

Nizozemec Jeremie Frimpong (vpravo) a Španěl Alejandro Grimaldo prožili v dresu Leverkusenu famózní sezonu.

Když triumf v Lize mistrů nestačí

Začátkem června si Real Madrid dokráčel pro 15. titul ve slavné Lize mistrů. Při finále proti Dortmundu byli v základní sestavě i španělský stoper Nacho, francouzský bek Ferland Mendy a jeho krajan a univerzál Eduardo Camavinga. Všichni tři dostali nominaci na Euro, jenže v Německu si zatím příliš nekopli.

Nacho, jenž už podepsal v Saúdské Arábii, odehrál jen první skupinový zápas proti Chorvatsku. Od té doby se už na trávníku, i vinou zranění, neukázal. Na úkor Camavingy pak dostávají ve středu pole přednost N’Golo Kanté či Andrien Rabiot a případně na levém beku Theo Hernández. Jednadvacetiletý talent zatím jen dvakrát střídal, celkem má odehráno cca 50 minut. Na konkurenci doplácí i Mendy, jenž si doposud na Euru nekopl vůbec.

Foto: ČTK

Francouzští fotbalisté (zleva) Warren Zaire-Emery, Eduardo Camavinga a Ferland Mendy přihlíželi nakonec vítězné bitvě v osmifinále Eura s Belgií jen z lavičky.

Bayern a jedna velká nizozemská nula

Velmi těžkou pozici ve francouzské reprezentaci má křídelník Kingsley Coman. Nutno dodat, že v Bayernu neprožil optimální sezonu, například v bundeslize se prosadil jen třikrát a přidal stejný počet asistencí. Možná i proto dává trenér Didier Deschamps přednost jiným a Coman si chvíli slávy užil zatím pouze na čtvrthodinu ve skupině proti Nizozemsku.

Pořád je na tom však lépe než jeho klubový parťák Matthijs de Ligt, který by se měl v létě přesunout do Manchesteru United. I on má v holandské obraně tvrdou konkurenci. Virgil van Dijk, Stefan de Vrij, Micky van de Ven nebo Nathan Aké zatím 24letého stopera na německé pažity nepustili ani na sekundu.

Foto: Fiona Noever, Reuters

Nizozemský stoper Matthijs de Ligt neodehrál na Euru zatím ani minutu.

Král Olivier

Je to pravděpodobně jeho poslední velký turnaj. Útočník Olivier Giroud plánuje po Euru ukončit reprezentační kariéru a těžko říct, jak zatím nese, že se z pozice historicky nejlepšího střelce Francie (57 branek) na trávník moc téměř vůbec nedostane.

Giroud, svého času údajně nejhezčí fotbalista planety, sice naskočil jako střídající hráč do všech zápasů ve skupině, celkem však zapsal necelých 50 minut. V osmifinále proti Belgii seděl. Alespoň už stihl dvě střely na bránu, což se mu například při zlatém tažení na MS 2018, kdy se stal útočníkem číslo jedna, až kuriózně nepovedlo.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.